Σάββατο 14 Γενάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΑΤΟΪΚΟ ΠΕΔΙΟ ΒΟΛΗΣ ΚΡΗΤΗΣ
«Εκτοξεύσεις ρουκετών στο Βόρειο Κρητικό Πέλαγος καθ' όλο το 2017»

Χάρτης του Πεδίου Βολής Κρήτης. Αποτυπώνονται τα όριά του, όπως και οι αεροδιάδρομοι (οι γραμμές που χαρακτηρίζονται με γράμματα και αριθμούς) που διέρχονται από το Πεδίο
Χάρτης του Πεδίου Βολής Κρήτης. Αποτυπώνονται τα όριά του, όπως και οι αεροδιάδρομοι (οι γραμμές που χαρακτηρίζονται με γράμματα και αριθμούς) που διέρχονται από το Πεδίο
Σε φάση πλήρους ενεργοποίησης προχωρά στο 2017 άλλη μια ΝΑΤΟική υποδομή που λειτουργεί στη χώρα μας, το Πεδίο Βολής Κρήτης (ΠΔΒ), σε έμπρακτη απόδειξη της πρεμούρας της ντόπιας αστικής τάξης και των κυβερνήσεών της να εμπλακούν ακόμα βαθύτερα στους επικίνδυνους για το λαό ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, προσδοκώντας οι εγχώριοι επιχειρηματικοί όμιλοι γεωστρατηγική τους αναβάθμιση, στην κόντρα με άλλα κεφάλαια της περιοχής, και θύματα, πάντα, τους λαούς.

Το ΠΒΚ (NATO Missile Firing Installation, NAMFI) λειτουργεί στο Ακρωτήρι Χανίων και σε στενή διασύνδεση με την αμερικανο-ΝΑΤΟικη ναυτική και αεροπορική βάση της Σούδας.

Απλώνεται βόρεια της Κρήτης, νότια της Θήρας και Αστυπάλαιας, δυτικά της Κάσου και Καρπάθου. Από δυτικά προς ανατολικά χωρίζεται σε τρεις τομείς, A, B, και C.

Είναι ένα πολυεθνικό κέντρο εκπαίδευσης σε βολές με πυραύλους, το οποίο κατασκευάστηκε με κονδύλια του ΝΑΤΟ την περίοδο 1964 - 1968, κατόπιν υπογραφής της «Πολυμερούς Συμφωνίας» από οκτώ χώρες (Βέλγιο, Γαλλία, Δ. Γερμανία, Δανία, Ελλάδα, Νορβηγία, Ολλανδία, ΗΠΑ).

Σήμερα, τρεις από αυτές (Ελλάδα, Γερμανία και Ολλανδία) χρησιμοποιούν το Πεδίο σε μόνιμη βάση, ενώ και άλλα μέλη του ΝΑΤΟ το χρησιμοποιούν όποτε το κρίνουν αναγκαίο. Αλλωστε, πληροφορίες από το ΓΕΕΘΑ αναφέρουν ότι οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να εντείνουν τη χρήση του Πεδίου από μέρους τους. Διόλου τυχαία, στις 8/12 επισκέφτηκε το ΠΒΚ η Αμερικανίδα πρέσβης Susan Elliot, πολιτική σύμβουλος διοίκησης των αμερικανικών δυνάμεων στην Ευρώπη (EUCOM).

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, η Υδρογραφική Υπηρεσία του Πολεμικού Ναυτικού με μια από τις πρώτες NAVTEX (οδηγία προς ναυτιλλομένους) που εξέδωσε για το 2017, και συγκεκριμένα την πρώτη που εξέδωσε ο Σταθμός της στο Ηράκλειο Κρήτης για τη νέα χρονιά, ενημερώνει για «εκτοξεύσεις ρουκετών» στο «Βόρειο Κρητικό Πέλαγος», στο «Πεδίο Βολής Κρήτης», καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, από 1η Γενάρη έως 31 Δεκέμβρη, «κάθε Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο, καθημερινά από 05.30 έως τη δύση του ήλιου». Ειδικά για τον τομέα C του Πεδίου Βολής, ενημερώνει ότι από 1η Απρίλη έως 31 Οκτώβρη το ΠΒΚ δεν θα ενεργοποιείται τα Σάββατα, εκτός κι αν έχει εκδοθεί σχετική προαγγελία. Σε κάθε περίπτωση, καλεί τα «διερχόμενα πλοία να τηρούν φυλακή»...

Σημειωτέον, το ΠΒΚ θεωρείται ένα από τα πλέον σημαντικά εκπαιδευτικά κέντρα του ΝΑΤΟ, το οποίο στα μέσα περίπου της δεκαετίας του '60 ανέθεσε στην ειδική Συμβουλευτική Ομάδα Αεροναυτικής Ερευνας και Ανάπτυξης (AGARD) τη μελέτη για την ανεύρεση και οργάνωση ενός πεδίου βολής κατευθυνόμενων βλημάτων στην Ευρώπη. Οπως λέγεται, μετά από εκτεταμένη έρευνα και ανάλυση όλων των περιοχών που είχαν προταθεί, επιλέχθηκε τελικά ως καλύτερη τοποθεσία η περιοχή του Ακρωτηρίου στον κόλπο της Σούδας.

Οι λόγοι ήταν οι εξής: Ο προσανατολισμός, η γενική διάταξη και οι διαστάσεις της περιοχής επιτρέπουν τη χρησιμοποίηση του μεγίστου βεληνεκούς των οπλικών συστημάτων. Η ύπαρξη αεροπορικής και ναυτικής βάσης στην περιοχή (αεροδρόμιο και λιμένας της Σούδας) διευκολύνουν την πρόσβαση στο χώρο εκτόξευσης. Οι καλές μετεωρολογικές συνθήκες επιτρέπουν τη λειτουργία του ολόκληρο το χρόνο...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ