Παρασκευή 20 Γενάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ
Επαφές με επιτελεία του αμερικανικού κεφαλαίου

ΑΓΚΥΡΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Στο φόντο των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών που εντείνονται στην ευρύτερη περιοχή μας, έχουν αυξημένο ενδιαφέρον επαφές που έχει τις τελευταίες μέρες η τουρκική ηγεσία με παράγοντες της νέας αμερικανικής κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ, που αναμένεται να ορκιστεί σήμερα.

Την Τετάρτη, ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, βρέθηκε στην Ουάσιγκτον, όπου, σύμφωνα με ανάρτηση του ίδιου σε σελίδα κοινωνικής δικτύωσης, συμμετείχε σε «πρόγευμα εργασίας» που έγινε στο λεγόμενο «πύργο» του Τραμπ και μεταξύ άλλων συνάντησε τον νέο Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Μάικλ Φλιν. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Σαμπάχ», στη συνάντηση παραβρέθηκε και ο Ντέβιν Νουνς, μέλος της Επιτροπής του αμερικανικού Κογκρέσου που ασχολείται με τις Μυστικές Υπηρεσίες. Πηγές από το τουρκικό ΥΠΕΞ δήλωσαν ανώνυμα στην εφημερίδα ότι ο Τσαβούσογλου ήταν ο μόνος ξένος αξιωματούχος στο πρόγευμα, όπου είχαν προσκληθεί 50 - 60 άτομα και συζητήθηκαν πλευρές των σχέσεων ΗΠΑ - Τουρκίας. Σημειώνουμε ότι, από προχτές, τουρκικά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι ο Τσαβούσογλου θα παραβρεθεί και στη σημερινή τελετή ορκωμοσίας του Ντ. Τραμπ.

Στο μεταξύ, την περασμένη Τρίτη έφτασε στην Αγκυρα για - σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Χουριέτ» - «αθόρυβες» αλλά «υψηλόβαθμες» επαφές με την τουρκική κυβέρνηση ευρεία αντιπροσωπεία του «Ατλαντικού Συμβουλίου», μιας από τις πιο γνωστές αμερικανικές «δεξαμενές σκέψης» που ειδικεύονται σε θέματα Ενέργειας και στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου - Μέσης Ανατολής (στελέχη του πηγαινοέρχονται συνεχώς σε Αθήνα, Αγκυρα, Λευκωσία). Στην αντιπροσωπεία συμμετείχε ο Στήβεν Χάντλεϊ, πρώην Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ επί προεδρίας Τζορτζ Μπους και σημερινός εκτελεστικός αντιπρόεδρος του «Ατλαντικού Συμβουλίου», που τόνισε στη «Χουριέτ» ότι οι σχέσεις ΗΠΑ - Τουρκίας δεν είναι «ανεπανόρθωτες» και ότι «υπάρχει ελπίδα» για το μέλλον τους.

Στην αντιπροσωπεία του «Ατλαντικού Συμβουλίου» συμμετείχαν ακόμα ο πρώην Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (στο διάστημα 2009 - 2010) Τζέιμς Τζόουνς, αλλά και το πρώην (επί κυβερνήσεων Μπους αλλά και Ομπάμα) ανώτατο στέλεχος στο ΝΑΤΟ Φρέντερικ Χοφ. Η αντιπροσωπεία είχε επαφές και με τις εργοδοτικές οργανώσεις TUSIAD και DEIK, τις σημαντικότερες της χώρας, αλλά και με το Αμερικανο-τουρκικό Επιχειρηματικό Συμβούλιο. Επίσης, συνάντησαν τον Πρόεδρο Ρ. Τ. Ερντογάν, τον πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ, αλλά και τους υπουργούς Εξωτερικών και Ενέργειας, Μ. Τσαβούσογλου και Μπ. Αλμπαϊράκ, αντίστοιχα.

Στις επισημάνσεις του, ο Χάντλεϊ εξέφρασε την ελπίδα η νέα αμερικανική κυβέρνηση «να αξιοποιήσει την ευκαιρία όχι απλά για να αντιμετωπίσει θέματα της διμερούς σχέσης, αλλά και για να επαναλάβει και να επαναβεβαιώσει την αμερικανική παρουσία στη Μέση Ανατολή, διπλωματικά, στρατιωτικά και οικονομικά».

  • Συνεχίστηκε και χτες η έγκριση των μεταρρυθμίσεων του συντάγματος, διαδικασία που αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα, και σε δεύτερη ανάγνωση, ανοίγοντας το δρόμο για το δημοψήφισμα της άνοιξης. Τα άρθρα που «πέρασαν» χτες, ξανά με τη στήριξη βουλευτών του εθνικιστικού MHP, αφορούν τη μείωση των βουλευτών σε 600 από 550, την ταυτόχρονη διεξαγωγή κοινοβουλευτικών και προεδρικών εκλογών κάθε πέντε χρόνια.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τουρκικές απειλές για κλιμάκωση της επίθεσης και παζάρι με Ρωσία (2020-02-27 00:00:00.0)
Δηλώσεις Τραμπ για τους «S-400» στην Τουρκία (2019-07-17 00:00:00.0)
Στις ΗΠΑ ο Ιταλός πρωθυπουργός (2018-06-29 00:00:00.0)
Εντείνονται οι αντιπαραθέσεις για την τουρκική επέμβαση (2018-01-26 00:00:00.0)
Αμερικανικός «δάκτυλος» (2008-05-30 00:00:00.0)
Πολύπλευρη η ατζέντα Γκιουλ (2007-02-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ