Σάββατο 25 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Καταιγισμός βομβών

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.-

Τα βορειοδυτικά της χώρας, σείστηκαν χτες από δέκα βομβιστικές επιθέσεις, ανεβάζοντας και άλλο το θερμόμετρο της έντασης, που το τελευταίο διάστημα γνωρίζει μία περίεργη όξυνση (με τις ειδήσεις όσον αφορά την υποτιθέμενη ανάμειξη μαχητών του Ιρλανδικού Στρατού, του ΙΡΑ, στα πεδία μαχών, στο πλευρό των ανταρτών) του εμφύλιου που διανύει πια το 37ο χρόνο, αλλά και με τις πληροφορίες για το νέο «μέτωπο επίθεσης» στον πόλεμο κατά των ναρκωτικών. Με άλλα λόγια την ακόμη πιο ενεργή ανάμειξη των ΗΠΑ, που είναι και οι εμπνευστές του γνωστού σε όλους σχεδίου Κολομβίας.

Και εάν τα τεκταινόμενα στα πεδία των μαχών, αλλά και στα τραπέζια των διαπραγματεύσεων, γνωρίζουν τις «συνήθεις» οξύνσεις και υφέσεις, το σκηνικό τροποποιείται όταν πια οι βόμβες φουρτουνιάζουν τα ταραγμένα ύδατα. Και πάλι, η τρίτη πόλη της χώρας, και πριν μερικά χρόνια το «άντρο» των λαθρεμπόρων και των βαρόνων των ναρκωτικών, ήταν στο επίκεντρο των βομβιστικών επιθέσεων.

Μία πολύ ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε χτες το μεσημέρι στη χαρακτηριζόμενη ως «πλούσια» συνοικία του Λαουρέλες. Από την έκρηξη υπήρξαν ευρύτατες υλικές ζημίες, αλλά όχι ανθρώπινα θύματα. Σύμφωνα με τον Ερυθρό Σταυρό 6 άνθρωποι τραυματίστηκαν, χωρίς να διατρέχει κανένας κίνδυνο. Το νούμερο πάντως των τραυματιών, ανέρχεται στους δέκα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Στρατού. Οι αρχές ασφαλείας της πόλης, ανακοίνωσαν ότι διερευνούν τα αίτια της επίθεσης, αλλά αρνήθηκαν κατηγορηματικά στο να αποδώσουν ευθύνες.

Ακριβώς το αντίθετο έπραξε ο αξιωματούχος της αστυνομίας, στην πόλη Μαρινίγια, όπου σημειώθηκε λίγες ώρες πριν μία ακόμη βομβιστική επίθεση, όπου ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και 25 τραυματίστηκαν. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του αστυνομικού αξιωματούχου προς τον τοπικό τηλεοπτικό σταθμό RCN, την έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου πυροδότησαν «αντάρτες του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου (ELN)».

Από την επίθεση νεκρή είναι μια 50χρονη γυναίκα και δέκα από τους 25 τραυματίες είναι παιδιά ενός γειτονικού κολεγίου, ανακοίνωσε η αστυνομία. Το παγιδευμένο αυτοκίνητο ήταν σταθμευμένο μπροστά στο στρατόπεδο της αστυνομίας της Μαρινίγια, 40 χλμ ανατολικά του Μεντεγίν και 400 χλμ. βορειοδυτικά της Μπογκοτά. Ο Εθνικός Απελευθερωτικός Στρατός (ELN), που κατηγορείται από την αστυνομία ως υπεύθυνος για την επίθεση αυτή, επανέλαβε τις επιθέσεις μετά τη διακοπή, στις 6 Αυγούστου, από τον Πρόεδρο Αντρές Παστράνα, των ειρηνευτικών συνομιλιών με την οργάνωση αυτή που αριθμεί 4.500 αντάρτες. Τότε, ο αρχηγός του κολομβιανού κράτους είχε δικαιολογήσει την απόφασή του υποστηρίζοντας πως στον ELN «δεν υπάρχει βούληση για ειρήνη». Εννέα βομβιστικές επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν χτες την αυγή στο Μεντεγίν, 430 χλμ βορειοδυτικά της Μπογκοτά, αποδόθηκαν επίσης στον ELN από τις αρχές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ