Τετάρτη 11 Γενάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Λύνει κι άλλο τα χέρια του κεφαλαίου

Η «βελτίωση της προστασίας των επενδυτών» είναι το ζητούμενο ενός ακόμα νομοσχεδίου που κατέθεσε η κυβέρνηση στη Βουλή και από χτες συζητείται στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων.

Πρόκειται για νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών με τίτλο: «Υποχρεωτικός έλεγχος των ετήσιων και των ενοποιημένων χρηματοοικονομικών καταστάσεων, δημόσια εποπτεία επί του ελεγκτικού έργου και λοιπές διατάξεις». Το κυριότερο μέρος του αφορά στην ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία της οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης 56/2014, με στόχο την παραπέρα απελευθέρωση των ανωνύμων εταιρειών των «ορκωτών λογιστών», διευκολύνοντας κι άλλο τη συγκέντρωση και συγκεντροποίηση στο χώρο με ό,τι σημαίνει αυτό για τους εργαζόμενους των εν λόγω επιχειρήσεων, όπως και «να αυξηθεί ο ελάχιστος βαθμός σύγκλισης σε ό,τι αφορά τα ελεγκτικά πρότυπα βάσει των οποίων διενεργούνται οι υποχρεωτικοί έλεγχοι».

Συνοπτικά, περιέχονται μέτρα που αφορούν στις προϋποθέσεις για τη χορήγηση από την «ανεξάρτητη αρχή» της Επιτροπής Λογιστικής Τυποποιήσεων και Ελέγχων (ΕΛΤΕ) της επαγγελματικής άδειας στους Ορκωτούς Ελεγκτές Λογιστές, ανοίγει παραπέρα ο δρόμος για τη δραστηριοποίηση στην Ελλάδα πολυεθνικών με έδρα σε άλλες χώρες της ΕΕ, αλλά και εκτός ΕΕ. Περιγράφεται πώς θα είναι η εσωτερική οργάνωση των ελεγκτικών εταιρειών, καθορίζονται τα ελεγκτικά πρότυπα που θα ακολουθούν οι ορκωτοί λογιστές κ.λπ.

Το ΚΚΕ καταψήφισε το νομοσχέδιο, καθώς όπως τόνισε ο ειδικός αγορητής του Σάκης Βαρδαλής «και αυτή η Οδηγία» είναι ενταγμένη στο στόχο «της ανάκαμψης της καπιταλιστικής οικονομίας, στην προσέλκυση των επενδυτών. Και προκειμένου να έρθουν, δημιουργείτε όλες εκείνες τις προϋποθέσεις για την εξασφάλιση της κερδοφορίας τους» τόσο όσον αφορά τις ίδιες τις ελεγκτικές εταιρείες όσο και για εκείνες που εμφανίζονται ως επενδυτές.

Υπενθύμισε ότι οι προηγούμενες αντιλαϊκές κυβερνήσεις με βάση τις κατευθύνσεις της ΕΕ, μετέτρεψαν το Σώμα Ορκωτών Λογιστών από υπηρεσία του Δημοσίου που ασκούσε έλεγχο σε ανώνυμες εταιρείες δηλαδή στα ΝΠΙΔ, σε ιδιωτικές εταιρείες, με αποτέλεσμα πλέον «ο έλεγχος να ασκείται ουσιαστικά από τους ίδιους τους ελεγχόμενους», ανώνυμες εταιρείες να ελέγχουν ανώνυμες εταιρείες. Μάλιστα, ο ελεγκτής επιλέγεται από την ελεγχόμενη εταιρεία με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό. Οπως σημείωσε, όπως είναι διαμορφωμένη η κατάσταση, είναι τουλάχιστον κοροϊδία να γίνεται λόγος στο νομοσχέδιο περί ανεξαρτησίας των ελεγκτικών εταιρειών. Οσον αφορά τους εργαζόμενους σημείωσε ότι μόνο σε 6 εταιρείες (5 από αυτές είναι παραρτήματα μεγάλων πολυεθνικών) του χώρου, δουλεύουν 3.200 εργαζόμενοι μέσα σε καθεστώς όπου κυριαρχούν οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης και οι μισθοί πείνας.

Ειδική αναφορά έκανε ο Σ. Βαρδαλής στο άρθρο 7 στο οποίο προβλέπεται «η αποσύνδεση του πτυχίου από την επαγγελματική άδεια του ορκωτού λογιστή». Αυτό, σημείωσε, «σε συνδυασμό με τις προϋποθέσεις του άρθρου 9, για τον έλεγχο των θεωρητικών γνώσεων και τα γνωστικά αντικείμενα των επαγγελματικών εξετάσεων, στην ουσία προωθούν την υποβάθμιση των πτυχίων και την αποσύνδεσή τους από τα επαγγελματικά δικαιώματα, κάτι που προβλέπεται και από τη συνθήκη της Μπολόνια».

Η ΝΔ επιφυλάχτηκε, αν και χαρακτήρισε την ενσωμάτωση της οδηγίας επιβεβλημένη. ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, Ενωση Κεντρώων ψήφισαν υπέρ. Κατά ψήφισε η ΧΑ γιατί το νομοσχέδιο δεν εξασφαλίζει ότι «οι κλέφτες θα οδηγηθούν στη φυλακή».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ