Τετάρτη 4 Γενάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Υψηλούς τόνους απέναντι στην Κίνα διατηρεί ο Τραμπ

Ενδεικτικές των προθέσεων της νέας κυβέρνησης και οι απειλές για δασμούς σε αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία με εργοστάσιο στο Μεξικό

Ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος των ΗΠΑ σε συνάντηση με εκπροσώπους από μονοπώλια της τεχνολογίας

Copyright 2016 The Associated

Ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος των ΗΠΑ σε συνάντηση με εκπροσώπους από μονοπώλια της τεχνολογίας
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ συνέχισε και χτες να ανεβάζει τους τόνους έναντι της Κίνας, με αφορμή το πρωτοχρονιάτικο διάγγελμα του Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν πως οι αρμόδιες υπηρεσίες της χώρας του βρίσκονται «στο τελευταίο στάδιο» δημιουργίας πυρηνικών βαλλιστικών όπλων που θα μπορούσαν να πλήξουν τις ακτές των ΗΠΑ. Ο Τραμπ, αμφισβητώντας ότι οι Βορειοκορεάτες θα μπορούσαν να φτιάξουν τέτοια όπλα, επέκρινε την Κίνα επειδή«δεν βοηθά με τη Βόρεια Κορέα»... «ενώ βγάζει τεράστια ποσά και πλούτο από τις ΗΠΑ υπό ένα εντελώς μονόπλευρο εμπόριο».

Η νέα δήλωση Τραμπ έναντι του Πεκίνου δεν έμεινε αναπάντητη. Η κινέζικη εφημερίδα «Global Times» σε πρωτοσέλιδο άρθρο κατηγόρησε τον Τραμπ πως υιοθετεί «ανεύθυνες στάσεις» και εκτίμησε ότι το πυρηνικό πρόγραμμα της ΛΔ Κορέας «χτυπά τις χορδές ανησυχίας κάποιων Αμερικανών». Στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου και μετά την εκλογή του, ο Τραμπ δείχνει την πρόθεση της νέας κυβέρνησης να συντηρήσει την κόντρα με την Κίνα, ενώ παράλληλα αποφεύγει τους υψηλούς τόνους στην αντιπαράθεση με τη Ρωσία.

Επιπρόσθετο ενδιαφέρον προκάλεσαν και οι δηλώσεις Τραμπ κατά της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας «General Motors» και των σχεδίων της για διατήρηση εργοστασίων κατασκευής αυτοκινήτων στο Μεξικό, σε βάρος της οποίας απείλησε να επιβάλει «ένα βαρύ τελωνειακό δασμό», καθώς κατασκευάζει ορισμένα από τα οχήματα «Chevrolet Cruze» στο Μεξικό και τα πουλάει στις ΗΠΑ. «Η General Motors παραδίδει μοντέλα Chevy Cruze που κατασκευάστηκαν στο Μεξικό σε αντιπροσωπείες αυτοκινήτων στις ΗΠΑ, χωρίς να πληρώνει δασμούς. Κατασκεύασέ τα στις ΗΠΑ ή πλήρωσε ένα βαρύ τελωνειακό δασμό!», έγραψε στο Twitter...

Λίγη ώρα αργότερα, η αυτοκινητοβιομηχανία «Ford» ανακοίνωσε πως ματαιώνει τα σχέδια για τη δημιουργία νέου εργοστασίου στο Μεξικό, με κόστος 1,6 δισ. δολάρια, επιλέγοντας αντ' αυτού να προχωρήσει στις προσλήψεις 700 νέων εργατών στο Μίσιγκαν, σε μονάδα που φτιάχνει ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Από την άλλη, η ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία «Toyota» ανακοίνωσε πως ξεκινά τις απολύσεις περίπου 640 εργατών από τα κεντρικά γραφεία της στο βόρειο Κεντάκι με στόχο τη μεταφορά τους στο Ντάλας.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, ας σημειωθεί και η επιλογή του Ντόναλντ Τραμπ να ορίσει τον 69χρονο μεγαλοδικηγόρο Ρόμπερτ Λάιτχιζερ στη θέση του Εμπορικού Αντιπροσώπου των ΗΠΑ, που είχε διατελέσει αναπληρωτής Εμπορικός Αντιπρόσωπος επί Προέδρου Ρόναλντ Ρέιγκαν.

Τέλος, ξεκίνησε χτες τις εργασίες του το νέο Κογκρέσο, που παραμένει υπό ρεπουμπλικανική ηγεσία. Υπό τις πιέσεις Δημοκρατικών βουλευτών, αλλά και του νεοεκλεγέντος Προέδρου, Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές απέσυραν τα σχέδιά τους για κατάργηση της Επιτροπής Ηθικής του Κογκρέσου και προώθησαν σχέδια αποδυνάμωσης της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης του απερχόμενου Προέδρου Ομπάμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ