Τρίτη 28 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ - ΗΠΑ
Νέος βομβαρδισμός «αντιποίνων»

«Αγνοείται» μη επανδρωμένο αμερικανικό κατασκοπευτικό στη «ζώνη απαγόρευσης πτήσεων» στο νότιο Ιράκ

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΑΓΚΥΡΑ - ΦΛΩΡΙΔΑ.-

Πολιτικές εγκαταστάσεις στο βόρειο Ιράκ ήταν ο στόχος του βομβαρδισμού αμερικανικών και βρετανικών μαχητικών αεροσκαφών, σύμφωνα με ιρακινή στρατιωτική πηγή, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένας Ιρακινός πολίτης και να τραυματιστούν 3 άλλοι. Λίγη ώρα νωρίτερα, το επίσημο Ιρακινό Πρακτορείο Ειδήσεων είχε μεταδώσει ότι η ιρακινή αεράμυνα κατέρριψε στο νότιο Ιράκ ένα αμερικανικό αεροσκάφος, κοντά στην πόλη Βασσόρα, χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.

Και τα δύο περιστατικά επιβεβαιώθηκαν από την αμερικανική πλευρά, αλλά με διαφορετική οπτική γωνία. Σύμφωνα με την αμερικανική στρατιωτική διοίκηση, από το παράρτημα της Αγκυρας, αμερικανικά και βρετανικά αεροσκάφη έπληξαν ιρακινές στρατιωτικές εγκαταστάσεις στο βόρειο Ιράκ ως αντίποινα για τα πυρά που δέχτηκαν, λίγο νωρίτερα, κατά τη διάρκεια πραγματοποίησης περιπολίας στη «ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στο βόρειο Ιράκ». Επίσης, ο εκπρόσωπος της Κεντρικής Διοίκησης των Αμερικανικών Δυνάμεων, συνταγματάρχης Ρικ Τόμας, ανακοίνωσε ότι «αγνοείται» ένα μη επανδρωμένο αμερικανικό κατασκοπευτικό αεροσκάφος τύπου «Predator», το οποίο πραγματοποιούσε αναγνωριστική πτήση στη «ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στο νότιο Ιράκ», όταν χάθηκε η επαφή με τα ραντάρ του.

Ο Τόμας δε διευκρίνισε αν το αεροσκάφος καταρρίφθηκε ή κατέπεσε από κάποια άγνωστη αιτία, αλλά αρκέστηκε να τονίσει ότι δεν πρόκειται να γίνει επιχείρηση συγκομιδής του, αφού δεν περιέχει καμία αξιόλογη τεχνογνωσία που θα μπορούσε να φανεί χρήσιμη στη Βαγδάτη. Μάλιστα, διαψεύδοντας προηγούμενες ανακοινώσεις της ιρακινής ηγεσίας, ο Αμερικανός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι είναι το πρώτο αμερικανικό αεροσκάφος που «χάνεται» πάνω από το Ιράκ τα τελευταία δέκα χρόνια. Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο περιστατικό έγινε αφορμή για να επιβεβαιωθεί η χρήση αεροσκαφών τύπου «Predator» στο Ιράκ, αφού μέχρι πρότινος είχε γίνει γνωστό ότι χρησιμοποιήθηκαν μόνο στα Βαλκάνια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ