Τρίτη 28 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩ
Διαφημιστική επιχείρηση... αποπροσανατολισμού

Μια ακόμη προσπάθεια αποπροσανατολισμού των εργαζόμενων επιχειρείται από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με αφορμή το νομοσχέδιο για την εισαγωγή του ευρώ, που θα δοθεί στη δημοσιότητα αύριο Τετάρτη από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας. Πρόκειται για θεσμοθέτηση και νομική κατοχύρωση της κατάστασης που δρομολογήθηκε από τους ρεντιέρηδες των χρηματαγορών στη λεγόμενη προ-ΟΝΕ εποχή και των σχετικών αποφάσεων που πάρθηκαν από το Διευθυντήριο της ΕΕ. Στο σχετικό νομοσχέδιο ορίζεται η φορολογική κλίμακα εκφρασμένη σε ευρώ με βάση την κλειδωμένη ισοτιμία των δραχμής (340,750 δρχ. για 1 ευρώ) καθώς και άλλα τεχνικά (και επίσης δευτερεύοντα) ζητήματα μετατροπών που αφορούν τη φορολογία εισοδήματος και κεφαλαίου. Οι στρογγυλοποιήσεις των δεκαδικών ψηφίων που προκύπτουν κατά τη μετατροπή σύμφωνα με το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας θα γίνουν προς τα κάτω.

Στην πραγματικότητα οι όποιες διαφορές είναι μηδαμινές και βέβαια οι φορολογούμενοι μισθωτοί, συνταξιούχοι, αγρότες και τα μικρομεσαία νοικοκυριά της χώρας όχι μόνο κανένα όφελος δεν πρόκειται να έχουν, αλλά αντίθετα η όλη διαδικασία ευνοεί την κερδοσκοπία. Τα αρμόδια στελέχη των οικονομικών υπουργείων, παρά το «καλό κλίμα» που προσπαθούν να δημιουργήσουν, δεν κρύβουν τις ανησυχίες τους για νέα έξαρση της κερδοσκοπίας και για άνοδο του πληθωρισμού από τη διαδικασία μετατροπής της δραχμής σε ευρώ. Τα όποια μέτρα «για προστασία των καταναλωτών» ανακοινώθηκαν και τα οποία η κυβερνητική προπαγάνδα θα επιχειρεί σε κάθε ευκαιρία να επαναφέρει στο προσκήνιο δεν είναι τίποτε άλλο παρά στάχτη στα μάτια των εργαζομένων. Ακόμη και το ολιγόμηνο «πάγωμα» τιμολογίων των Δημοσίων Επιχειρήσεων (ΟΤΕ, ΔΕΗ κλπ) για το οποίο κάνει λόγο η κυβέρνηση είναι, στην πραγματικότητα, απλό ευχολόγιο. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ φρόντισε ήδη να «αποδεσμεύσει» τις διοικήσεις των δημοσίων επιχειρήσεων, οι οποίες μπορούν να αποφασίζουν για τα τιμολόγιά τους, ανεξάρτητα από την όποια θέληση της κυβέρνησης. Στο πλαίσιο αυτό συγκαλύπτοντας την πραγματικότητα, που οι ίδιοι δημιούργησαν και νομοθέτησαν, αρκούνται στις λεγόμενες «συμφωνίες κυρίων», ακόμη και με τις διοικήσεις των ΔΕΚΟ.

Ταυτόχρονα η διαφημιστική καμπάνια για το ευρώ, την οποία χρυσοπληρώνει ο ελληνικός λαός θα πάρει τεράστιες διαστάσεις κατά τους επόμενους μήνες. Οι επιτήδειοι που θα αναλάβουν εργολαβικά την «ενημέρωσή» μας θα τσεπώσουν περισσότερα από 1 δισ. δρχ. Ταυτόχρονα το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και η λεγόμενη «Εθνική Συντονιστική για το ευρώ» αποφάσισαν να επιδοτήσουν -για την «ενημέρωση των πολιτών» πάντα -με επιπλέον ποσά, χωρίς να διευκρινίζουν το ύψος τους, και διάφορους «φορείς», όπως τα δίκτυα της ΕΕ στην Ελλάδα. Το σκηνικό αποπροσανατολισμού των εργαζομένων έχει ήδη στηθεί και θα επιχειρηθεί να αξιοποιηθεί από την κυβέρνηση για μια ακόμη φορά, αρχής γενομένης από αύριο Τετάρτη με την παρουσίαση του σχετικού νομοσχεδίου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αγώνας με την ΠΑΣΥ (2010-01-03 00:00:00.0)
Ζωτικός χώρος σε τράπεζες-μεγάλο κεφάλαιο (2008-01-30 00:00:00.0)
Συνεχίζεται ο κυβερνητικός εμπαιγμός (2002-08-29 00:00:00.0)
Πάνω από 1 δισ. για διαφήμιση του ευρώ (2001-08-01 00:00:00.0)
Αλλεπάλληλες συσκέψεις για... λιτότητα και ιδιωτικοποιήσεις (1995-01-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ