Τετάρτη 4 Γενάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Προς νέα παράταση του καθεστώτος «έκτακτης ανάγκης»

Η κυβέρνηση αξιοποιεί πολύμορφα την τελευταία επίθεση στην Κωνσταντινούπολη και ανεβάζει τους τόνους απέναντι στις ΗΠΑ

Αστυνομικοί φρουρούν το σημείο που έγινε η επίθεση στην Κωνσταντινούπολη, το βράδυ του περασμένου Σαββάτου

Copyright 2017 The Associated

Αστυνομικοί φρουρούν το σημείο που έγινε η επίθεση στην Κωνσταντινούπολη, το βράδυ του περασμένου Σαββάτου
ΑΓΚΥΡΑ.--

«Η βουλή θα συζητήσει και ψηφίσει για την παράταση του καθεστώτος έκτακτης ανάγκης αυτή τη βδομάδα», είπε χτες ο Τούρκος πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ, μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος κόμματος AKP.

Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση αξιοποιεί την τελευταία αιματηρή επίθεση στην Κωνσταντινούπολη για να επιταχύνει την εφαρμογή προειλημμένων αποφάσεων, καθώς το ζήτημα για νέα παράταση του καθεστώτος «έκτακτης ανάγκης» είχε τεθεί από το Νοέμβρη, στο όνομα της «ασφάλειας της πατρίδας», που βέβαια εξετάζεται από τη σκοπιά της ραγδαίας όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στην περιοχή, με ποικίλες συνέπειες και για τη θέση της τουρκικής αστικής τάξης.

Αλλωστε, καθώς συνεχίζονται οι έρευνες και τα σενάρια για το νέο μακελειό που σημειώθηκε τη νύχτα της Πρωτοχρονιάς, η συζήτηση περί προσπάθειας αποσταθεροποίησης της Τουρκίας αναζωπυρώθηκε ξανά, με διάφορες προεκτάσεις και εκτιμήσεις και για τις συμμαχίες, γεωπολιτικές και άλλες.

Ενδεικτικός ήταν και ο τόνος με τον οποίο ο Γιλντιρίμ, στην ίδια ομιλία, άσκησε κριτική στις ΗΠΑ, που - κατά τα λεγόμενά του - «αυτό που κάνουν ενάντια στην τρομοκρατία είναι να εξοπλίζουν την τρομοκρατική (οργάνωση) YPG στη Συρία και αυτό ευθέως προκαλεί άνοδο των τρομοκρατικών επιθέσεων ενάντια στην Τουρκία». Πρόσθεσε, πάντως, την ελπίδα του «η νέα διοίκηση Τραμπ θα τερματίσει αυτή τη φαυλότητα, καθώς τώρα είναι καιρός να ξεχωρίσουν φίλοι κι εχθροί».

Συνεχίζοντας, ο Γιλντιρίμ υπογράμμισε ότι «για χρόνια, Τουρκία και ΗΠΑ έχουν υπάρξει σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ και αυτές οι ριζωμένες σχέσεις δεν πρέπει να μείνουν στη σκιά μιας τρομοκρατικής οργάνωσης. Αλλά τώρα είναι ώρα να αποφασίσετε αν είστε με την Τουρκία ή με τους τρομοκράτες».

Στο μεταξύ, χτες, ο ηγέτης του εθνικιστικού ΜΗΡ Ντεβλέτ Μπαχτσελί, που από εδώ και καιρό είχε διακηρύξει τη στήριξή του σε ενδεχόμενη παράταση των μέτρων «έκτακτης ανάγκης», δήλωσε ότι «θα υπερψηφίσω το νέο νομοσχέδιο για το σύνταγμα και θα το επαναλάβω και στο δημοψήφισμα». Ετσι, «σφραγίστηκε» ακόμα μια φορά και δημόσια ο συντονισμός ΑΚΡ - ΜΗΡ στο ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης, που αφορά την ενίσχυση μηχανισμών του αστικού κράτους (π.χ. αυξάνονται οι αρμοδιότητες Προέδρου χώρας), με στόχο την ταχύτερη και πιο ευέλικτη προώθηση όσων επιτάσσει το γενικό συμφέρον της αστικής τάξης στην Τουρκία.

Σε αυτό το πλαίσιο, διευρύνεται η συζήτηση και για τις προτεραιότητες που πρέπει να τεθούν στην εξωτερική πολιτική, στο φόντο μιας ευρύτερης «αποσταθεροποίησης» που πολλοί ισχυρίζονται ότι χαρακτηρίζει πλέον την κατάσταση στην Τουρκία.

Οσον αφορά το κόμμα της κεμαλικής αντιπολίτευσης, ο ηγέτης του, Κεμάλ Κιλιντσάρογλου, κατηγόρησε χτες την κυβέρνηση του ΑΚΡ ότι στηρίζει και υποθάλπει τρομοκρατικές οργανώσεις, σαν να είναι τάχα μυστικό ότι η Τουρκία πρωτοστάτησε στη στήριξη οργανώσεων τύπου «Ισλαμικό Κράτος», στο πλαίσιο των γεωπολιτικών ανταγωνισμών στην περιοχή. «Θα έπρεπε να παραιτηθείτε και να παραδεχθείτε ότι δεν μπορείτε να εμποδίσετε την τρομοκρατία», πρόσθεσε ανάμεσα σε άλλα ο Κιλιντσάρογλου.

Τέλος, δημοσίευμα της «Τζουμχουριέτ» σημείωνε ότι η κυβέρνηση προειδοποίησε τον ηγέτη του CHΡ για πιθανή απόπειρα δολοφονίας σε βάρος του και πρότεινε να του προσφέρει θωρακισμένο όχημα, όπως και στους άλλους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ