Τετάρτη 1 Φλεβάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΛΛΗΝΩΝ ΗΘΟΠΟΙΩΝ
Παρουσιάστηκε η διακήρυξη για τα 100 χρόνια ζωής και δράσης

Από την εκδήλωση του ΣΕΗ
Από την εκδήλωση του ΣΕΗ
Στις 22 Φλεβάρη συμπληρώνονται 100 χρόνια από την ίδρυση του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ), με την τότε επωνυμία «Σωματείον Ηθοποιών». Εκατό χρόνια γεμάτα αγώνες, θυσίες, κατακτήσεις, αλλά και γεμάτα θέατρο, προσφορά και αγάπη για την τέχνη. Την περασμένη Δευτέρα το βράδυ, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Τεχνόπολη, έγινε η παρουσίαση της διακήρυξης για τα 100 χρόνια ζωής και δράσης του ΣΕΗ.

Μετά την προβολή της μικρού μήκους ταινίας με την ιστορική πορεία του ΣΕΗ, την εκδήλωση χαιρέτισε συγκινημένη η Ελένη Γερασιμίδου, για πολλά χρόνια μέλος της διοίκησης και πρόεδρος (2007) του ΣΕΗ, η οποία τόνισε την ανάγκη να βαδίσει το Σωματείο και οι ηθοποιοί στα ίδια αγωνιστικά βήματα, γιατί μόνο έτσι θα υπάρχει συνέχεια και συνέπεια καθώς οι καιροί το απαιτούν.

Το ΔΣ του ΣΕΗ τιμάει την επέτειο με εκδηλώσεις, συζητήσεις και δράσεις, εκθέσεις και παραστάσεις, που θα απλωθούν όλη τη χρονιά σε μεγάλες πόλεις, αναδεικνύοντας την πολύτιμη ιστορία του, την προσφορά του στους κοινωνικούς αγώνες και την τέχνη.

Στην ομιλία της, η πρόεδρος του ΣΕΗ, Λίλα Καφαντάρη, μεταξύ άλλων τόνισε: «Η ιστορία του ΣΕΗ μας διδάσκει πως οι λαμπρές σελίδες στην ιστορία του δεν αφορούν μόνο τις κατακτήσεις των ίδιων των ηθοποιών απέναντι στους εργοδότες και τις εκάστοτε κυβερνήσεις, αλλά αφορούν στον κοινωνικό ρόλο που έπαιξε το ΣΕΗ, όλα αυτά τα χρόνια, που μέλη του μέσα από την τέχνη τους συστρατεύτηκαν με τους λαϊκούς αγώνες, αγκάλιασαν τα βάσανα του λαού και προσπάθησαν να δώσουν ανάταση στο λαϊκό αίσθημα, να ανυψώσουν το ηθικό του λαού, όταν αυτό ήταν ανάγκη».

Δύο βασικοί πυλώνες του ΣΕΗ είναι το ΤΑΣΕΗ, το οποίο ιδρύθηκε ένα χρόνο μετά, με απόφαση του ΔΣ του ΣΕΗ και είναι το Ταμείο Αλληλοβοήθειας Ελλήνων Ηθοποιών, αλλά και ο Οργανισμός Εταιρικών θιάσων (ΟΕΘ), που το 2018 συμπληρώνει 50 χρόνια ζωής.

Ο πρόεδρος του ΤΑΣΕΗ Γιάννης Τσικής μίλησε για την 100χρονη σχεδόν σύμπλευση ΣΕΗ και ΤΑΣΕΗ, επισημαίνοντας ότι «όσο δυναμώνει η επίθεση στην Ασφάλιση και την Περίθαλψη των εργαζομένων, η επίθεση απέναντι στο δικαίωμα της δωρεάν Υγείας, τόσο πρέπει να δυναμώνει και η ενίσχυση αυτού του θεσμού, ώστε από κοινού με το ΣΕΗ να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΟΕΘ, Νίκος Τουρνάκης, μίλησε για την 50χρονη προσφορά των εταιρικών θιάσων στην καλλιτεχνική παραγωγή, στην προβολή του ελληνικού έργου και την καινοτομία, ενώ και αυτός τόνισε την ανάγκη κοινής δράσης και διεκδικήσεων με το ΣΕΗ, για Συλλογικές Συμβάσεις, για αύξηση του προϋπολογισμού για τον Πολιτισμό, για παραχώρηση χώρων κ.ά. Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Πρόεδρος της Ενωσης Συνταξιούχων Ηθοποιών, Ελπιδοφόρος Γκότσης.

Τέλος, η Λίλα Καφαντάρη, ομολογώντας τη συγκίνηση και την τιμή να τη βρίσκει πρόεδρο ο εορτασμός, αφού ευχαρίστησε όλους όσοι εθελοντικά δουλεύουν για τις εκδηλώσεις, παρουσίασε το πρόγραμμα: «Από τις 11 έως τις 21 Μάρτη θα πραγματοποιηθεί έκθεση αρχειακού υλικού στο Πολιτιστικό Κέντρο "Μελίνα Μερκούρη". Πρόκειται για υλικό σπάνιο, που πρώτη φορά θα δοθεί στη δημοσιότητα. Για την έκθεση αυτή έχει προηγηθεί έρευνα, στο αρχείο του ΣΕΗ, στο Θεατρικό Μουσείο, στην ΕΡΤ, αλλά και στο Ιστορικό Αρχείο του ΚΚΕ, που μας έχει παράσχει κάθε δυνατή βοήθεια και σε σχέση με τη συντήρηση του αρχείου, που σκοπεύουμε να την προχωρήσουμε. Επιδιώκουμε η έκθεση αυτή να ταξιδέψει στη συνέχεια στην Πάτρα και στη Θεσσαλονίκη. Ταυτόχρονα, με τη βοήθεια του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθήνας, θα περάσουμε σε ψηφιοποίηση του αρχείου, κάτι πολύ σημαντικό και για τις επόμενες γενιές.

Τον Απρίλη θα κάνουμε μια "περιήγηση" σε σημαντικές στιγμές της ιστορίας του Σωματείου, διοργανώνοντας έναν ιστορικό περίπατο στους δρόμους της Αθήνας. Ταυτόχρονα, θα θέλαμε να τοποθετήσουμε και τιμητικές πλακέτες σε σημεία της πόλης, όπως τα πρώτα γραφεία του ΣΕΗ, που βρίσκονταν στην πλ. Κοτζιά. Η κεντρική εκδήλωσή μας, που θα γίνει το καλοκαίρι, θα τιμήσει αγωνιστές και προσωπικότητες του χώρου. Παράλληλα, το ΔΣ του ΣΕΗ, καθώς βρίσκεται και σε μια κρίσιμη μάχη αυτή την περίοδο, για την υπογραφή ΣΣΕ με το Εθνικό Θέατρο, οργανώνει όλη τη διάρκεια της χρονιάς θεματικές συζητήσεις με τα μέλη του, για τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις του κλάδου, για τον κοινωνικό ρόλο του ηθοποιού. Τέλος, είναι μεγάλη μας χαρά και τιμή να κλείσουμε την εορταστική περίοδο, με την προβολή ενός ντοκιμαντέρ για τα 100 χρόνια του ΣΕΗ, σε σκηνοθεσία Λ. Βαρδαρού».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ