Πέμπτη 19 Γενάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Κοινές αεροπορικές επιχειρήσεις Ρωσίας - Τουρκίας

Διαβουλεύσεις για το παζάρι στην Αστάνα

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΑΓΚΥΡΑ - ΜΟΣΧΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Χτες, εννιά ρωσικά και οκτώ τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν τις πρώτες κοινές αεροπορικές επιχειρήσεις στο Αλ Μπαμπ της Βόρειας Συρίας σε συνεννόηση με τις συριακές αρχές. Ο Ρώσος στρατηγός, επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Σεργκέι Ρουντσκόι, σημείωσε πως οι κοινές ρωσο-τουρκικές επιχειρήσεις «είχαν υψηλή αποτελεσματικότητα», προσθέτοντας ότι οι τζιχαντιστές τα τελευταία 24ωρα έχουν εντείνει τις μεταφορές εκρηκτικών στην Παλμύρα, κοντά σε αρχαιολογικά μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Παράλληλα, εντείνονται τα παζάρια ενόψει της επικείμενης ενδοσυριακής διαπραγμάτευσης στην Αστάνα του Καζακστάν την ερχόμενη Δευτέρα, αλλά και οι κινήσεις διαφόρων πλευρών προκειμένου να εξασφαλίσουν ρόλο στις εξελίξεις που δρομολογούνται για την «επόμενη μέρα» στη Συρία.

Ενδιαφέρον προκαλεί το ταξίδι (χωρίς να είναι ξεκάθαρος ο λόγος) της Αμερικανίδας γερουσιάστριας των Δημοκρατικών Τούλσι Γκάμπαρντ σε Συρία και Λίβανο. Η Γκάμπαρντ είναι βετεράνος του πολέμου των ΗΠΑ στο Ιράκ και έχει κατά το παρελθόν εκφραστεί κατά της επέμβασης των ΗΠΑ στην περιοχή και κατά της ανατροπής του Σύρου Προέδρου, Μπασάρ αλ Ασαντ, αλλά και των σχεδίων (κυρίως της Τουρκίας) για τη δημιουργία μίας ζώνης «ασφαλείας» στα τουρκο-συριακά σύνορα, ενώ είχε συναντηθεί πριν δύο μήνες με τον Τραμπ στη Νέα Υόρκη.

Πάντως, χτες ο Σύρος υφυπουργός Εξωτερικών, Φαϊσάλ Μεκντάντ, δήλωσε ότι η χώρα «δεν έχει καμία αντίρρηση» για την παρουσία Αμερικανών αξιωματούχων της νέας κυβέρνησης στις επικείμενες συνομιλίες, θέτοντας εντούτοις ως προϋπόθεση «την απόδειξη των ειλικρινών προθέσεών τους για διευθέτηση της συριακής κρίσης».

Στο Νταβός της Ελβετίας, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ, συναντήθηκε με την επικεφαλής της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, Φεντερίκα Μογκερίνι, και τον απεσταλμένο του ΟΗΕ στη Συρία, Στάφαν ντε Μιστούρα. Νωρίτερα, η Μογκερίνι είχε ανακοινώσει πως έως τις αρχές της άνοιξης θα πραγματοποιηθεί διάσκεψη της ΕΕ για το «μέλλον της Συρίας» στις Βρυξέλλες. Πάντως, ο Ιρανός ΥΠΕΞ, μιλώντας σε πάνελ του Φόρουμ και απαντώντας σε ερώτηση αν οι διαπραγματεύσεις στην Αστάνα είναι ανταγωνιστικές με αυτές της Γενεύης, το αρνήθηκε λέγοντας ότι είναι «συμπληρωματικές».

Οι εξελίξεις σημειώνονται παράλληλα με τη χτεσινή επιτυχία του ιρακινού στρατού να ανακαταλάβει «πλήρως» (όπως ανακοίνωσε) όλο το ανατολικό τμήμα της βόρειας ιρακινής πόλης Μοσούλη, ακριβώς τρεις μήνες μετά την έναρξη της επιχείρησης τον περασμένο Οκτώβρη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παζάρια για τις «ζώνες αποκλιμάκωσης συγκρούσεων» στην Αστάνα (2017-09-15 00:00:00.0)
«Το 85% του εδάφους» ελέγχεται, λένε οι Ρώσοι (2017-09-13 00:00:00.0)
Νέες διαβουλεύσεις με στόχο συνομιλίες στην Αστάνα (2017-08-09 00:00:00.0)
Η Ρωσία προειδοποιεί τις ΗΠΑ με αντίποινα (2017-06-30 00:00:00.0)
Πιέσεις για «έρευνες» και «συνεργασία»... (2017-04-25 00:00:00.0)
Συριακές καταγγελίες για ισραηλινή πυραυλική επίθεση (2017-01-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ