Τετάρτη 29 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
Ενας τηλεφωνικός αριθμός και ένα πεντοχίλιαρο

Η κυβέρνηση έχει αναγάγει τον εμπαιγμό σε επιστήμη

Τα προεόρτια του τύπου των εξαγγελιών, που θα κάνει η κυβέρνηση στη ΔΕΘ, είχαμε χτες με τη συνέντευξη Τύπου του υπουργού Εργασίας Τ. Γιαννίτση, όπου ανακοινώθηκε ότι στο εξευτελιστικό ποσό των 48.000 δραχμών, που η κυβέρνηση ονομάζει αγροτική σύνταξη, θα προσθέσει ένα πεντοχίλιαρο. Επιπλέον για τρίτη φορά η κυβέρνηση ανακοίνωσε τη λειτουργία του τηλεφωνικού αριθμού 1464 για την ενημέρωση των αγροτών. Ενα μέτρο που, όπως υποστηρίζουν οι εργαζόμενοι στον ΟΓΑ, ελάχιστα μπορεί να συμβάλει στην εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων, αφού η έλλειψη μηχανοργάνωσης πάλι παραπέμπει τους ασφαλισμένους στις υπηρεσίες του Οργανισμού. Οι εξαγγελίες αυτές, όσο και αν επιδιώκεται να καλύψουν τη σκληρή κυβερνητική επίθεση σε όλο το φάσμα των εργατικών και λαϊκών συμφερόντων που βρίσκεται σε εξέλιξη, δεν μπορούν σίγουρα να κρύψουν τη δοκιμασία του αγροτικού πληθυσμού, που βλέπει τον αριθμό του να συρρικνώνεται μαζί με το εισόδημά του.

Αλλωστε, όσο και αν ο υπουργός επιχείρησε να παρουσιάσει το μεγάλο έργο που επιτελεί η κυβέρνηση για τη βελτίωση της ζωής των αγροτών και ειδικότερα των συνταξιούχων, τα προβλήματα είναι εξόφθαλμα. Χιλιάδες αγρότες δεν είναι σε θέση να καταβάλλουν τις εισφορές τους στο νέο ασφαλιστικό τους ταμείο και πολλοί απ' αυτούς - με την ισχύ του νέου καθεστώτος - κινδυνεύουν να μείνουν δίχως ιατροφαρμακευτική κάλυψη. Με τον αντιασφαλιστικό νόμο 2458/97 υπερδιπλασιάστηκαν οι εισφορές των αγροτών, ενώ από το 2003 καταργείται σταδιακά η προνοιακή σύνταξη. Οσο για την έννοια περί ίσης μεταχείρισης των ασφαλισμένων, οι αγρότες χρειάζεται να εργάζονται 47 χρόνια στο χωράφι για να λάβουν πλήρη σύνταξη, ή αυτό που κατ' ευφημισμόν ονομάζεται έτσι.

Απέναντι σ' αυτή την κατάσταση η κυβέρνηση, μέσω της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας, αρκέστηκε χτες να παρουσιάσει τις 11 παρεμβάσεις στον ΟΓΑ που δήθεν θ' αναβαθμίζουν τις υπηρεσίες του. Ανάμεσά τους και η πληροφορική που θα είναι όμως έτοιμη μετά το 2003 και η πρόσληψη προσωπικού - έχει να γίνει από το 1984 - που σταθερά μειώνεται. Ετσι μόνο 426 υπάλληλοι πρέπει να φέρουν σε πέρας τις υποθέσεις 805.000 συνταξιούχων και συνολικά 2,5 εκατομμυρίων ασφαλισμένων. Δεν είναι περίεργο λοιπόν που, όπως μας κατήγγειλαν οι εργαζόμενοι στον ΟΓΑ, παρατηρείται σοβαρή καθυστέρηση στην απόδοση των συντάξεων στους νέους συνταξιούχους, στην καταβολή αποζημιώσεων για ιατρικούς λόγους και γενικά στην εξυπηρέτηση των αγροτικών οικογενειών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ