Πέμπτη 19 Γενάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Προειδοποιήσεις μονοπωλίων ενόψει Brexit

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Πολυποίκιλες αντιδράσεις, ιδιαίτερα μεταξύ ανταγωνιστικών μονοπωλίων, εξακολουθεί να προκαλεί η επιλογή της Βρετανίδας πρωθυπουργού, Τερέζα Μέι, να επιδιώξει σκληρή διαπραγμάτευση στη διαδικασία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, λέγοντας πως θα προτιμήσει την πλήρη αποχώρηση από την Ενωση και την ενιαία αγορά αντί της διατήρησης της πρόσβασης σε αυτήν μέσω μίας «κακής συμφωνίας»...

Οι Γερμανοί αυτοκινητοβιομήχανοι (VDA) απείλησαν χτες με διακοπή των επενδύσεων στη Βρετανία «για αρκετά χρόνια», λόγω αβεβαιότητας που θα μπορούσε να προκαλέσουν μελλοντικοί δασμοί σε προϊόντα τους ενόψει «σκληρού Brexit» (και πλήρους αποχώρησης της Βρετανίας από την ενιαία αγορά). Οι απειλές των Γερμανών βιομηχάνων έχουν σημασία καθώς είναι γερμανικό ένα στα δύο αυτοκίνητα που πωλούνται στη Βρετανία, ενώ ένα στα δύο που κατασκευάζεται στο Ηνωμένο Βασίλειο προορίζεται για τις αγορές της ΕΕ.

Επιπλέον ο Στιούαρτ Γκιούλιβερ, εκτελεστικός διευθυντής της τράπεζας HSBC, προανήγγειλε μεταφορά του προσωπικού περίπου 1.000 ατόμων από το Σίτι του Λονδίνου στο Παρίσι αμέσως μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ, δηλαδή στα μέσα του 2019.

Από το έντονο σκηνικό δηλώσεων και αντεγκλήσεων δεν έλειψαν ούτε χτες οι αντιδράσεις ξένων αξιωματούχων της ΕΕ με πρώτο τον Τζόζεφ Μούσκατ, πρωθυπουργό της Μάλτας (που έχει αυτό το εξάμηνο την προεδρία της ΕΕ), που ανήγγειλε την πραγματοποίηση ειδικής συνόδου κορυφής για το Brexit στα τέλη Μάρτη μεταξύ των άλλων 17 ηγετών της ΕΕ. Στη διάρκεια της συνόδου αυτής αναμένεται να καθοριστεί και να ανατεθεί συγκεκριμένη αποστολή διαπραγμάτευσης στην ομάδα αξιωματούχων με επικεφαλής τον Γάλλο Μισέλ Μπαρνιέ που θα αναλάβει τα παζάρια με τους Βρετανούς.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, επισήμανε πως «η κοινή θέση των 27 μελών στον αδιαίρετο χαρακτήρα της ενιαίας αγοράς έγινε επιτέλους κατανοητή και αποδεκτή από το Λονδίνο». Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζ. Κλ. Γιούνκερ επίσης προέβλεψε πως θα είναι δύσκολη η διαδικασία να αντιμετωπιστεί ένας εταίρος επί πολλά χρόνια σαν «τρίτο μέρος».

Αντιδράσεις εντός Βρετανίας

Στο εσωτερικό της Βρετανίας ξεχώρισε η ανακοίνωση εκπροσώπου του Ανωτάτου Δικαστηρίου πως θα ανακοινωθεί την ερχόμενη Τρίτη (24.1) η απόφαση εάν η βουλή ή η κυβέρνηση θα πρέπει να ενεργοποιήσει το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας για αποχώρηση από την ΕΕ.

Ο Μπόρις Τζόνσον, από την Ινδία όπου βρέθηκε χτες, συνέκρινε εμμέσως τον Γάλλο Πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ, με «φρουρό σε ναζιστικό στρατόπεδο» λόγω πρότερων αυστηρών δηλώσεών του κατά του Brexit. Ο Τζόνσον ισχυρίστηκε ακόμη ότι «κάνουν ουρά» οι χώρες που επιθυμούν και θα επιδιώξουν εμπορικές συμφωνίες με το Ηνωμένο Βασίλειο αμέσως μετά την αποχώρησή του από την ΕΕ.

Aπό την άλλη, η Σκοτσέζα πρωθυπουργός, Νίκολα Στάρτζεον, μιλώντας στο ΒΒC, εξέφρασε την πεποίθηση πως η απόφαση της πρωθυπουργού Μέι να αποχωρήσει το Ηνωμένο Βασίλειο από την ενιαία αγορά «φέρνει πιο κοντά αναμφίβολα την προοπτική δεύτερου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Σκοτίας». Κατά την Στάρτζεον, η Σκοτία θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να επιλέξει ένα «διαφορετικό μέλλον» από αυτό που περιέγραψε η Μέι, διαβεβαιώνοντας πως εκείνη «θα εξαντλήσει όλες τις πιθανότητες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ