Τετάρτη 29 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Κοντά στη συμφωνία συνδιοργάνωσης

Ενα βήμα πιο κοντά στην υλοποίησή της είναι (και τυπικά) από χτες η ιδέα υποβολής κοινής υποψηφιότητας για συνδιοργάνωση του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος ποδοσφαίρου το 2008. Στην Κωνσταντινούπολη αντιπροσωπείες των ποδοσφαιρικών ομοσπονδιών (Π.Ο.) Τουρκίας και Ελλάδας κατέληξαν σε συμφωνία, αναφορικά με την αθλητική παράμετρο του εγχειρήματος. Η ομοφωνία επισφραγίστηκε με κοινό ανακοινωθέν, που μεταξύ άλλων, αναφέρει:

«Οι ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες της Τουρκίας και της Ελλάδας δηλώνουν την ακράδαντη πρόθεσή τους να κάνουν τα απαραίτητα βήματα για να προετοιμάσουν μια κοινή υποψηφιότητα για τους τελικούς του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος 2008 με ενότητα και ισότητα. Είμαστε πεπεισμένοι ότι αυτή η ελληνική και τουρκική κοινή προσπάθεια θα αποδείξει για μία ακόμη φορά την επιρροή του αθλητισμού γενικότερα και του ποδοσφαίρου ειδικότερα για την εδραίωση της ειρήνης και της αλληλοκατανόησης μεταξύ των λαών του κόσμου. Είναι προφανές ότι για ένα τόσο σπουδαίο εγχείρημα θα απαιτηθεί η συναίνεση και η πλήρης υποστήριξη των αντίστοιχων κυβερνήσεων. Σε ακολουθία με τα παραπάνω και οι δύο ομοσπονδίες με το παρόν εκφράζουν την πρόθεσή τους να ιδρύσουν κοινή επιτροπή υποψηφιότητας στηριζόμενη από τις αντίστοιχες εθνικές επιτροπές, η λειτουργία της οποίας θα συναποφασιστεί από κοινού κατά τη διάρκεια μιας προσεχούς συνάντησης της κοινής επιτροπής υποψηφιότητας».

Σε σχετική κοινή συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Βασίλης Γκαγκάτσης, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Η συνδιοργάνωση είναι μια προσπάθεια που ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια. Οταν ξεπεραστούν κάποιες τελευταίες λεπτομέρειες, θα καταθέσουμε την υποψηφιότητα και δε θα το κάνουμε για να προσθέσουμε μια επιπλέον υποψηφιότητα στις υπόλοιπες, αλλά για ν' αναλάβουμε τη διοργάνωση. Σε συνεργασία με τις κυβερνήσεις των δύο χωρών, θα δώσουμε ένα μήνυμα σε όλο τον κόσμο ότι το ποδόσφαιρο ενώνει. Ο δρόμος είναι δύσβατος, αλλά είμαστε σίγουροι ότι θα επιτύχουμε. Από εδώ και στο εξής οι ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες Ελλάδας και Τουρκίας θα βαδίζουν από κοινού». Επίσης πρόσθεσε πως η ΕΠΟ θα ενημερώσει την κυβέρνηση και τα κόμματα της Βουλής.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Τουρκικής Π.Ο., Χαλούκ Ουλουσόι, μεταξύ άλλων, είπε: «Είμαι πάρα πολύ ευτυχής που υπογράψαμε σήμερα το κοινό αυτό ανακοινωθέν και είμαι σίγουρος ότι με την καλή πρόθεση που έχουμε και εμείς αλλά και οι Ελληνες ομόλογοί μας θα μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε την οργάνωση του πρωταθλήματος που θα φέρει πολύ κοντά τους δύο λαούς. Ολο το έθνος μας ονειρεύεται τη διεξαγωγή των αγώνων στην Τουρκία, και ονειρεύεται ότι τα προβλήματα με την Ελλάδα θα λυθούν με τη μαγεία του ποδοσφαίρου. Η υπογραφή του κοινού ανακοινωθέντος κάνει το όνειρο πραγματικότητα και είναι το πρώτο βήμα για την ολοκλήρωση του ονείρου».

Στο εγχείρημα παρέχεται κυβερνητική στήριξη. Ο υπουργός Πολιτισμού, Ευαγγ. Βενιζέλος, δήλωσε χτες: «Πρόκειται για μια συμβολική ενέργεια. Οι δύο Π.Ο. κινούνται υπό την αιγίδα και με τη στήριξη των δύο κυβερνήσεων. Οταν στις αρχές του καλοκαιριού είχα επισκεφθεί την Κωνσταντινούπολη αποφασίσαμε οι δύο κυβερνήσεις να στηρίξουμε την πρωτοβουλία». Ενώ ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γ. Φλωρίδης, σχολίασε: «Το θέμα εξελίσσεται καλά, μπορεί να έχει θετική κατάληξη. Αν τελικά η συνδιοργάνωση πραγματοποιηθεί θα είναι πολύ σημαντικό για τις δύο χώρες. Το γεγονός καθεαυτό είναι αθλητικό. Συνδέεται όμως, με τη μορφή που παίρνει τώρα, με τις διεθνείς σχέσεις της χώρας μας. Ο αθλητισμός είναι ένα πεδίο που ενώνει τους λαούς. Πιστεύω ότι από δω και πέρα οι εξελίξεις, όσον αφορά τη δική μας πλευρά, δηλαδή τη στάση της κυβέρνησης, θα είναι στο ίδιο πλαίσιο, με την έννοια ότι θα συνεχίσουμε να ενθαρρύνουμε αυτή την πρωτοβουλία. Αυτή η σταδιακή προσέγγιση μπορεί να βοηθήσει και στην επίλυση των μεγάλων θεμάτων. κατά συνέπεια, σε ένα μεγάλο πεδίο ανθρώπινης δραστηριότητας, όπως είναι ο αθλητισμός, νομίζω ότι μπορούν να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για τις προσεγγίσεις αυτές».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ