Τρίτη 28 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Δολοφονία - «μπουρλότο» του ΓΓ του Λαϊκού Μετώπου

Παντού συντρίμμια από τις ισραηλινές βόμβες

Associated Press

Παντού συντρίμμια από τις ισραηλινές βόμβες
ΡΑΜΑΛΑ - ΓΑΖΑ - ΤΖΕΝΙΝ - ΑΜΜΑΝ - ΚΑΪΡΟ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Το φιτίλι μιας ανεξέλεγκτης έκρηξης μοιάζει να πυροδότησε με τη δολοφονία του ηγέτη του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, Αμπού Αλί Μουσταφά (ή Μουσταφά Ζιμπρί) η ισραηλινή ηγεσία. Οι πύραυλοι που πήραν τη ζωή του πλέον υψηλόβαθμου Παλαιστινίου πολιτικού ηγέτη, που έχει χάσει τη ζωή του κατά τη διάρκεια της 11μηνης Ιντιφάντα, προκάλεσαν κύματα οργής εντός, αλλά και εκτός των παλαιστινιακών εδαφών, με τον παλαιστινιακό λαό να κατακλύζει τους δρόμους ορκιζόμενος εκδίκηση, την Παλαιστινιακή Αρχή να μιλά για «κήρυξη ολοκληρωτικού πολέμου», τις αραβικές ηγεσίες να καταγγέλλουν το «άνευ προηγουμένου έγκλημα» και τον ΓΓ του ΟΗΕ να επιρρίπτει την ευθύνη της σοβαρότατης κλιμάκωσης στην ισραηλινή ηγεσία.

Δύο ρουκέτες από ισραηλινά ελικόπτερα συγκλόνισαν συθέμελα το κτίριο στο οποίο στεγάζεται η έδρα του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, χτες το πρωί, στη Ραμάλα. Πρόκειται, πραγματικά, για επιδρομή ακριβείας, αφού οι δολοφονικές ρουκέτες δεν κατέστρεψαν καν τα περβάζια των ανοιχτών παραθύρων του δεύτερου ορόφου, όπου βρισκόταν το γραφείο του ΓΓ του Λαϊκού Μετώπου.

Η είδηση της δολοφονίας του κυκλοφόρησε άμεσα σε όλα τα παλαιστινιακά εδάφη. Δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι ξεχύθηκαν στους δρόμους. Οι ταυτόχρονες αυθόρμητες διαδηλώσεις κατέκλυσαν τους δρόμους της Ραμάλα, της Τζενίν, της Τουλκαρέμ, της Νάμπλους, της Βηθλεέμ και της πόλης της Γάζας, ενώ ο Παλαιστίνιος ηγέτης φέρεται να είναι βαθύτατα συγκλονισμένος από τη δολοφονία. Από τα μεγάφωνα των τεμενών όλων των παλαιστινιακών πόλεων ανακοινώθηκε η έναρξη τριήμερου πένθους προς τιμήν του ΓΓ του Λαϊκού Μετώπου.


Associated Press

«Με την τρομοκρατική αυτή πράξη, η ισραηλινή κυβέρνηση αποδεικνύει ότι προχωρά σε ολοκληρωτικό πόλεμο, άνευ ορίων, εναντίον του παλαιστινιακού λαού» τονίζει η εκτενής ανακοίνωση που εξέδωσε η Παλαιστινιακή Αρχή. Ανάμεσα στα άλλα, υπογραμμίζεται ότι η ισραηλινή ηγεσία εκμεταλλεύεται το «πράσινο φως» που έχουν δώσει οι ΗΠΑ, «οι οποίες ενώ στηρίζουν την πολιτική Σαρόν, αρνούνται στον παλαιστινιακό λαό τη διεθνή προστασία» και καταλήγει ότι «αυτές οι πράξεις δε φέρνουν την ασφάλεια στο Ισραήλ».

Ο Ναμπίλ Αμπούρντενεχ, σύμβουλος του Γιάσερ Αραφάτ, κατηγόρησε την Ουάσιγκτον ότι φέρει την ευθύνη για την «κρατική τρομοκρατία του Ισραήλ, το οποίο ενθαρρύνει». «Το Ισραήλ ξεπέρασε κάθε όριο, ο Σαρόν ανοίγει την πόρτα στην κόλαση για όλη την περιοχή» δήλωνε ο διαπραγματευτής Σαέμπ Ερακάτ. Για εκδίκηση και κήρυξη ανοιχτού πολέμου έκανε λόγο, με ανακοίνωσή της, η εξτρεμιστική ισλαμική οργάνωση «Χαμάς». «Κάθε Ισραηλινός ηγέτης, κάθε Ισραηλινός πολίτης, στο εξής, πρέπει να νιώθει στόχος, η τρομοκρατική δολοφονία ενός πολιτικού ηγέτη δεν μπορεί να μένει ατιμώρητη» προειδοποιούσε ο Ραμπάχ Μουχάνα, σημαίνον στέλεχος του Λαϊκού Μετώπου.

Από την άλλη πλευρά, ο ισραηλινός στρατός εξέδωσε κατάλογο με τις βομβιστικές επιθέσεις (χωρίς ανθρώπινες απώλειες) που αποδίδει στον δολοφονημένο ΓΓ του Λαϊκού Μετώπου, για τον οποίο υποστηρίζει ότι ήταν «ειδικός σε βομβιστικές επιθέσεις με παγιδευμένα αυτοκίνητα», ότι εκπαίδευε καμικάζι αυτοκτονίας και ότι είχε στήσει δίκτυο συνεργατών ανάμεσα στους κατοίκους της ανατολικής Ιερουσαλήμ. «Ηταν βουτηγμένος στο αίμα αθώων Εβραίων» δήλωνε προκλητικά ο εκπρόσωπος του Ισραηλινού πρωθυπουργού Ραανάν Γκισίν, ενώ ο υπουργός Μεταφορών και πρώην στρατιωτικός, Εφρέμ Σνεχ, μίλησε για «απολύτως νόμιμο και δικαιολογημένο στόχο».

Ποιος ήταν ο Αμπού Αλί Μουσταφά


Associated Press

Ο 63χρονος δολοφονημένος ηγέτης του Λαϊκού Μετώπου είχε επιστρέψει στη Δυτική Οχθη, μετά από 30 χρόνια εξορίας στη Δαμασκό, το 1999. Διαδέχτηκε στη θέση του ΓΓ της οργάνωσης, τον ιδρυτή της Τζορτζ Χαμπάς, ο οποίος αποχώρησε από την ηγεσία της, τον Απρίλη του 2000. Το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, το οποίο αυτοπροσδιορίζεται ως μαρξιστικό, διαχώρισε τη θέση του από την ΟΑΠ το 1993, διαφωνώντας με την «ειρηνευτική διαδικασία» και τη συμφωνία του Οσλο. Συμμετείχε, στη συνέχεια, στη Συμμαχία των Παλαιστινιακών Δυνάμεων, μια ομοσπονδία οργανώσεων με έδρα τη Δαμασκό, από την οποία αποχώρησε το 1996, μαζί με το Δημοκρατικό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης.

Ο Αμπού Αλί Μουσταφά αποδέχτηκε την πρόσκληση εθνικής ενότητας του Παλαιστίνιου ηγέτη, στις αρχές του 2000, αν και παρέμεινε σταθερός στις απόψεις του ενάντια σε κάθε διαπραγμάτευση με το Ισραήλ. Χαρακτηριστικές των θέσεών του είναι οι δηλώσεις του, λίγο πριν γίνει ΓΓ του Λαϊκού Μετώπου: «ο παλαιστινιακός λαός έχει δικαίωμα στον αγώνα, με όλα τα μέσα, ακόμη και με στρατιωτικά, ενάντια στην ισραηλινή κατοχή, το δικαίωμά του αυτό θα σταματήσει όταν τερματιστεί η κατοχή». Το Λαϊκό Μέτωπο είχε γίνει γνωστό, στη διεθνή κοινή γνώμη, στις αρχές της δεκαετίας του '70, όταν στο πλαίσιο της κοινής δράσης των παλαιστινιακών οργανώσεων εντός της ΟΑΠ είχε αναλάβει την ευθύνη για την αεροπειρατεία του αεροσκάφους της «Air France», στο Εντεμπε, το 1976, και συμμετείχε στην επίθεση στο αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ το 1972.

Οργή από ΟΗΕ και αραβικό κόσμο

«Τρελή, ανήθικη και εξαιρετικά επικίνδυνη πράξη τρομοκρατίας» χαρακτήρισε τη δολοφονία του Μουσταφά, ο Ιορδανός υπουργός Πληροφοριών Σαλέχ Καλάμπ. Η ιορδανική ηγεσία, όπως και ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ εξαπέλυσαν δριμεία επίθεση εναντίον της ισραηλινής ηγεσίας, στρέφοντας, όμως, τα βέλη τους και εναντίον των ΗΠΑ. «Η αποτυχία ή απροθυμία της Ουάσιγκτον να παρέμβει θέτει σε εξαιρετικά μεγάλο κίνδυνο τόσο την περιοχή, τον παλαιστινιακό και τον ισραηλινό λαό, όσο και την παγκόσμια ειρήνη», δήλωνε ο Αιγύπτιος Πρόεδρος.

Ο Αμπού Αλί Μουσταφά σε παλιότερη πολιτική συγκέντρωση

Associated Press

Ο Αμπού Αλί Μουσταφά σε παλιότερη πολιτική συγκέντρωση
«Το Ισραήλ έχει κλιμακώσει την ένταση στην περιοχή σε επίπεδα πρωτοφανή για τα τελευταία χρόνια» δήλωνε από τη Βιέννη, όπου βρίσκεται, ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, απευθύνοντας άμεση έκκληση για διεθνή παρέμβαση και επανέναρξη του διαλόγου. Ο Κόφι Ανάν επανέλαβε, επίσης, την έκκλησή του προς την Ουάσιγκτον να μην οξύνει περαιτέρω τα πνεύματα, επιμένοντας στην άρνησή της να συμμετάσχει στην Παγκόσμια Σύνοδο του Οργανισμού για το Ρατσισμό, που αρχίζει σε λίγες ημέρες, ισχυριζόμενη ότι θα αξιοποιηθεί από τις αραβικές χώρες ως βήμα για να ταυτίσουν το ρατσισμό με το σημιτισμό και το Ισραήλ.

Διαρκής κλιμάκωση

Την υπόνοια ότι η συριακή ηγεσία αρχίζει να σκληραίνει τη στάση της απέναντι στο Ισραήλ, εμπεριέχουν αρκετά ισραηλινά δημοσιεύματα, μετά την επίθεση που έγινε, το Σάββατο, από δύο ένοπλους Παλαιστινίους, μέλη του Δημοκρατικού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (που έχει έδρα στη Δαμασκό), σε στρατιωτική βάση στο Μαργκανίτ, στη Λωρίδα της Γάζας. Στην επιδρομή έχασαν τη ζωή τους 3 Ισραηλινοί στρατιώτες και τραυματίστηκαν άλλοι 7, ενώ σκοτώθηκαν και οι δύο επιτιθέμενοι. Επίσης, άλλοι 4 Ισραηλινοί έχασαν τη ζωή τους σε ενέδρες στους δρόμους της Δυτικής Οχθης, κατά το Σαββατοκύριακο.

Αργά το βράδυ του Σαββάτου, ισραηλινά ελικόπτερα και τεθωρακισμένα πραγματοποίησαν ταυτόχρονη επιδρομή και εισβολή στα νότια και στα βόρεια της Λωρίδας της Γάζας, όπως και σε αρκετά σημεία της Δυτικής Οχθης, καταστρέφοντας εγκαταστάσεις της παλαιστινιακής αστυνομίας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 2 Παλαιστίνιοι και να τραυματιστούν, τουλάχιστον, 4. Λίγες ώρες αργότερα, τα ξημερώματα της Κυριακής, ισραηλινά F16 έπληξαν κτίρια της παλαιστινιακής αστυνομίας στη Λωρίδα της Γάζας τραυματίζοντας 3 αστυνομικούς.

Χτες, μετά την είδηση της δολοφονίας του Αμπού Αλί Μουσταφά, ένας έποικος τραυματίστηκε σοβαρά σε ενέδρα και την ευθύνη ανέλαβε το Λαϊκό Μέτωπο, ενώ μάχη ξέσπασε ανάμεσα στο Μπέιτ Τζάλα και στον εποικισμό Γκίλο, κοντά στην Ιερουσαλήμ. Τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας, έκτακτο ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο έδωσε, εν λευκώ, άδεια στο στρατό να πλήττει θέσεις των παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας, ακόμη και όταν υπάρχουν άνδρες μέσα σε αυτά, εκτιμώντας, όπως δήλωνε ο εκπρόσωπος Ραανάν Γκισίν, ότι «οι άνδρες των παλαιστινιακών αρχών εμπλέκονται στις αντιισραηλινές επιθέσεις».

Υπό το κλίμα αυτό, θεωρούνταν απίθανη η επιτυχής κατάληξη των γερμανικών προσπαθειών για συνάντηση του Σιμόν Πέρες με τον Γιάσερ Αραφάτ, ενδεχόμενο, που, χτες, απέκλειε ο Παλαιστίνιος υπουργός Πληροφοριών Γιασέρ Αμπέντ Ράμπο, τονίζοντας ότι «δεν μπορεί να υπάρξει διάλογος με ηγεσία δολοφόνων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ