Πέμπτη 12 Γενάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΛΒΕΤΙΑ
Την επόμενη βδομάδα το Φόρουμ της διεθνούς πλουτοκρατίας

Από την περσινή συνάντηση στο Νταβός
Από την περσινή συνάντηση στο Νταβός
Από τις 17 έως τις 20 Γενάρη θα πραγματοποιηθεί το φετινό Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας. Στη σύναξη αυτή που γίνεται κάθε χρόνο, των καπιταλιστών, διευθυντικών στελεχών μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων, των πολιτικών τους εκπροσώπων και διασημοτήτων της «σοουμπίζ», γίνεται συζήτηση για φλέγοντα διεθνή ζητήματα και υποτίθεται επιχειρείται να βρεθούν λύσεις σε προβλήματα, που φυσικά η ίδια η καπιταλιστική βαρβαρότητα που υπηρετούν, δημιουργεί, όπως οι πόλεμοι, η προσφυγιά, η φτώχεια, η υπανάπτυξη, η πείνα κ.λπ.

Ο βασικός τίτλος της φετινής συνάντησης είναι «Responsive and Responsible Leadership», δηλαδή, «υπεύθυνη ηγεσία που δίνει απαντήσεις». Οι εργασίες του φόρουμ τελειώνουν τη μέρα που αναμένεται να ορκιστεί Πρόεδρος των ΗΠΑ ο Ντόναλντ Τραμπ, και τουλάχιστον από την οργανωτική επιτροπή του Φόρουμ επιχειρείται να δοθεί ένα μήνυμα για την ...υπευθυνότητα που απαιτείται με αφορμή κάποιες εξαγγελίες του Τραμπ που δημιουργούν αβεβαιότητα. Γίνεται λόγος για τα μέτρα προστατευτισμού που έχει ανακοινώσει και την κριτική στάση σε διεθνείς συμφωνίες εμπορίου. Οχι τυχαία, προβάλλεται, η για πρώτη φορά στη συγκεκριμένη διοργάνωση συμμετοχή του ανώτατου Κινέζου αξιωματούχου, του Προέδρου Σι Τζινπίνγκ (προηγούμενες φορές υπήρχε εκπροσώπηση αλλά όχι σε τόσο υψηλό επίπεδο), που φέρεται να αναλαμβάνει το ρόλο της υπεράσπισης της παγκοσμιοποίησης έναντι του προστατευτισμού που βλάπτει το διεθνές εμπόριο.

Τις ΗΠΑ στη συνάντηση θα εκπροσωπήσουν από την πλευρά της απερχόμενης κυβέρνησης Ομπάμα, ο αντιπρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, και ο υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, αλλά θα συμμετάσχει και σύμβουλος της νέας κυβέρνησης του Τραμπ. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Κινέζος υφυπουργός Εξωτερικών Λι Μπαοντόνγκ, αναφερόμενος στις επαφές που αναμένεται να έχει ο πρόεδρος Σι στο Νταβός, δεν απέκλεισε επαφές με την ομάδα μετάβασης εξουσίας του νεοεκλεγέντος Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, λέγοντας πως «υπάρχουν ανοικτοί δίαυλοι επικοινωνίας».

Οπως είθισται, στο Φόρουμ του Νταβός συζητούνται όλα τα μεγάλα διεθνή ζητήματα όπου εκφράζεται και η ανησυχία διαφόρων επιτελείων, ΔΝΤ, Παγκόσμια Τράπεζα, ΕΕ για την ασθενή καπιταλιστική ανάκαμψη από την κρίση του 2008. Το ζήτημα του Βrexit και της συνοχής της ΕΕ αναμένεται επίσης να απασχολήσει τις συζητήσεις, όπως και η λεγόμενη 4η βιομηχανική επανάσταση (δηλαδή η εισαγωγή των πιο σύγχρονων τεχνολογιών, ρομποτική, τρισδιάστατοι ψηφιακοί εκτυπωτές, έξυπνες μηχανές στην παραγωγή) που ήταν και το κεντρικό θέμα των περσινών συζητήσεων στο Φόρουμ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ