Σάββατο 25 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ: ΕΙΣΒΟΛΗ ΤΩΝ ΙΣΡΑΗΛΙΝΩΝ ΣΤΗ ΧΕΒΡΩΝΑ
«Εβρεχε πυρ από παντού»

Ο αποκλεισμός. Μικρά παιδιά προσπερνούν πάνοπλους Ισραηλινούς στρατιώτες. Εχουν «συνηθίσει» το θέαμα...

Associated Press

Ο αποκλεισμός. Μικρά παιδιά προσπερνούν πάνοπλους Ισραηλινούς στρατιώτες. Εχουν «συνηθίσει» το θέαμα...
ΧΕΒΡΩΝΑ, ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ, ΠΕΚΙΝΟ, ΒΕΡΟΛΙΝΟ και ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-

Ο Ισραηλινός συνεχίζει να συμπεριφέρεται ως τυπικός στρατός κατοχής: παίρνοντας αφορμή από τον τραυματισμό δύο εφήβων εποίκων από πυρά ελεύθερου σκοπευτή, το βράδυ της Πέμπτης έστειλε, τις πρώτες ώρες της Παρασκευής, τα άρματα μάχης του στους δρόμους της ελεγχόμενης από την Παλαιστινιακή Αρχή Χεβρώνα, για να κατεδαφίσουν δύο κτίρια από όπου, όπως ανακοίνωσε, είχαν «προέλθει» τα πυρά, ξεκινώντας οδομαχίες που είχαν αποτέλεσμα τουλάχιστον 2 Παλαιστίνιοι να βρουν το θάνατο και άλλοι 15 να τραυματιστούν. Από την ισραηλινή πλευρά υπήρξε ένας ελαφρός τραυματισμός στρατιώτη.

Αρματα μάχης, τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, τζιπ και ελικόπτερα εισέβαλαν στη γειτονιά Αμπού Σνεϊνέ, δημιουργώντας μια κόλαση πυρός από γης και αέρος. Ο 40χρονος Φαγιέντ Αμπού Ατράς, κάτοικος της γειτονιάς, έλεγε χτες ότι «τα πυρά έρχονταν από παντού, απ' όλες τις κατευθύνσεις». Ο ίδιος και οι αρκετοί γείτονές του αναγκάστηκαν να αναζητήσουν κάλυψη στα υπόγεια των σπιτιών τους. Ο ισραηλινός στρατός, που 2 ώρες αργότερα, αφού «ο σκοπός επιτεύχθηκε» και τα δύο σπίτια-«στόχοι» είχαν μετατραπεί σε συντρίμμια, αποχώρησε, χτες το απόγευμα διευκρίνισε ότι «δεν έχει την πρόθεση να ανακαταλάβει τη Χεβρώνα», αλλά «θα πραγματοποιεί εισβολές αν παραστεί ανάγκη». Από τους 12 τραυματίες οι 5, σύμφωνα με αναφορές Παλαιστινίων γιατρών που επικαλείται το Ασοσιέιτεντ Πρες, ήταν πολίτες. Τρεις ήταν αστυνομικοί και τέσσερις μέλη ενόπλων οργανώσεων. Εξι από αυτούς βρίσκονταν χθες το βράδυ ακόμη στο νοσοκομείο και τουλάχιστον ο ένας ήταν σε κρίσιμη κατάσταση.

Αψηφώντας την καταστροφή των δύο κατοικιών, παιδιά ανήρτησαν χτες παλαιστινιακές σημαίες στα συντρίμμια

Associated Press

Αψηφώντας την καταστροφή των δύο κατοικιών, παιδιά ανήρτησαν χτες παλαιστινιακές σημαίες στα συντρίμμια
Αν η επιχείρηση του ισραηλινού στρατού είχε σκοπό την τρομοκράτηση των Παλαιστινίων, μάλλον δεν πέτυχε πολλά. Το χάραμα της Παρασκευής παιδιά σκαρφάλωσαν στα συντρίμμια των δύο σπιτιών και ανήρτησαν παλαιστινιακές σημαίες. Το Συμβούλιο των Εποίκων, που αντιπροσωπεύει τους εγκατεστημένους στη Δυτική Οχθη και τη Λωρίδα της Γάζας Ισραηλίτες, έστειλε στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Αριέλ Σαρόν επιστολή καλώντας τον «να καταλάβει τη συνοικία». Μια αξίωση που, όπως άφησε να εννοηθεί, ο υποστράτηγος Μοσέ Γιαλόν ίσως ικανοποιηθεί: «Αν η κατάσταση γίνει αφόρητη, είναι πιθανό πως θα πρέπει να μείνουμε εκεί για να εμποδίσουμε πυροβολισμούς από τους λόφους», δήλωσε στο ισραηλινό ραδιόφωνο. Η Χεβρώνα, με 130.000 Παλαιστίνιους κατοίκους και 500 εποίκους, που παρ' όλα αυτά υπάγεται κατά το 30% σε ισραηλινό έλεγχο, αποτελεί ένα από τα αγκάθια του ισραηλινοπαλαιστινιακού διαλόγου, καθώς οι έποικοι ζητούν την κατάληψη των περιοχών όπου ζουν, ενώ οι Παλαιστίνιοι την απομάκρυνση των εποίκων. Η εισβολή στη Χεβρώνα είναι η σημαντικότερη εισβολή μετά από εκείνην στην Τζενίν (14 Αυγούστου).

Ο γενικός γραμματέας της Παλαιστινιακής κυβέρνησης Αχμέντ Αμπντέλ Ραχμάν δήλωσε χτες ότι η νέα εισβολή, όπως και οι προηγούμενες, αποτελεί εκτός των άλλων ένδειξη μιας προσπάθειας υπονόμευσης των επικείμενων συνομιλιών Πέρες-Αραφάτ στο Βερολίνο: «λυπάμαι που λέω ότι η κυβέρνηση Μπους δεν κάνει τίποτε για να σταματήσει τις πράξεις επιθετικότητας» του Ισραήλ, είπε.

Η εισβολή. Αυτοκίνητα φλέγονται στη Χεβρώνα από τα πυρά των Ισραηλινών αρμάτων μάχης

Associated Press

Η εισβολή. Αυτοκίνητα φλέγονται στη Χεβρώνα από τα πυρά των Ισραηλινών αρμάτων μάχης
Και αυτό την ώρα που εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Σαρόν απειλούσε με συνέχιση των επιχειρήσεων «στοχευμένων δολοφονιών» που επαναλήφθηκαν κι αυτήν την εβδομάδα: «χάσαμε τους (προχθεσινούς) στόχους μας, αλλά θα τους χτυπήσουμε την επόμενη φορά».

Ο υποστράτηγος Σαούλ Μοφάζ, ο αρχηγός του Ισραηλινού Επιτελείου, παρουσίαζε χτες τα επιτεύγματα των ανδρών του από τον περασμένο Σεπτέμβρη σε συνέντευξη Τύπου στην Ιερουσαλήμ: κάπου 600 Παλαιστίνιοι νεκροί, 1.200 συλληφθέντες, 10.000 τραυματίες σε αυτό που αποκάλεσε «πόλεμο κατά των τρομοκρατών». Οι Παλαιστίνιοι απάντησαν ότι το 70% των θυμάτων ήταν άοπλοι πολίτες. Για το στρατηγό μάλλον το ίδιο κάνει...

Ζεμίν: «αναγκαίοι οι παρατηρητές»

Ο Γιάσερ Αραφάτ πραγματοποιούσε χτες συναντήσεις με την κινεζική ηγεσία, η οποία τάχθηκε χωρίς επιφυλάξεις υπέρ του παλαιστινιακού αιτήματος αποστολής διεθνών παρατηρητών (που το Ισραήλ απορρίπτει απερίφραστα). Η Κίνα πρόσφατα προέβη σε καταδίκη της «υπερβολικής χρήσης βίας» από πλευράς του Ισραήλ, τροποποιώντας την προηγούμενη έκκλησή της και στις δύο πλευρές να «αυτοσυγκρατηθούν» όσον αφορά τη χρήση βίας. Ο Παλαιστίνιος διπλωμάτης Μουσταφά Σαφαρινύ δήλωσε στο Ρόιτερς ότι εκτιμά πως «η Κίνα μπορεί να επιτελέσει έναν πιο αποτελεσματικό ρόλο» στο Μεσανατολικό. Πάντως, η κινεζική πλευρά, θέλοντας από τη μια να βοηθήσει την παλαιστινιακή υπόθεση, προβαίνει σε λεπτούς χειρισμούς για να μη διαρρήξει τελείως τις σχέσεις της με το Ισραήλ. Είναι ακριβώς αυτές οι σχέσεις στις οποίες ποντάρει ο Σαφαρινί: «λόγω των σχέσεων που έχουν η Κίνα και το Ισραήλ, η Κίνα μπορεί να προσπαθήσει να πείσει το Ισραήλ να εφαρμόσει τις συμφωνίες βάσει των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας μεταξύ των δύο πλευρών» (Ισραήλ και Παλαιστινίων).

Από την άλλη, ισραηλινοί διπλωμάτες εύχονταν η Κίνα να «πιέσει τον Αραφάτ» να σταματήσει τις επιθέσεις αυτοκτονίας (κάτι που ο Σαρόν θέτει ως «προϋπόθεση για μια επιστροφή στο τραπέζι του διαλόγου» και ο Πέρες θεωρεί ότι «θέτει την ειρήνη υπό ομηρία»). Κάτι που πάντως δεν έγινε, αφού σύμφωνα όσα μεταδίδουν το BBC και το Ρόιτερς η κινεζική πλευρά υποσχέθηκε «πλήρη πολιτική υποστήριξη» στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας προς το Παλαιστινιακό αίτημα αποστολής παρατηρητών, αλλά και γενικότερα: όπως είπε ο Ζεμίν«ο κινεζικός λαός θα στέκεται πάντα στο πλευρό της δίκαιης παλαιστινιακής υπόθεσης και υποστηρίζει τις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας για τη διευθέτηση της σύγκρουσης με ειρηνικό τρόπο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ