Τετάρτη 18 Γενάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Παζάρια για νέα τελωνειακή ένωση με την ΕΕ

Οριστικοποιήθηκε η διαδικασία για το Βrexit

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

«Θέλουμε μια νέα δίκαιη σύμπραξη (...) όχι ένα καθεστώς εν μέρει μέλους ή συνδεδεμένου μέλους της ΕΕ, που θα μας άφηνε κατά το ήμισυ μέσα ή κατά το ήμισυ έξω», σημείωσε χτες η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, ξεκαθαρίζοντας ότι θα επιδιώξει ένα «σκληρό» Βrexit κατά την επικείμενη διαπραγμάτευση για αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, όταν ενεργοποιήσει έως το τέλος Μάρτη το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας.

Μιλώντας από το βήμα ομιλητή στο Λάνκαρστερ Χάουζ στο Λονδίνο, όπου το 1988 η τότε πρωθυπουργός Μάργκαρετ Θάτσερ είχε εκφωνήσει ομιλία για την ένταξη της Βρετανίας στην ενιαία αγορά της ΕΕ, η Μέι είπε πως θα επιδιώξει μία «νέα συμφωνία» τελωνειακής ένωσης με την ΕΕ, επειδή είναι αποφασισμένη να αποχωρήσει από την ενιαία αγορά των 500.000.000 Ευρωπαίων και να ανακτήσει η χώρα πλήρως τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Και στο θέμα του ελέγχου της μετανάστευσης και της εισροής προσφύγων στο Ηνωμένο Βασίλειο, όσο και στο ζήτημα των εξουσιών νομοθέτησης, υπογραμμίζοντας πως θα τερματιστεί η δικαιοδοσία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στη Βρετανία.

Υπογράμμισε ότι για την τελική συμφωνία «διαζυγίου» με την ΕΕ θα αποφανθεί το βρετανικό Κοινοβούλιο, όταν ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση κατά τα μέσα του 2019.

Αντιδράσεις σε Λονδίνο, Βρυξέλλες, Βερολίνο

Η ομιλία της Μέι προκάλεσε ανάμεικτες αντιδράσεις τόσο εντός όσο και εκτός Βρετανίας.

Ο Τζέρεμι Κόρμπιν, ηγέτης των Εργατικών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επιδιώκοντας να καπηλευτεί την ανησυχία λαϊκών δυνάμεων που έτσι κι αλλιώς βγαίνουν χαμένα από τις κινήσεις των εκπροσώπων του κεφαλαίου, κατηγόρησε την Μέι ότι επιδιώκει να μετατρέψει τη χώρα σε φορολογικό παράδεισο των μεγάλων επιχειρήσεων, αφαιρώντας από τους Βρετανούς εργαζόμενους όσα δικαιώματα τους έχουν απομείνει. Ο Κόρμπιν έχει ταχθεί υπέρ της παραμονής της χώρας στην ΕΕ.

Ο αρχηγός των «Φιλελεύθερων Δημοκρατών», Τιμ Φάρον, σημείωσε ότι η Μέι πρότεινε μία ακραία εκδοχή του Brexit που θα βλάψει τη βρετανική οικονομία. Ο γενικός διευθυντής των Βρετανικών Εμπορικών Επιμελητηρίων, Ανταμ Μάρσαλ, σχολίασε πως αν και οι επιχειρήσεις έχουν τώρα «καθαρότερη εικόνα για τις προτεραιότητες της κυβέρνησης», εντούτοις εξακολουθούν να γνωρίζουν «λίγα για το πιθανό αποτέλεσμα διαπραγμάτευσης του Brexit».

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Ντόναλντ Τουσκ, χαρακτήρισε «λυπηρή τη διαδικασία» αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ, προσθέτοντας ότι θα διαδραματιστεί «σε σουρεαλιστικούς καιρούς, αλλά τουλάχιστον είναι μία πιο ρεαλιστική ανακοίνωση για τις βρετανικές προθέσεις περί Brexit».

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ, διέκρινε πως η ομιλία της Τ. Μέι «δημιούργησε λίγο περισσότερη σαφήνεια για τα βρετανικά σχέδια».

Ο νομπελίστας οικονομολόγος, καθηγητής στο πανεπιστήμιο Κολούμπια, Τζόζεφ Στίγκλιτς, δήλωσε έκπληκτος που η βρετανική κυβέρνηση επέλεξε τη στρατηγική αποχώρησης από την ενιαία αγορά προς όφελος του ελέγχου στη μετανάστευση, λέγοντας ότι θα ήταν «πολιτικά σοφότερη» η επιδίωξη ενός ήπιου Brexit.

Χτες, πάντως, δεν συνεχίστηκε η περαιτέρω πτώση της λίρας, που από το 1,20 δολάρια που έφτασε τη Δευτέρα καταρρίπτοντας ρεκόρ 31ετίας, ανέβηκε έστω και λίγο στα 1,23 δολάρια.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πιθανότερη η προσωρινή αναβολή του (2019-03-02 00:00:00.0)
Προσπάθεια για νέα παζάρια με την ΕΕ (2019-01-30 00:00:00.0)
Νέος γύρος παζαριού εντός και εκτός Βρετανίας (2018-12-12 00:00:00.0)
Υπέρ της τελωνειακής ένωσης με την ΕΕ ο Κόρμπιν (2018-02-27 00:00:00.0)
Δύσκολα τα παζάρια (2017-09-28 00:00:00.0)
Επαναλαμβάνονται οι επαφές για το Brexit (2017-08-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ