Παρασκευή 27 Γενάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Σε κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι στο Δήμο Αθήνας

Τις άθλιες συνθήκες εργασίας που βάζουν σε κίνδυνο την υγεία και τη ζωή των εργαζομένων καταγγέλλει το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής

Σε απεργιακές κινητοποιήσεις προχωρούν οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα στο Δήμο Αθηναίων, διεκδικώντας μέτρα για την ασφάλεια και την υγεία τους. Οι εργαζόμενοι έχουν αποφασίσει 24ωρη απεργία για σήμερα, Παρασκευή, και αποχή από την εργασία τους το Σάββατο και την Κυριακή.

Τη συμπαράστασή του στους εργαζόμενους εκφράζει το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής. «Στο Δήμο της Αθήνας οι συνθήκες εργασίας στην καθαριότητα και στο πράσινο βάζουν καθημερινά σε άμεσο κίνδυνο την υγεία, τη σωματική ακεραιότητα, ακόμα και τη ζωή των συναδέλφων, όπως μαρτυρούν τα δεκάδες εργατικά ατυχήματα κάθε χρόνο», σημειώνει στην ανακοίνωσή του, και επισημαίνει πως η δημοτική αρχή και το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας έχουν τεράστιες ευθύνες για τις άθλιες συνθήκες εργασίας.

Οπως υπογραμμίζει, «η έλλειψη υποδομών, η τραγική κατάσταση των μηχανημάτων, οι ελλείψεις στα στοιχειώδη μέσα ατομικής προστασίας, η εντατικοποίηση της εργασίας λόγω έλλειψης προσωπικού, συναντώνται σε κάθε αμαξοστάσιο, σε κάθε τόπο δουλειάς. Είναι τα αποτελέσματα των πολιτικών που εφαρμόζονται συστηματικά από όλες τις κυβερνήσεις, υλοποιώντας τις κατευθύνσεις της ΕΕ, για μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης κι όλων των παροχών που σχετίζονται με αυτή (Υγεία, Ασφάλιση, σύνταξη κ.τ.λ.). Πολιτικές που εφαρμόζουν με προθυμία η πλειοψηφία των δημοτικών αρχών όπως και του Δήμου της Αθήνας, που πίνουν νερό στο όνομα της ΕΕ. Πολιτικές που έχουν στην προμετωπίδα τους την τελική λύση της εκχώρησης αυτών των υπηρεσιών σε ιδιώτες, ώστε να μπορέσουν στα συντρίμμια των εργασιακών μας δικαιωμάτων να αυξήσουν τα κέρδη τους οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι για να περάσουν από την κρίση στην ανάπτυξη, σε όφελός τους και σε βάρος μας».

Το Συνδικάτο καλεί σε συμμετοχή στην απεργία, καθώς και σε οργάνωση του αγώνα μπροστά στο χτύπημα που ετοιμάζει η κυβέρνηση στα ΒΑΕ, υλοποιώντας τις κατευθύνσεις της ΕΕ, χτύπημα που θα φέρει κατάργηση του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας (150 ευρώ) και θα φορτώσει 9 επιπλέον χρόνια δουλειάς στους εργαζόμενους, ανεβάζοντας την ηλικία συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια.

Ολο και πιο συχνά τα «ατυχήματα»...

Την ίδια ώρα, το νέο εργατικό «ατύχημα» σε συμβασιούχο εργαζόμενη στο Δήμο Αγίου Δημητρίου (Μπραχάμι) καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η ΔΑΣ ΟΤΑ.

Το «ατύχημα» έγινε το Σάββατο 21/1, όταν η εργαζόμενη προσπάθησε να τοποθετήσει κάδο στο απορριμματοφόρο. Το αποτέλεσμα ήταν να τραυματιστεί στα δάχτυλα και να υποβληθεί σε μικροχειρουργική επέμβαση «και ευτυχώς η πρόβλεψη είναι καταρχήν θετική». Το πλήρωμα του απορριμματοφόρου (οδηγός και εργάτες), σημειώνει η ΔΑΣ, «ήταν όλοι συνάδελφοι συμβασιούχοι που έχουν παραταθεί οι συμβάσεις τους»...

Παράλληλα, η ΔΑΣ αναφέρεται στη στάση του Σωματείου Εργαζομένων και του προέδρου του και στελέχους της «Συνδικαλιστικής Ανατροπής»: «Εντύπωση προκαλεί η μέχρι σήμερα στάση από το Σωματείο Εργαζομένων του Δήμου Αγ. Δημητρίου που με "λάιτ τρόπο" κατήγγειλε τη δημοτική αρχή. Αντίστοιχη εντύπωση προκαλεί η στάση του λαλίστατου προέδρου του Σωματείου, μέλους του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕ ΟΤΑ και στελέχους της "Συνδικαλιστικής Ανατροπής", ο οποίος είχε γεμίσει τις ιστοσελίδες του ίντερνετ με ανακοινώσεις καταγγελίας ενάντια στο Σωματείο του Δήμου Φυλής όταν και εκεί είχε υπάρξει εργατικό ατύχημα, κάτι που απέφυγε επιμελώς για το ατύχημα που συνέβη στο δήμο του. Ούτε βέβαια ενημέρωσε την ΠΟΕ ΟΤΑ για το εργατικό ατύχημα, όπως τότε κατηγορούσε το Σωματείο του Δήμου Φυλής».

Επίσης, ο Σύλλογος Εργαζομένων στους ΟΤΑ Α' Βαθμού Πρέβεζας καταγγέλλει το ατύχημα που σημειώθηκε στις 20/1, ανάμεσα σε απορριμματοφόρο που κινούνταν προς τη χωματερή αποκομιδής και ένα ακόμα όχημα. Οπως σημειώνει ο Σύλλογος Εργαζομένων, το ατύχημα είχε ως συνέπεια τον τραυματισμό της συνοδηγού του απορριμματοφόρου στο πόδι. Το σωματείο καταγγέλλει «την υποστελέχωση υπηρεσιών με μόνιμο προσωπικό, τις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας, την υποβάθμιση του μηχανολογικού εξοπλισμού», πλευρές της πολιτικής που ευθύνεται για τις «απαράδεκτες συνθήκες εργασίας που ως αποτέλεσμα έχουν τα ατυχήματα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ