Παρασκευή 20 Γενάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΚΑΜΠΙΑ
Στρατιωτική επέμβαση ξεκίνησε η Σενεγάλη

ΜΠΑΝΖΟΥΛ.--

Στρατεύματα της Σενεγάλης, υπό την πολιτική κάλυψη της Κοινότητας Δυτικοαφρικανικών Χωρών (ECOWAS) και το «πράσινο φως» του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ξεκίνησαν χτες βράδυ στρατιωτική επέμβαση στο έδαφος της δυτικοαφρικανικής Γκάμπια, σε μία προσπάθεια να πείσουν τον (επί 22 χρόνια) δικτάτορα Γιαχία Τζάμε να παραδώσει την εξουσία στον νικητή των εκλογών της 1ης Δεκέμβρη, Αντάμα Μπάροου. Η Σενεγάλη είχε συγκεντρώσει στρατεύματα από τα μέσα της βδομάδας, διεκδικώντας ρόλο και ανάμειξη στις εξελίξεις της γειτονικής Γκαμπόν.

Στην Γκαμπόν, πάντως, εδώ και βδομάδες, κλιμακώνονται οι ενδοαστικές κόντρες για την αναδιανομή της εξουσίας και οι πιέσεις δυτικών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων για «σταθεροποίηση» και ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη, δεδομένου ότι ο λαός των περίπου 1.900.000 κατοίκων της Γκάμπια είναι η τέταρτη μεγαλύτερη πληθυσμιακή ομάδα που τροφοδοτεί με μετανάστες την Ιταλία...

Ο δικτάτορας Γιαχία Τζάμε εξακολουθούσε έως χτες βράδυ να αντιστέκεται στις πιέσεις της Κοινότητας Δυτικοαφρικανικών Χωρών (ECOWAS), της Αφρικανικής Ενωσης (ΑΕ), να παραδώσει την εξουσία στο νικητή των εκλογών, τον οποίον αρχικά είχε μάλιστα συγχαρεί...

Νωρίτερα χτες, ο 51χρονος Αντάμα Μπάροου (πρώην σεκιουριτάς στην εταιρεία «Argos» στο βόρειο Λονδίνο και μετέπειτα πλούσιος κτηματομεσίτης, επιχειρηματίας) που νίκησε στις εκλογές του Δεκέμβρη, επειδή στήριξαν την υποψηφιότητά του σχεδόν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ορκίστηκε Πρόεδρος στην πρεσβεία της χώρας του στη Σενεγάλη, παρουσία Αφρικανών και Ευρωπαίων διπλωματών.

Είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι δυνάμεις της ECOWAS υποτίθεται ότι ευαισθητοποιήθηκαν για την επί 22 χρόνια στυγνή δικτατορία του Τζάμε στην Γκάμπια, επιλέγοντας να σχεδιάσουν την ανατροπή του με στρατιωτική επέμβαση (όπως είχαν κάνει στο παρελθόν και σε άλλες περιπτώσεις π.χ. Μάλι, Σιέρα Λεόνε ή Λιβερία). Πιθανώς να έπαιξαν σε αυτό ρόλο οι πιέσεις της Ιταλίας, της Γερμανίας και άλλων χωρών της ΕΕ, που διαπίστωσαν τα τελευταία χρόνια πως η Γκάμπια, μολονότι είναι χώρα με μικρό πληθυσμό, τροφοδοτεί κατά το ένα τέταρτο τις μεταναστευτικές ροές προς τις ιταλικές ακτές.

Η ΕCOWAS έχει παίξει αρκετές φορές στο παρελθόν επεμβατικό ρόλο στις εσωτερικές πολιτικές υποθέσεις χωρών της περιοχής, λειτουργώντας σαν όργανο αστικών δυνάμεων (αφρικανικών και μη) και «εργαλείο» μονοπωλίων που προσπαθούν πάνω στις πλάτες των λαών να δημιουργήσουν ένα «εικονικά» ήρεμο περιβάλλον για την ανάπτυξη μεγαλεπήβολων επιχειρηματικών και επενδυτικών δραστηριοτήτων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ