Κυριακή 2 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΚΥΠΕΛΛΟ ΟΥΕΦΑ
Στα μαλακά ΑΕΚ και ΠΑΟΚ

Σαφώς πιο εύκολο έργο από τις έτερες ομάδες που αγωνίζονται στο ευρωπαϊκό στερέωμα, τόσο του ΠΑΟΚ, όσο και της ΑΕΚ στα πλαίσια του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ. Οι δύο ελληνικές ομάδες τοποθετήθηκαν στο γκρουπ των ισχυρών και έτσι η κλήρωση με τη Χιμπέρνιαν όσο και την Κάρντεν ήταν αναμενόμενη. Πάντως, μέχρι τη λήξη και του επαναληπτικού, όλα είναι ανοιχτά γιατί ως γνωστόν «μπάλα είναι και γυρίζει».

Σε ό,τι αφορά την ΑΕΚ, τα πράγματα, όπως λέει και ο Πορτογάλος τεχνικός του συλλόγου, Φερνάντο Σάντος, δεν είναι και τα καλύτερα. «Η Χιμπέρνιαν είναι ένας δύσκολος αντίπαλος, ο δυσκολότερος που μπορούσαμε να βρούμε στο δρόμο μας από το γκρουπ των υποψηφίων αντιπάλων μας», ήταν τα πρώτα λόγια του τεχνικού ύστερα από την κλήρωση του Μόντε Κάρλο. Πάντως, αυτό που επιζητά η νέα ΑΕΚ, ύστερα από τον ερχομό στη Νέα Φιλαδέλφεια τόσο του Σάντος, όσο και των παικτών με τις πολλές περγαμηνές που είχαν στις βαλίτσες τους, δεν είναι τίποτα άλλο από τη νίκη στο «Νίκος Γκούμας» στις 13 Σεπτεμβρίου, αλλά και ένα αποτέλεσμα στη Σκοτία (27 του ίδιου μήνα) που θα τους δώσει την πρόκριση για τη β` φάση του θεσμού.

Η Χιμπέρνιαν είναι μια από τις πιο ιστορικές ομάδες της Σκοτίας. Ιδρύθηκε το 1875 και έχει αποκτήσει 4 πρωταθλήματα, 2 κύπελλα, 2 Λινγκ Καπ και ισάριθμα Ντράιμπρου Καπ. Αυτό που κάνει ακόμα πιο λαμπρή την ιστορία της είναι πως πρόκειται για τον πρώτο σύλλογο από τη «Γηραιά Αλβιόνα» που αγωνίστηκε σε ευρωπαϊκή διοργάνωση. Πάντως, και αυτός ο σύλλογος γνώρισε τις άτυχες στιγμές του καθώς για μια δεκαετία (1979 - 1989) έμεινε εκτός Ευρώπης και μάλιστα η συνέχεια ήταν ακόμα πιο οδυνηρή, καθώς τα πολλά οικονομικά προβλήματα την έστειλαν στην Πρώτη Κατηγορία το 1998. Σε εκείνο το σημείο, λοιπόν, αναλαμβάνει ο Αλεξ Μάκλις που την ανέστησε και την οδήγησε στη θέση που βρίσκεται τώρα.

Το έμψυχο υλικό της Χιμπέρνιαν αποτελείται από αρκετούς έμπειρους παίκτες. Βασικός κορμός όμως της ομάδας είναι ο Φρανκ Σοζέ, ο 36χρονος πρωταθλητής Ευρώπης το 1993 με τη Μαρσέιγ και πλέον ο γνώριμος των ελληνικών γηπέδων, Γκρεκ Μπρούστερ, που ήταν και πρώτος σκόρερ της ομάδας του Ιωνικού. Σημαντικό μέρος όμως παίρνουν και οι μέσοι της ομάδας του Εδιμβούργου, όπως ο Τζον Ο' Νιλ και ο Μάρτιν Τάουνσλέι, καθώς πρόκειται για τους δύο οργανωτές του παιχνιδιού της Χιμπέρνιαν, όπως επίσης και ο Λούνα που αποκτήθηκε από τους Σκοτσέζους το καλοκαίρι. Στην αμυντική γραμμή μαζί με τον Σοζέ είναι ένας 27χρονος ποδοσφαιριστής από το Εκουαδόρ που αποτελεί και την ακριβότερη μετεγγραφή του συλλόγου αλλά και ο Αλέν Ορμάν, Βόσνιος με κοινοτικό διαβατήριο.

Στο στρατόπεδο του ΠΑΟΚ τα πράγματα είναι διαφορετικά καθώς η Κάρντεν, με την οποία κληρώθηκε να διεκδικήσει μία θέση στην επόμενη φάση, είναι ένας σύλλογος με άγνωστο όνομα και μικρή ιστορία. Η αυστριακή Κάρντεν ιδρύθηκε το 1921 και από τότε έχει να επιδείξει μόνο την κατάκτηση του κυπέλλου της χώρας της το 2001 οπότε και επικράτησαν με 2-1 της Τιρόλ, της πρωταθλήτριας Αυστρίας τα τελευταία δύο χρόνια. Σαν να μην έφτανε αυτό, η Κάρντεν επικράτησε ξανά της Τιρόλ αυτή τη φορά για το Σούπερ Καπ με 10-9 στα πέναλτι (0-0 κανονικός αγώνας). Ετσι λοιπόν, οι κυπελλούχοι Αυστρίας βρέθηκαν στο δρόμο του ΠΑΟΚ και επιζητούν τη νίκη στο πρώτο παιχνίδι που θα γίνει στο «Αρνολτ Σβαρτζενέγκερ» του Γκρατς στις 13 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα πάντα με τα λεγόμενα του προέδρου του συλλόγου, γνωστού για τα ακροδεξιά του πιστεύω, πρώην πρωθυπουργού, Γιορκ Χάιντερ. «Είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι από την κλήρωση, αφού αν δεν κληρωνόμασταν με τον ΠΑΟΚ, αντίπαλός μας θα ήταν η Τσέλσι ή η Φιορεντίνα. Πιστεύω λοιπόν, ότι θα κερδίσουμε το παιχνίδι που θα γίνει στο "Αρνολτ Σβαρτζενέγκερ" και με λίγη τύχη μπορούμε να πάρουμε ένα θετικό αποτέλεσμα στην Ελλάδα». Αντίθετα, πιο συγκρατημένος ήταν ο τεχνικός της, Βάλτερ Σάχνερ, που αποτελεί και μια από τις κορυφαίες φυσιογνωμίες του αυστριακού ποδοσφαίρου. «Υπήρχαν πολλές ισχυρές ομάδες. Ο ΠΑΟΚ έχει επιτυχίες στην Ευρώπη. Θα συλλέξουμε πληροφορίες για να προετοιμαστούμε για το πρώτο παιχνίδι».

Η Κάρντεν είναι μια ομάδα που έχει μια πολλά υποσχόμενη επίθεση αλλά υστερεί στην άμυνα. Από την ενδεκάδα που κατέκτησε το κύπελλο δε θα δώσει το παρών το βαρύ πυροβολικό, ο Ρόναλτ Κόλμαν που πήρε μεταγραφή για την ολλανδική Τβέντε, αλλά έχει στις τάξεις της τον Δανό Αμπρόσιους που είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος στο ψηλό παιχνίδι. Μάλιστα, έχει σκοράρει τέσσερις φορές στα 9 παιχνίδια που έχει δώσει μέχρι τώρα η ομάδα του για το πρωτάθλημα Αυστρίας. Πάντως, το νευραλγικό σημείο που της έχει στοιχίσει μέχρι τώρα είναι η άμυνα καθώς είναι εξαιρετικά αργή και ο πιο έμπειρος παίκτης που αποτελεί και το βασικό στέλεχος της είναι ο 40χρονος Ζέλικο Βούκοβιτς, ενώ ο μέσος όρος των υπολοίπων που ανακόπτουν τις επιθετικές προσπάθειες των αντιπάλων τους είναι στα 30 χρόνια.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οι κληρώσεις των ευρωπαϊκών κυπέλλων (2011-07-27 00:00:00.0)
Ευνοήθηκαν οι «κίτρινοι» (2010-08-07 00:00:00.0)
Πήρε αυτό που ήθελε... (2001-09-21 00:00:00.0)
Νέες ημερομηνίες (2001-09-14 00:00:00.0)
Συγκρατημένη αισιοδοξία (2001-08-25 00:00:00.0)
Ετοιμος για τον τελικό (1996-02-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ