Κυριακή 26 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΝΕΟΛΑΙΑ
Στην πρώτη γραμμή η ΚΝΕ

Επιτυχημένη η αποστολή της αντιπροσωπείας της Οργάνωσης στο Φεστιβάλ στο Αλγέρι

Δυναμική η είσοδος της ελληνικής αντιπροσωπείας στην τελετή έναρξη στις 8/8
Δυναμική η είσοδος της ελληνικής αντιπροσωπείας στην τελετή έναρξη στις 8/8
Σημαντική και θετικότατη εκτιμιέται η προσφορά και η συμβολή της ΚΝΕ στο περιεχόμενο του Φεστιβάλ μαζί με πολλές άλλες κομμουνιστικές και αντιιμπεριαλιστικές οργανώσεις. Η Οργάνωση πραγματοποίησε δεκάδες παρεμβάσεις, που προκάλεσαν ξεχωριστό ενδιαφέρον και πήρε μέρος σε φόρουμ αλληλεγγύης, ενώ πραγματοποιήθηκαν διμερείς και πολυμερείς συναντήσεις αλληλεγγύης και ανταλλαγής εμπειριών. Από τη δραστηριότητα αυτή διαπιστώνεται ότι ωριμάζει ακόμα παραπέρα ο συντονισμός των Κομμουνιστικών Νεολαιών, πράγμα απαραίτητο για τη συνέχιση και ενίσχυση της αντιιμπεριαλιστικής γραμμής στο παγκόσμιο νεολαιίστικο κίνημα.

Παρεμβάσεις που ξεχώρισαν

Στο Κέντρο συζήτησης για την Ειρήνη και την Ασφάλεια στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Φεστιβάλ, εκ μέρους της ΚΝΕ παρενέβη ο Κύριλλος Παπασταύρου, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της Οργάνωσης, ο οποίος μίλησε για το ρόλο του ΝΑΤΟ στην οικοδόμηση της Νέας Τάξης Πραγμάτων, τη συμμετοχή της ΕΕ και την κατάσταση στα Βαλκάνια. Εξήγησε ότι η ανατροπή του σοσιαλισμού με τη δημιουργία αρνητικών συσχετισμών για τους λαούς και η όξυνση των ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων δημιούργησαν το πλαίσιο για την ένταση της στρατιωτικοποίησης, τη μετατροπή του ΝΑΤΟ σε παγκόσμιο τρομοκράτη και των τμημάτων του σε φονική μηχανή. Τόνισε ότι με το ίδιο σκεπτικό κινείται και η ΕΕ και ανέλυσε την κατάσταση στα Βαλκάνια που αποκαλύπτει αυτές τις εξελίξεις.

Ενωμένοι σε μια αλυσίδα αλληλεγγύης στην πάλη ενάντια στον ιμπεριαλισμό
Ενωμένοι σε μια αλυσίδα αλληλεγγύης στην πάλη ενάντια στον ιμπεριαλισμό
Μεταφέροντας την εμπειρία του αντιιμπεριαλιστικού κινήματος στην Ελλάδα και τη συμμετοχή της νεολαίας σε αυτό, τόνισε ότι οι νεολαίες πρέπει να συντονίσουν τις πρωτοβουλίες τους και τον αγώνα ενάντια στο ΝΑΤΟ, με πιο πρακτικούς τρόπους.

«Συνθήκη Σέγκεν, καταστολή και αυταρχισμός στην ΕΕ», ήταν το θέμα της παρέμβασης του Ανδρέα Μασαούτη, που μίλησε εκ μέρους της ΚΝΕ στο Κέντρο συζήτησης για τη Δημοκρατία, τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και την Κοινωνική Δικαιοσύνη, στο πλαίσιο του 15ου ΠΦΝΦ. Κατά την παρέμβασή του ο Α. Μασαούτης αναφέρθηκε στην ένταση των κατασταλτικών μηχανισμών υπεράσπισης και κατοχύρωσης των συμφερόντων του κεφαλαίου στο εσωτερικό της ΕΕ και τόνισε ότι αυτή η κατάσταση εκφράζει ουσιαστικά την ανάγκη των ηγεσιών των χωρών της ΕΕ, να αντιμετωπίσουν από κοινού το λαϊκό κίνημα. Απέναντι σ' αυτά υπογράμμισε την ανάγκη η δράση ενάντια στον αυταρχισμό και την καταστολή, η αλληλεγγύη, να αποτελέσει σημείο συσπείρωσης και πάλης των νέων σε κάθε χώρα της ΕΕ, ξεκαθαρίζοντας όλο και πιο καλά το αντιιμπεριαλιστικό περιεχόμενο αυτού του αγώνα.

Στο κέντρο συζήτησης με θέμα τα «Δικαιώματα της νεολαίας και των φοιτητών», έκανε παρέμβαση εκ μέρους της ΚΝΕ ο Νίκος Σφάντος, μέλος του ΣΠ Αθήνας που είχε ειδικότερη αναφορά στις αλλαγές που συντελούνται στις εργασιακές σχέσεις και την εκπαίδευση. Ο ομιλητής αναφέρθηκε αναλυτικά στις κινητοποιήσεις που αναπτύχθηκαν το τελευταίο διάστημα για την υπεράσπιση της Κοινωνικής Ασφάλισης, στις οποίες ήταν σημαντική η συμβολή των νέων και της ΚΝΕ, καθώς επίσης και στους μεγαλειώδεις μαθητικούς και φοιτητικούς αγώνες ενάντια στην αντιεκπαιδευτική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης που προεκτείνεται στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Καταλήγοντας υπογράμμισε τη θέση της οργάνωσης και του ΚΚΕ ότι σήμερα δεν αρκεί οι νεολαιίστικοι και εργατικοί αγώνες να αντιτίθενται στα προωθούμενα αντιλαϊκά μέτρα, αλλά χρειάζεται να δείχνουν τον πραγματικό ένοχο τα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό και να ανοίγουν την προοπτική για την ανατροπή του, την πάλη για το σοσιαλισμό.

Συναντήσεις και κοινές πρωτοβουλίες

Από τη συνάντηση της ΚΝΕ με την ΚΝ Βιετνάμ
Από τη συνάντηση της ΚΝΕ με την ΚΝ Βιετνάμ
Οι μέρες του φεστιβάλ αξιοποιήθηκαν από την αντιπροσωπεία της Οργάνωσης για να πραγματοποιηθούν συναντήσεις ανταλλαγής εμπειριών αλλά και γνωριμίας των νέων.

Πολύ θερμή ήταν η συνάντηση με την Κομμουνιστική Νεολαία του Βιετνάμ, «Χο Τσι Μινχ», όπου από κοινού εκφράστηκε η αναγκαιότητα της κοινής και συντονισμένης δράσης κατά του ιμπεριαλισμού.

Εξίσου θερμό, αλλά πιο βαρύ, ήταν το κλίμα που επικράτησε κατά τη συνάντηση της ΚΝΕ με την Ενωση Παλαιστινίων Φοιτητών, καθώς, ενώ όλοι βρίσκονταν στο Αλγέρι, το Ισραήλ πραγματοποιούσε μία από τις σφοδρότερες επιθέσεις κατά των Παλαιστινιακών Εδαφών και η προοπτική ενός γενικευμένου πολέμου αιωρούνταν πάνω από τη συνάντηση.

Οπως τόνισαν οι επικεφαλής της παλαιστινιακής αντιπροσωπείας, όταν οι εκπρόσωποι της ΚΝΕ ενημέρωσαν για τη δράση της Οργάνωσης ήταν ήδη γνώστες του αγώνα και της δράσης υπέρ του Παλαιστινιακού Λαού που λαμβάνει χώρα στην Ελλάδα, που διοργανώνεται κυρίως με πρωτοβουλία των Ελλήνων Κομμουνιστών και των Κομμουνιστών Νέων. Ενώ δόθηκε υπόσχεση και από τις δύο πλευρές, για συνέχιση και διεύρυνση του αγώνα.

Συναντήσεις επίσης έγιναν με την ΚΝ Πορτογαλίας, τη Γερμανική Σοσιαλιστική Εργατική Νεολαία (SDAJ) με τη συμμετοχή σύσσωμων των δύο αντιπροσωπειών. Παρόμοιες συναντήσεις έγιναν με αντιπροσωπείες από τις Τσεχία, Ουγγαρία, Βρετανία, Σουδάν, Βραζιλία, Ινδία και άλλες. Ιδιαίτερη, όμως, σημασία είχε η συνάντηση 14 κομμουνιστικών νεολαιών της Ευρώπης. Στη συνάντηση εκτός από την ΚΝΕ πήραν μέρος η ΕΔΟΝ Κύπρου, η ΚΝ Ισπανίας, η ΚΝ Καταλωνίας, η Πορτογαλική ΚΝ, η ΚΝ Ρώσικης Ομοσπονδίας, η ΚΝ Φινλανδίας, η ΚΝ Δανίας, η ΚΝ Νορβηγίας, η ΚΝ Βρετανίας, η Νεολαία του Κόμματος Σοσιαλιστικής Εξουσίας Τουρκίας (SIP), η KN Τσεχίας, η Γερμανική Σοσιαλιστική Εργατική Νεολαία και η ΚΝ Αυστρίας, που συζήτησαν το προχώρημα του συντονισμού και κοινών πρωτοβουλιών, ενώ διατυπώθηκε η σκέψη για πραγματοποίηση συνάντησης των ΚΝ της Ευρώπης το επόμενο διάστημα με θέμα τη «λεγόμενη παγκοσμιοποίηση και τα δικαιώματα των νέων».

Ταυτόχρονα, στα πλαίσια της ΠΟΔΝ και του Συντονιστικού της Ευρώπης και Βόρειας Αμερικής κυκλοφόρησε η περιοδική έκδοση Bulletin που περιλαμβάνει αρθρογραφία σχετικά με το ΝΑΤΟ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ