Τετάρτη 29 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Στο στόχαστρο ΦΠΑ και ληξιπρόθεσμα χρέη

Νέα προσπάθεια συγκέντρωσης των κάθε είδους φορολογικών εσόδων ξεκινά το υπουργείο Οικονομικών και στο πλαίσιο αυτό έγινε χτες μια ακόμη σύσκεψη του υφυπουργού Οικονομικών Απ. Φωτιάδη με τους προϊστάμενους των Εφοριών της Αττικής, προκειμένου να βρεθούν οι τρόποι και οι πηγές άντλησης φορολογικών εσόδων. Στόχος τους η λεγόμενη ομαλή εκτέλεση του προϋπολογισμού. Το ζήτημα βέβαια δε βρίσκεται στην ικανότητα του μηχανισμού να συγκεντρώνει το φόρο, όπως προβάλλεται από την κυβερνητική προπαγάνδα και από άλλες πλευρές. Βρίσκεται στην πολιτική που έχει ακολουθήσει η κυβέρνηση, στη μείωση του συντελεστή φορολόγησης για το μεγάλο κεφάλαιο, που σκοπεύουν, μάλιστα, να τον επεκτείνουν ακόμα περισσότερο στα επόμενα χρόνια προκειμένου υποτίθεται να ευνοήσουν την...«ανταγωνιστικότητα» και τις «επενδύσεις». Τα σπασμένα θα πληρώσουν για μια ακόμη φορά οι μισθωτοί, συνταξιούχοι και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Αυτές οι πηγές θα καλύψουν τις απώλειες φορολογικών εσόδων από το μεγάλο κεφάλαιο. Στο πλαίσιο αυτό το υπουργείο Οικονομικών ξεκινά νέο φοροκυνηγητό για τη συγκέντρωση του ΦΠΑ και των ληξιπρόθεσμων χρεών.

Χαρακτηριστικό της πολιτικής που έχουν εφαρμόσει είναι το γεγονός ότι «υστέρηση» φορολογικών εσόδων παρατηρείται στα «νομικά πρόσωπα», κυρίως στις μεγάλες ΑΕ που δεν έχουν εισαχθεί στο Χρηματιστήριο, καθώς και από τις τράπεζες, για τους οποίους ισχύει από φέτος ο μειωμένος κατά 2,5 μονάδες συντελεστής φορολόγησης και παρακράτησης φόρου. Απόδειξη αποτελούν οι ισολογισμοί των τραπεζών τόσο για το πρώτο φετινό τρίμηνο όσο και για το εξάμηνο. Οι τράπεζες, παρά την αύξηση της κερδοφορίας τους, υπέρμετρα μεγάλη σε πολλές περιπτώσεις, απέδωσαν φέτος πολύ μικρότερο φόρο σε σχέση με πέρσι, γεγονός που δε βρίσκεται στην όποια ικανότητα του μηχανισμού της Εφορίας, αλλά στην εφαρμοζόμενη κυβερνητική πολιτική. Σύμφωνα με ορισμένους υπολογισμούς η υστέρηση εσόδων από τα νομικά πρόσωπα (ΑΕ, ΕΠΕ) θα πλησιάσει σε ετήσια βάση τα 290 δισ. δρχ. Μια ακόμη πηγή «υστέρησης» των κρατικών εσόδων είναι τα φορολογικά έσοδα από τις συναλλαγές στο Χρηματιστήριο. Και είναι γνωστό ότι πέρα από τη μείωση του καθημερινού τζόγου, που έχει άμεση επίπτωση στα έσοδα αυτής της πηγής, η κυβέρνηση φρόντισε να μειώσει στο μισό το σχετικό φόρο. Ετσι τα φορολογικά έσοδα από το ΧΑΑ υπολογίζονται κατά περίπου 250 δισ. δρχ. χαμηλότερα από τα προβλεπόμενα αρχικά.

«Μοιραία» λοιπόν το «μπάλωμα» των εσόδων, θα προέλθει από ληξιπρόθεσμα χρέη, ενώ παράλληλα οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών θα κινηθούν στην κατεύθυνση συγκέντρωσης του ΦΠΑ, χρησιμοποιώντας τις «δοκιμασμένες μεθόδους» όπως τη διασταύρωση στοιχείων. Το κυνήγι πάντως των ληξιπρόθεσμων χρεών φαίνεται να αποδίδει και έτσι το υπουργείο Οικονομικών ανεβάζει τον πήχη για τα έσοδα της κατηγορίας αυτής. Παράλληλα θα αξιοποιηθούν στοιχεία επιχειρήσεων που επιλέχτηκαν από τη Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών, με έμφαση στο ΦΠΑ.

Το σίγουρο είναι ότι το υπουργείο Οικονομικών και η αρμόδια υπηρεσία δε δίνουν, για την ώρα, κανένα ουσιαστικό στοιχείο, για τη συγκέντρωση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, και αυτό παρά το γεγονός ότι η εκκαθάριση των δηλώσεων προχωρεί φέτος με «κανονικούς» ρυθμούς και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο Σεπτέμβρη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ