Παρασκευή 6 Γενάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ
Ανακατάληψη μεγάλου μέρους της Ανατ. Μοσούλης

Ο ιρακινός στρατός ελέγχει ένα μεγάλο τμήμα της Ανατολικής Μοσούλης και κάτοικοί της επιστρέφουν στις εστίες τους

Copyright 2017 The Associated

Ο ιρακινός στρατός ελέγχει ένα μεγάλο τμήμα της Ανατολικής Μοσούλης και κάτοικοί της επιστρέφουν στις εστίες τους
ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Οι ιρακινές δυνάμεις έχουν ανακαταλάβει από τα μέσα Οκτώβρη έως σήμερα περίπου το 70% των εδαφών της ανατολικής Μοσούλης, στο βόρειο Ιράκ, από τους τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους», δήλωσε χτες ο επικεφαλής των κοινών επιχειρήσεων του ιρακινού στρατού, αντιστράτηγος Ταλίμπ Σαγκάτι.

Ο Σαγκάτι, που είναι επικεφαλής των επίλεκτων αντιτρομοκρατικών μονάδων του ιρακινού στρατού, προέβλεψε ότι η πλήρης ανακατάληψη όλου του ανατολικού τμήματος της πόλης είναι «θέμα ημερών». Το δυτικό τμήμα της πόλης παραμένει υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών, που έχουν πολλαπλασιάσει το τελευταίο διάστημα τους ελεύθερους σκοπευτές και τους βομβιστές αυτοκτονίας ώστε να καθυστερήσουν την προέλαση του ιρακινού στρατού και των συμμάχων του.

Το ίδιο 24ωρο, ο διοικητής του ιρακινού στρατού Κάσεμ Μοχαμέντι υποστήριξε ότι οι ιρακινές δυνάμεις ξεκίνησαν επιχείρηση για την ανακατάληψη πόλεων που βρίσκονται υπό τον έλεγχο του «Ισλαμικού Κράτους» («ΙΚ») στο δυτικό Ιράκ, κοντά στα σύνορα με τη Συρία, στις δυτικές περιοχές της επαρχίας Ανμπαρ. Ο Μοχαμέντι σημείωσε πως στην επιχείρηση συμμετέχουν η 7η μεραρχία του στρατού, μονάδες της αστυνομίας και μαχητές τοπικών φυλών με την υποστήριξη της Αεροπορίας του διεθνούς συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ. Σημείωσε ότι ο πρώτος στόχος είναι η πόλη Αανα, μετά η Ράουα και τέλος η πόλη αλ Κάιμ, οι οποίες βρίσκονται στο δυτικό τμήμα του Ιράκ στις όχθες του Ευφράτη.

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός διοικητής του «διεθνούς αντιτρομοκρατικού» συνασπισμού, Στιβ Τάουνσεντ, δήλωσε ότι πλέον ο ιρακινός στρατός και οι υπόλοιπες δυνάμεις ασφαλείας συνεργάζονται καλύτερα στη μάχη τους κατά του «ΙΚ» και φαίνεται να κερδίζουν έδαφος στην επιχείρησή τους για την ανακατάληψη της Μοσούλης.

Επιπλέον, η Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Διεθνής Αμνηστία» κατηγόρησε τις φιλοκυβερνητικές ιρακινές πολιτοφυλακές ότι χρησιμοποιούν τα όπλα που τους δίνονται κυρίως από τους Δυτικούς για να διαπράττουν «εγκλήματα πολέμου», όπως «εξαφανίσεις» και απαγωγές χιλιάδων ανδρών, κυρίως σουνιτών, βασανιστήρια και εξωδικαστικές εκτελέσεις, καθώς και αδικαιολόγητες καταστροφές περιουσίας.

Τέλος, χτες, από βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας στη Βαγδάτη και άλλες πόλεις του Ιράκ σκοτώθηκαν συνολικά τουλάχιστον 16 άτομα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σχέδια για τις επόμενες κινήσεις (2017-11-09 00:00:00.0)
Κλιμακώνονται οι επιχειρήσεις της «αντιτρομοκρατικής» ιμπεριαλιστικής συμμαχίας (2016-11-08 00:00:00.0)
Ξεκίνησε η επιχείρηση ανακατάληψης της Μοσούλης (2016-10-18 00:00:00.0)
Μεγάλες στρατιωτικές επιχειρήσεις σε Παλμύρα και Μοσούλη (2016-03-25 00:00:00.0)
Στρατιωτική και διπλωματική κινητικότητα (2015-12-29 00:00:00.0)
Προετοιμασίες για χερσαίες δυνάμεις στην επέμβαση (2014-10-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ