Σάββατο 25 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΑΖΙΛΙΑ
Στην κόντρα με τις φαρμακοβιομηχανίες

ΜΠΡΑΖΙΛΙΑ.-

Το «φιλί της ζωής» προσπαθεί να δώσει η κυβέρνηση της χώρας σε εκατομμύρια προσβληθέντες από τον ιό HIV, που είναι μάστιγα για τη χώρα. Με την απόφαση που έλαβε σκληρύνει τη στάση της στην αναμέτρησή της με τα μεγάλα φαρμακευτικά εργαστήρια και έτσι ανακοίνωσε ότι από το 2002 θα αρχίσει να κατασκευάζει τοπικά, στο Ρίο ντε Τζανέιρο, το φάρμακο «Nelfinavir» της Roche, με στόχο να προσφέρει δωρεάν περίθαλψη σε δεκάδες χιλιάδες ασθενείς του AIDS.

Επειτα από έξι μήνες συνομιλιών με το ελβετικό εργαστήριο για να δεχτεί να μειώσει τις τιμές και αφού προσπάθησε μάταια τις 15 τελευταίες μέρες να γίνει δεκτός από τον πρόεδρο της «Roche» Βραζιλίας Ερνεστ Ελι, ο υπουργός Υγείας της Βραζιλίας Ζοζέ Σέρα έδωσε τέλος στις διαπραγματεύσεις, αποφασίζοντας παράλληλα να μη σέβεται πλέον την κατοχυρωμένη ευρεσιτεχνία της «Roche» για το «Nelfinavir», το οποίο διαθέτει με την εμπορική ονομασία «Viracept». «Η Βραζιλία επιθυμεί τη δωρεάν και γενική διάθεση των φαρμάκων για να αντιμετωπιστεί αυτή η κρίση και ζητεί να ληφθούν μέτρα ώστε να χαλαρώσουν οι κανονισμοί που αφορούν τις κατοχυρωμένες ευρεσιτεχνίες ή να υπάρξουν πιο δίκαιες τιμές», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας.

Τέλος, ο διευθυντής του Προγράμματος της Βραζιλίας κατά του AIDS Πάουλο Τεξέιρα καταφέρθηκε εναντίον της «καταχρηστικής» τιμολόγησης των φαρμάκων και κατηγόρησε τις πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρίες ότι αντιμετωπίζουν τα φάρμακα ως καταναλωτικό αγαθό και ρίχνουν τις αναπτυσσόμενες χώρες σε «διαρκή κρίση». Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη διδάξασα σε αυτό τον αγώνα κόντρα στις πολυεθνικές ήταν η κυβέρνηση της Νοτίου Αφρικής, που έπραξε ακριβώς το ίδιο, δύο μήνες πριν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ