Τετάρτη 26 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΗΜΕΡΙΔΑ Για Την ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΙΔΗΣ
Να αντισταθούν οι συνάδελφοι σ' αυτά που συμβαίνουν γύρω μας

Ανεβαίνοντας στο βήμα ο Δημήτρης Κυριαζίδης, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων σημείωσε τα παρακάτω:

«Κατ' αρχήν ήθελα να ευχαριστήσω για τη σημερινή αυτή παρουσία μας, ύστερα από πρόσκλησή σας, σημαντική για μας, αν και βεβαίως δύσκολη η παρουσία. Είμαι υποχρεωμένος να βαδίσω σε τεντωμένο σκοινί. Οσοι μίλησαν μπορεί να μίλησαν εκ του ασφαλούς, θα μου επιτραπεί να το πω αυτό.

Εμείς έχουμε μια ιδιορρυθμία, όμως θα κάνω την προσπάθεια ως εκπρόσωπος των εργαζομένων στο χώρο της Αστυνομίας, να πω πέντε πράγματα και ο καθένας βεβαίως μπορεί να τα λάβει, να τα ενστερνιστεί ή όχι. Εν τοιαύτη περιπτώσει θα σταθούμε σε ζητήματα που έχουν μπει.

Υπάρχει, βεβαίως, ένας τίτλος στη σημερινή ημερίδα, κεντρικός βέβαια. Είναι η τρομοκρατία ως θέμα. Βεβαίως, έχει έναν υπότιτλο, όπως προαναφέρθηκε, που σε κατευθύνει ορισμένα. Θα πρέπει να κινηθείς σ' αυτή την πορεία, που κατευθύνει ο υπότιτλος και αυτό είναι το δύσκολο για μας. Δηλαδή, πρέπει πολιτικά κανείς να σταθεί σε ζητήματα.

Αλλά, επειδή το ζήτημα εδώ που κυριάρχησε είναι πολιτικό, πράγματι είναι πολιτικό και δευτερευούσης σημασίας θα έλεγα είναι αστυνομικό. Ως πολιτικό, βεβαίως, και η Ομοσπονδία το έχει δει. Υπάρχει μια διαφοροποίηση σε ό,τι αφορά την τρομοκρατία, όπως σήμερα πλέον εκδηλώνεται.

Λίγοι το έχουμε αντιληφθεί από το χώρο μας, με την έννοια δηλαδή ότι υπάρχει μια καινούρια αυτοκρατορία, όπως πάει να επεκταθεί, όπου πιέζει σε πάρα πολλά ζητήματα, όπως και στη συγκεκριμένη επέμβαση, που έγινε στη διπλανή μας και φίλη χώρα, όπου όλοι γευτήκαμε το χάδι αυτής της αυτοκρατορίας.

Από πλευράς της Ομοσπονδίας υπήρξε αντίδραση. Υπήρξε αντίδραση αρχικά με μια κινητοποίηση, που έγινε από την Ελληνική Αστυνομική Διεύθυνση της Αθήνας προς την Αμερικάνικη Πρεσβεία και αυτό πράγματι έγινε με πάρα πολύ δύσκολα. Και θα πρέπει κανείς να αντιληφθεί το συντελεστή δυσκολίας αυτής της διαμαρτυρίας έξω από την Αμερικάνικη Πρεσβεία των αστυνομικών.

Και θα έλεγα ίσως και ήταν παγκόσμια πρωτιά της Ελληνικής Ομοσπονδίας των Αστυνομικών, που ύστερα από πολλή πίεση κατόρθωσε έστω μ' αυτό τον τρόπο να διαμαρτυρηθεί. Διότι κανείς μπορεί να γνωρίζει το προσκήνιο, όμως δε γνωρίζει το παρασκήνιο, τη δυσκολία αυτής της κινητοποίησης.

Αρα, έχουμε γευτεί και εμείς, θα αναφερθώ εξωτερικά και θα 'ρθω και στα εσωτερικά τα δικά μας, στο τι ακριβώς συνέβη. Οπως επίσης και στις αντιδράσεις μας σε ό,τι αφορά την άνετη δίοδο των αμερικανικών όπλων ή άλλων των "συμμαχικών" δυνάμεων στη Βόρεια Ελλάδα, όπου εκεί οι συνάδελφοι δεινοπάθησαν, προκειμένου να διασφαλίσουν την άνετη αυτή έξοδο από τη χώρα μας όλων αυτών των στρατευμάτων και εκεί υπήρξε αντίδρασή μας, αν πολλοί ίσως την κατάλαβαν, ίσως δεν την κατάλαβαν.

Ομως, υπήρχε και μία ανοχή. Θα πρέπει να το δεχτούν τα κινήματα εκεί της ειρήνης που αντέδρασαν ότι υπήρξε μία ανοχή με δική μας παρέμβαση, με όλη τη βαρύτητα το λέω και με όλη την ευθύνη».

Καθόλου εύκολος ο χώρος μας

«Εν τοιαύτη περιπτώσει ο χώρος μας δεν είναι τόσο εύκολος, κανείς να μπορεί να ελέγξει όλο αυτό το χώρο, να κατευθύνει σε τέτοια ζητήματα, αλλά εν τοιαύτη περιπτώσει η ιδέα κινείται, υπάρχει και εν μέρει λειτουργεί, είναι θετικό και δημοκρατικό και για το δικό μας χώρο.

Και, βεβαίως, οι παρεμβάσεις μας δεν ήταν μόνο σ' αυτό το επίπεδο. Ηταν και στο επίπεδο των διεθνών οργανισμών ή διμερών οργανισμών που έχουν γίνει σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση του εγκλήματος ή ζητημάτων, που κάτω απ' αυτό το σύστημα καλύπτονται κλπ., εννοώ για Συνθήκη Σένγκεν, για την EUROPOL που πάει να γίνει.

Ελάχιστοι αστυνομικοί γνωρίζουν για το περιεχόμενο. Εμείς κάναμε μια προσπάθεια μέσα από τη Διεθνή Ομοσπονδία, όπου ανήκουμε να δούμε τη δομή και της EUROPOL και της Σένγκεν πριν λειτουργήσει. Δυστυχώς, δεν κατέστη δυνατόν, ούτε η Διεθνής μπόρεσε, έστω να βάλει έναν παρατηρητή σ' αυτές τις οργανώσεις μέσα, να δούμε πώς, δηλαδή, εργάζονται.

Εν τοιαύτη περιπτώσει, όπως καταλαβαίνετε υπάρχει μια δυσκολία στο χώρο μας. Τη δυσκολία την καταλαβαίνετε όλοι. Από τη δική μας πλευρά γίνεται η προσπάθεια όπως αντιλαμβάνεστε σε ένα καλό σημείο, και οι αντιδράσεις, βεβαίως, και οι συνέπειες είναι πάρα πολλές.

Συνέπειες που δεχτήκαμε και στις αγροτικές κινητοποιήσεις, όπου για πρώτη φορά η Ομοσπονδία, σε συνεργασία με τους Αγροτικούς Συλλόγους, με την Κίνηση, που έγινε στη Θεσσαλία, προσπάθησε να ηρεμήσει τα πνεύματα, την όξυνση. Φορτώθηκε όλο αυτό το βάρος η Ομοσπονδία.

Ελέγχθηκε η Ομοσπονδία. Είχαμε συνέπειες δηλαδή και πειθαρχικές και ποινικές παραλίγο. Εν τοιαύτη περιπτώσει τέτοια ζητήματα είχαμε και με την έλευση αρχηγού κράτους την πρόσφατη, που έγινε πάρα πολύς λόγος, όπου είχαμε δρομολογήσει κινητοποίηση. Υπήρξε - θα πρέπει να το ομολογήσω δημόσια - μεγάλη πίεση να μην πραγματοποιηθεί.

Το ευτύχημα, για κάποιους λόγους, απ' τη δική μας πλευρά τελικά δεν έγινε η προγραμματισθείσα κινητοποίηση. Και το λέω ευτύχημα, διότι τελικά φορτώθηκε το όλο κόστος στο ΚΚΕ, ίσως φορτωνόταν στην Ομοσπονδία, με την έννοια της αναβολής, γιατί είχε προγραμματιστεί τη μέρα που θα ερχόταν και αναβλήθηκε.

Βεβαίως, ήταν επόμενο δηλαδή ότι έτσι κινιόταν το θέμα. Πιθανόν η αναβολή να γινόταν και από την αντίδραση των αστυνομικών στη χώρα. Και βεβαίως δεν μπορούσε να 'ρθει ένας Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών σε μια χώρα, όπου οι αστυνομικοί κινητοποιούνται και αντιδρούν τη συγκεκριμένη ημέρα.

Το ευτύχημα ήταν ότι την αναβάλαμε προηγούμενα και δε συνέπεσε ακριβώς μ' αυτή την ημερομηνία της αναβολής. Εν τοιαύτη περιπτώσει είχε ένα τρομερό κόστος, που όσοι ήταν εσωτερικά το γνωρίζουν. Εξωτερικά κανείς ίσως δεν μπορεί να το αντιληφθεί, αλλά όπως καταλαβαίνετε σε ένα τέτοιο δύσκολο και στεγανό και σκληρό χώρο, πάρα πολλά πράγματα δύσκολα γίνονται και πραγματοποιούνται».

Δεν υπάρχουν θεσμοί που να μας διασφαλίζουν

«Εν τοιαύτη περιπτώσει υπάρχουν τεράστια ζητήματα σε ό,τι αφορά το χώρο μας και αρχίζοντας βεβαίως από τις σχολές, όπου υπάρχει μια ανάπλαση του παρελθόντος, διότι θα ξεκινήσω από εκεί, πώς μπορεί κανείς να αντιμετωπίσει τέτοια ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη δημοκρατία, όταν υπάρχει ένα εκπαιδευτικό προσωπικό, που κατά το 90% είναι πρώην συνάδελφοι, με τις δικές τους αγκυλώσεις, με τα δικά τους βήματα, που αυτά αναπλάθουν συνέχεια στο χώρο.

Με την έννοια ότι Πανεπιστημιακοί δεν οδηγούνται στο χώρο αυτό της εκπαίδευσης, διότι ο μισθός τους, η αποζημίωσή τους είναι πολύ ελάχιστη. Αρα, κανείς από μόνος του θα πρέπει να ζητήσει να πάει και αν θα γίνει δεκτός. Αρα, υπάρχει ένα τεράστιο πρόβλημα εκεί.

Υπάρχει, δηλαδή, εσωτερικό πρόβλημα σ' αυτά τα ζητήματα, που αφορούν το χώρο μας και γενικότερα την αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων, που θα κληθούμε εμείς, έτσι και αλλιώς ως εκτελεστικά όργανα να εφαρμόσουμε. Αρα, θα πρέπει να αναπτυχθούν περισσότερες αντιστάσεις στο χώρο μας, να υπάρξει περισσότερη δημοκρατία.

Το έλλειμμα της δημοκρατίας στο χώρο μας είναι τεράστιο. Κάνουμε προσπάθεια να το αναπληρώσουμε, έτσι ώστε να μπορούμε ζητήματα αυτού του είδους σε κάποιο σημείο να τα αντιμετωπίσουμε. Ομως, όπως καταλαβαίνετε είναι πάρα πολύ δύσκολο.

Θα ήθελα να τελειώσω και να σημειώσω ότι θα πρέπει απ' όλους μας να αναπτυχθούν εκείνες οι αντιστάσεις, ώστε τέτοια φαινόμενα που θα ενταθούν, έτσι φαίνονται τα πράγματα, τουλάχιστον και από τη δική μας πλευρά, να υπάρξει εκείνη η αντίσταση, στο σημείο που θα μπορέσουμε και εμείς να αντιπαραταχτούμε στα μελλοντικά σχέδια ορισμένων, που θέλουν να θεωρούν τα κράτη ως φέουδά τους, αλλά και κατ' επέκταση και οργανισμούς μέσα σ' αυτά τα κράτη, ως δικά τους προτεκτοράτα και να τα διαφεντεύουν κιόλας.

Το είδαμε κατά την έλευση εδώ του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, τον έλεγχο που γινόταν από προσωπικό των Αμερικανών, με δική μας συμμετοχή στα αεροδρόμια κλπ., ως επικεφαλής πάντα βεβαίως, αν παίρνουμε καλά ή όχι τα μέτρα.

Οπως καταλαβαίνετε ήταν ότι το οδυνηρότερο για μας, αλλά δυστυχώς αυτή είναι η πραγματικότητα, που ίσχυσε στο χώρο μας και ισχύει και σήμερα. Κατά πόσο και από τη δική μας πλευρά θα μπορέσουμε να αναπτύξουμε περισσότερο τις δυνάμεις μας για μεγαλύτερες αντιστάσεις, αυτό βεβαίως είναι και ευθύνη δική μας, αλλά και ευθύνη των συναδέλφων, που όπως πρέπει να γνωρίζετε, λειτουργούν κάτω απ' αυτό το συγκεκριμένο καθεστώς.

Δεν υπάρχουν θεσμοί, που να διασφαλίζουν τον υγιή εργαζόμενο αστυνομικό. Από εκεί και πέρα εναπόκειται στη δική μας προσπάθεια και τη δική μας σκέπη που παρέχουμε στους συναδέλφους, ώστε να αντισταθούν σ' αυτά που συμβαίνουν γύρω μας. Αυτά ήθελα να πω. Με τη λύπη ότι ίσως θα έπρεπε να κάνουμε παραπάνω αλλά δεν μπορέσαμε».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ