Τετάρτη 26 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ του Γιώργου Φιλιούση, ταμία του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας
Θα προστατέψουμε το Συνδικάτο!

- Αύριο εκδικάζεται η προσφυγή της ΠΑΣΚΕ, που θέλει την ακύρωση των εκλογών του Συνδικάτου. Ποιοι πιστεύετε ότι είναι οι λόγοι της προσφυγής;

- Οι λόγοι είναι αρκετοί. Κατ' αρχάς είναι το ίδιο το ποσοστό, που πήρε στις αρχαιρεσίες. Η ΠΑΣΚΕ, τα τελευταία χρόνια, έχει μια ραγδαία πτώση, καθώς το 1993 είχε πάρει πάνω από 2.000 ψήφους, το 1996 πήρε 800 ψήφους και στις τελευταίες αρχαιρεσίες πήρε λίγο παραπάνω από 500. Παράλληλα με την πτώση της ανεβαίνει ο «Πανοικοδομικός Ενωτικός Ταξικός Συνδυασμός», που στηρίζεται από την ΕΣΑΚ. Ενισχύονται δηλαδή οι ταξικές δυνάμεις που υπάρχουν στο Συνδικάτο. Φέτος ο συνδυασμός μας έχει εκλέξει επιπλέον 50 αντιπροσώπους για το ΕΚΑ, ενώ η ΠΑΣΚΕ έχει χάσει τρεις. Εξίσου σοβαρός λόγος είναι και η αγωνιστική στάση που κρατά το Συνδικάτο μας απέναντι στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος και που υπερασπίζεται αταλάντευτα τα συμφέροντα των οικοδόμων. Την περίοδο που έγινε η προσφυγή έχουν ξεκινήσει μια σειρά μεγάλα έργα, όπως τα ολυμπιακά, ενώ ήδη έχει ζητηθεί η «ταξική ειρήνη», η οποία δεν έγινε δεκτή από τη διοίκηση του Συνδικάτου. Πρέπει να σημειώσουμε ότι το τελευταίο διάστημα το Συνδικάτο, με μια σειρά κινητοποιήσεις στους χώρους δουλιάς, ανάγκασε τους μεγαλοεργολάβους, όπως, π.χ., στο Αεροδρόμιο των Σπάτων, να δώσουν πάνω από ένα δισεκατομμύριο στο ΙΚΑ. Αυτά τα χρήματα ήταν κλεμμένες εισφορές, όπου, αν δεν παρενέβαινε το Συνδικάτο, τα χρήματα αυτά θα ήταν στην τσέπη των μεγαλοεργολάβων.

- Ποιες γενικότερες σκοπιμότητες κρύβει αυτή η ενέργεια;

- Η γενικότερη στάση του Συνδικάτου είναι που οδήγησε στην ενέργεια αυτή, καθώς έχει σταθεί δίπλα στους αγρότες, στους μαθητές, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Και φυσικά η σταθερή αγωνιστική στάση του, που κρατά και αντιπαλεύει ανυποχώρητα την αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης, η μαχητική στάση που κρατά στην ευρωπαϊκή καπιταλιστική ενοποίηση, στην ΟΝΕ και το ΕΥΡΩ, στην ιμπεριαλιστική «νέα τάξη πραγμάτων». Να σημειωθεί ότι το διάστημα αυτό η κυβέρνηση έχει περάσει σε μια επίθεση ενάντια στο λαϊκό κίνημα. Την περίοδο που έγινε η προσφυγή της ΠΑΣΚΕ βλέπουμε υπουργούς, όπως ο υπουργός Δικαιοσύνης, να καταθέτουν μηνύσεις σε όσους τους αμφισβητούν, ακούμε από αρμόδια χείλη διάφορα «περί ορίων νομιμότητας» πολιτικών κομμάτων. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια έγινε και η προσφυγή, με την οποία θέλουν να ανατρέψουν τη θέληση 18.500 οικοδόμων, που ψήφισαν στο Συνδικάτο, από τους οποίους οι 17.500 ψήφισαν το συνδυασμό μας.

- Πώς αντιμετωπίζουν οι ίδιοι οι οικοδόμοι την ενέργεια αυτή;

- Μαθαίνοντας οι οικοδόμοι την ενέργεια της ΠΑΣΚΕ εκφράζουν την αντίθεσή τους και είναι στο πλευρό της διοίκησης, που οι ίδιοι έχουν εκλέξει. Να σημειωθεί ότι αντίθετος με την ένσταση είναι και ο εκλεγμένος σύμβουλος της ΠΑΣΚΕ στο ΔΣ, με τη διαφοροποίηση ότι πιστεύει πως η ενέργεια αυτή, που δεν εξυπηρετεί τον κλάδο, δεν έγινε με καθοδήγηση της κυβέρνησης, αλλά με πρωτοβουλία του συγκεκριμένου οικοδόμου.

Παράλληλα, δηλώνουν ότι θα υπερασπίσουν το Συνδικάτο, το οποίο έχουν «χτίσει» με αγώνες, για να μην αλωθεί από τις δυνάμεις του κυβερνητικού συνδικαλισμού. Δεν έχει θέση στο Συνδικάτο όποιος με διάφορους τρόπους προσπαθεί να αλλοιώσει τη συνείδησή τους και να βάλει την πρωτοπόρα αγωνιστική οργάνωση του συνδικαλιστικού κινήματος στο γύψο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ