Τετάρτη 29 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΣΕ
Εχασε το πόδι του στις ράγες

Ενας 37χρονος εργάτης γραμμής, πατέρας δύο παιδιών, θύμα της ιδιωτικοποίησης και των ανύπαρκτων μέτρων ασφάλειας

... μέχρι που να σηκωθούν οι ράγες να μιλήσουν για τους εργάτες που χάθηκαν
... μέχρι που να σηκωθούν οι ράγες να μιλήσουν για τους εργάτες που χάθηκαν
Η εντατικοποίηση της δουλειάς, η ανυπαρξία μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, η πίεση που υφίστανται οι εργαζόμενοι για να μη χάσουν τη δουλιά τους και η κύρια επιδίωξη για εξασφάλιση του μέγιστου κέρδους, υπό το καθεστώς της πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων, είχαν αποτέλεσμα να χάσει το πόδι του ο 37χρονος εργάτης γραμμής, του ΟΣΕ και πατέρας δύο παιδιών, Γρ. Σταθόπουλος.

Το νέο έγκλημα σε χώρο δουλιάς δεν ανακοινώθηκε καν επισήμως κι έγινε γνωστό χτες μόνο μετά από καταγγελίες των ίδιων των εργαζομένων. Προχτές το μεσημέρι, στο σταθμό Μενιδίου, στα έργα ανακαίνισης της γραμμής, στην προσπάθεια να μεταφερθεί η σχάρα (η γραμμή) στη θέση της μ' εκσκαφέα που εκτελούσε «χρέη» γερανού, "μπαλατσάρισε" και 5 τόνοι χάλυβα πολτοποίησαν στην κυριολεξία το πόδι του εργάτη. Στο σημείο δεν υπήρχε μηχανικός ασφάλειας, μόνο ο εργολάβος και δύο εργάτες. Η μεταφορά του Γρ. Σταθόπουλου στο ΚΑΤ και οι προσπάθειες των γιατρών, δυστυχώς δεν «κατέστησαν δυνατό» να σωθεί το πόδι του.

Σε επικοινωνία του «Ρ» με τον αρμόδιο προϊστάμενο του Α` τμήματος γραμμής, κ. Λιάκο για να μας δώσει την άποψή του από την πλευρά του ΟΣΕ, αυτός όχι μόνο δεν αναγνώρισε τις ευθύνες του ΟΣΕ και του ιδιώτη εργολάβου, αλλά έφτασε στο σημείο να καταγγείλει τον εργάτη που έχασε το πόδι του ως μόνο υπεύθυνο! Οπως, βέβαια, αποκαλύφθηκε στη συνέχεια ο ΟΣΕ δεν είχε καν φροντίσει να αντικαταστήσει τον αδειούχο μηχανικό που επιβλέπει το έργο, με άλλον ανάλογου διπλώματος. Στην επισήμανσή μας, για τις συχνές καταγγελίες των εργαζομένων στην υπηρεσία για την ανυπαρξία μέτρων ασφάλειας, από την έλλειψη προστατευτικής κορδέλας δίπλα στο έργο ως τη χρησιμοποίηση βοηθών χειριστών μηχανημάτων και την ανυπαρξία κατάλληλων μηχανημάτων, μας απάντησε ότι όταν είναι σαφείς οι καταγγελίες κι όχι γενικόλογες το παίρνουν υπόψη τους!

Στον ΟΣΕ επικρατεί ό,τι ακριβώς περιγράφει η πινακίδα...
Στον ΟΣΕ επικρατεί ό,τι ακριβώς περιγράφει η πινακίδα...
Ο Σ. Ραφτόπουλος αναπληρωτής Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών είπε στο «Ρ»: «Ο σοβαρός τραυματισμός του συναδέλφου Γρηγ. Σταθόπουλου, εργάτη γραμμής, είχε σαν αποτέλεσμα να του κόψουν το πόδι. Το εργατικό αυτό ατύχημα, δεν είναι μεμονωμένο, αλλά είναι αποτέλεσμα μιας πολιτικής ιδιωτικοποιήσεων που ακολουθεί η κυβέρνηση και στο σιδηρόδρομο. Η συντήρηση και ανακαίνιση της γραμμής είχε δοθεί στους εργολάβους ιδιώτες, χωρίς τεχνογνωσία, απαραίτητα μηχανήματα, μέτρα υγιεινής και ασφάλειας. Ο φορτωτής χρησιμοποιήθηκε για γερανός, μπαλατσάρισε η σκάρα και χτύπησε το συνάδελφο. Η εγκληματική αυτή πολιτική, του ξεπουλήματος του δημόσιου τομέα, πέρα από τις επιπτώσεις στην ανάπτυξη και στον εξωραϊσμό του ΟΣΕ έχει επιπτώσεις στους εργαζόμενους, με την αύξηση των εργατικών ατυχημάτων. Τελευταία 3 συνάδελφοι έχασαν τη ζωή τους στη γραμμή. Η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί, τα σωματεία και η Ομοσπονδία πρέπει να πάρουν μέτρα, ώστε να προστατέψουν τη ζωή των εργαζομένων πάνω από όλα. Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι πρέπει να συσπειρωθούν, ν' αγωνιστούν για μέτρα ασφάλειας της εργασίας και για την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό του ΟΣΕ. Καλούμε, επίσης, τη Διοίκηση του ΟΣΕ να μην πέσει στο ολίσθημα να ρίξει τις ευθύνες στο συνάδελφο, όπως έκανε και παλιότερα. Οι ευθύνες βαρύνουν τη διοίκηση και τον εργολάβο, είναι υποχρεωμένοι να πάρουν μέτρα υγιεινής και ασφάλειας».

Τέλος, σε ανακοίνωσή της και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρόμων υπογραμμίζει:«Το ατύχημα αυτό είναι αποτέλεσμα της εγκληματικής παντελούς έλλειψης μέτρων ασφαλείας από τον ιδιώτη εργολάβο καθώς και της έλλειψης των απαραίτητων τεχνικών μέσων για τις εργασίες που του είχε αναθέσει ο ΟΣΕ. Οι ευθύνες δεν περιορίζονται στον ασυνείδητο ιδιώτη εργολάβο, αλλά πρέπει να αναζητηθούν και στη Διοίκηση του ΟΣΕ που δε φροντίζει, όπως έχει νομική και ηθική υποχρέωση, να ελέγχει τον τρόπο εκτέλεσης των έργων από τους εργολάβους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ