Τετάρτη 18 Γενάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΥΗ
Διευρύνεται ο ρόλος του στρατηγού Χάφταρ

ΤΡΙΠΟΛΗ - ΜΟΣΧΑ.--

Οι προσπάθειες της Ρωσίας να δημιουργήσει προγεφυρώματα στη Λιβύη, και κατ' επέκταση στη Βόρεια Αφρική, αντικατοπτρίστηκαν στην επίσκεψη που πραγματοποίησε ακριβώς πριν μία βδομάδα ο Λίβυος ε.α. στρατηγός Χαλίφα Χάφταρ στο ρωσικό αεροπλανοφόρο «Ναύαρχος Κουζνετσόφ» που πλέει στην Ανατολική Μεσόγειο μετά τη συμμετοχή του σε στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία.

Το Γαλλικό Πρακτορείο αξιοποίησε ως αφορμή την πρόσφατη επίσκεψη του στρατηγού Χάφταρ (πρώην στρατηγού του Καντάφι και συνεργάτη της CIA, που εκπροσωπεί μέρος της λιβυκής αστικής τάξης), για να υπογραμμίσει την αποδοχή και τη στήριξη που φαίνεται πως απολαμβάνει από τη Μόσχα. Υπογράμμισε έτσι πως όχι μόνον «ξεναγήθηκε» στο ρωσικό αεροπλανοφόρο αλλά και είχε βιντεο-διάσκεψη με το Ρώσο υπουργό Αμυνας, Σεργκέι Σόιγκου, τον οποίον είχε συναντήσει στη Μόσχα στις αρχές Δεκέμβρη, συζητώντας για την «αντιμετώπιση της τρομοκρατίας». Επίσης, σημειώνει ότι μεγαλώνουν οι δυσκολίες από τη διορισμένη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση του πρωθυπουργού Φαγιέζ Σάρατζ να επιβληθεί ακόμη και στην πρωτεύουσα Τρίπολη.

Ωστόσο, δεν πρέπει να θεωρείται «δεδομένο» πως ο ε.α. στρατηγός Χάφταρ είναι δεμένος στο «άρμα» της Ρωσίας. Χτεσινό ρεπορτάζ λιβυκής εφημερίδας, που επικαλείται πληροφορίες διαδικτυακών ιστοσελίδων «Intelligence Online» και «War is Boring», ανέφερε ότι οι πιλότοι που υπακούν στις εντολές του ε.α. στρατηγού Χάφταρ και απογειώνονται από την αεροπορική βάση Αλ Χαντίμ στη Λιβύη είναι κυρίως Αμερικανοί μισθοφόροι που δουλεύουν στην ιδιωτική εταιρεία μισθοφόρων «Reflex Responses Company» του Ερικ Πρινς, πρώην ιδρυτή της «Blackwater», που είχε παίξει βρώμικο ρόλο στην επέμβαση των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στο Ιράκ το 2003. Η λιβυκή εφημερίδα υποστηρίζει πως οι μισθοφόροι του Ερικ Πρινς προσελήφθησαν από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που στηρίζουν μαζί με την Αίγυπτο τις δυνάμεις του ε.α. Λίβυου στρατηγού Χαλίφα Χάφταρ...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ