Πέμπτη 2 Φλεβάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Απαιτείται μόνιμο προσωπικό στη φύλαξη μουσείων και αρχαιολογικών χώρων

Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού για τη φύλαξη μουσείων και αρχαιολογικών χώρων ζητά το ΚΚΕ με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Στο κείμενο της Ερώτησης, που υπογράφει ο βουλευτής του Κόμματος Μανώλης Συντυχάκης, επισημαίνεται:

«Οι εργαζόμενοι ΙΔΟΧ φύλακες μουσείων και αρχαιολογικών χώρων βρίσκονται ουσιαστικά στον αέρα, αφού από τις αρχές του Νοεμβρίου 2016 έχουν λήξει οι 7μηνες συμβάσεις με το καθεστώς των οποίων εργάζονταν. Συμβάσεις ορισμένου χρόνου που τους κρατούν σε καθεστώς εργασιακής ομηρίας επί σειρά ετών, την ίδια στιγμή που οι εργαζόμενοι αυτοί καλύπτουν πάγιες ανάγκες φύλαξης και διατήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς ολόκληρης της χώρας. Μάλιστα ισχύει και γι' αυτούς το απαράδεκτο καθεστώς του 24μηνου και του 60μηνου.

Η έλλειψη προσωπικού οδηγεί τους περισσότερους αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία να υπολειτουργούν. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου, όπου σχεδόν όλος ο 1ος όροφος πέρυσι παρέμεινε κλειστός για όλους τους χειμερινούς μήνες, ενώ φέτος λειτουργεί επειδή έγινε πρόσληψη προσωπικού με 3μηνες συμβάσεις.

Η πολιτική του χρόνιου καθεστώτος ομηρίας των εργαζομένων στη φύλαξη των μουσείων και αρχαιολογικών χώρων στοχεύει στην παράδοσή της στα χέρια εταιρειών security. Μεθοδεύεται σταδιακά η ιδιωτικοποίηση, η συνολική παράδοση αυτών των χώρων στα χέρια μονοπωλιακών ομίλων για νέα πεδία κερδοφορίας».

Το ΚΚΕ με την Ερώτησή του ζητά να προσληφθεί άμεσα μόνιμο προσωπικό με πλήρη δικαιώματα που να καλύπτουν το σύνολο των ελλείψεων, ώστε να τεθεί τέλος στο καθεστώς ομηρίας των εργαζομένων και να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία όλων των μουσείων και αρχαιολογικών χώρων σε όλη τη χώρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ