Τετάρτη 26 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Επανεξετάζονται τα έξοδα κίνησης δημοσίων υπαλλήλων

Εγκύκλιος με σχετικές οδηγίες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους

«Μαχαίρι» στα ποσά που λαμβάνουν ως έξοδα κίνησης συγκεκριμένες κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων που μετακινούνται για να εκτελέσουν εργασίες των υπηρεσιών τους, επιχειρεί να βάλει το υπουργείο Οικονομικών, με το επιχείρημα της ανεξέλεγκτης καταβολής τους. Ας σημειωθεί ότι πρόκειται για ποσά που - πέραν των πραγματικών αναγκών που εξυπηρετούν - λειτουργούν τις περισσότερες φορές ως ενίσχυση στους ιδιαίτερα συμπιεσμένους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, λόγω της εφαρμοζόμενης «σφιχτής» εισοδηματικής πολιτικής από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Το ζήτημα αυτό θίγεται σε σχετική εγκύκλιο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΛΚ) με θέμα «Εξοδα κίνησης», η οποία απευθύνεται στους προϊσταμένους όλων των κεντρικών υπηρεσιών του ΓΛΚ. Η εγκύκλιος υπενθυμίζει ότι σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία έξοδα κίνησης δικαιούνται όλοι οι δημοσιονομικοί υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών που μετακινούνται για συγκεκριμένη εκτέλεση εργασιών ή ελέγχων για τις οποίες (μετακινήσεις) δε δικαιολογείται από τις ισχύουσες διατάξεις περί των δαπανών κίνησης, ημερήσια αποζημίωση. Τονίζεται ακόμη ότι τα έξοδα αυτά αποτελούν πραγματικές δαπάνες κίνησης και δε δικαιολογείται η καταβολή τους σε περίπτωση απουσίας του υπαλλήλου για οποιονδήποτε λόγο (π.χ. λόγω αδικαιολόγητης απουσίας, άδειας άνευ αποδοχών, άδειας κανονικής, αναρρωτικής, κύησης, γονικής κλπ.).

Με το επιχείρημα ότι έχουν παρατηρηθεί στο παρελθόν φαινόμενα μη περικοπής της σχετικής αποζημίωσης σε περίπτωση απουσίας υπαλλήλων από τις υπηρεσίες τους, καλούνται (αρχής γενομένης από το προσεχές τρίμηνο) όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες να αποστέλλουν τις σχετικές καταστάσεις αποζημίωσης - αφού συνταχθούν και υπογραφούν από τους προϊσταμένους τους - στις αρμόδιες υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, οι οποίες θα τις ελέγχουν και θα τις προωθούν κατάλληλα.

Στην εγκύκλιο εφιστάται ιδιαίτερα η προσοχή των αρμοδίων προϊσταμένων, καθώς τονίζεται ότι είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για τη σωστή σύνταξη των καταστάσεων αποζημίωσης και για την έγκαιρη διαβίβασή τους στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ