Παρασκευή 3 Φλεβάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
20ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΚΕ - ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ
Ζητήματα που προκύπτουν από τη δουλειά μας στα νησιά των Κυκλάδων

Σκοπός του παρόντος κειμένου είναι να φωτιστούν κάποιες πλευρές της δουλειάς μας στα νησιά των Κυκλάδων, οι ιδιαιτερότητες που αυτά παρουσιάζουν, οι δυσκολίες στη λειτουργία και παρέμβαση του Κόμματος που αυτές προκαλούν και να μπει και ένας προβληματισμός για τον τρόπο που θα τις ξεπεράσουμε, αξιοποιώντας τη γενικότερη εμπειρία του Κόμματος όπως αυτή διατυπώνεται και στις Θέσεις του Συνεδρίου.

Πρώτο και βασικό χαρακτηριστικό των νησιών αυτών είναι η γεωγραφική τους απομόνωση. Αυτό δημιουργεί, προφανώς, μια σειρά προβλημάτων πρωτίστως στη λειτουργία της Τομεακής Οργάνωσης. Η επικοινωνία μεταξύ των νησιών, αλλά και με την ηπειρωτική χώρα, είναι δύσκολη, καθώς τα δρομολόγια των πλοίων, ειδικά το χειμώνα, είναι αραιά, ακριβά και πολλές φορές χρονοβόρα. Η άμεση επαφή των Οργανώσεων γίνεται έτσι προβληματική, όπως φυσικά και οι συνεδριάσεις του Τομεακού. Προκύπτουν, κατά συνέπεια, μια σειρά ζητήματα που δεν βοηθούν στη συχνή συνεδρίαση του οργάνου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την παρακολούθηση της καθημερινής δράσης των ΚΟΒ, της παρακολούθησης των τοπικών εξελίξεων, της έγκαιρης συγκέντρωσης και μελέτης της πείρας και φυσικά της εξαγωγής συμπερασμάτων. Παράμετροι οι οποίοι δρουν ανασταλτικά στο να επεξεργαστούμε και να ενσωματώσουμε έγκαιρα και αποδοτικά στην τακτική μας τα νέα στοιχεία που προκύπτουν. Πρόβλημα το οποίο γιγαντώνεται, καθώς κάθε νησί έχει τα δικά του ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, στα οποία θα πρέπει να προσαρμόζουμε την επιχειρηματολογία μας ώστε αποτελεσματικότερα να συσπειρώσουμε κόσμο γύρω από αιχμιακά ζητήματα και μέσω και αυτών να προβάλουμε την πολιτική του Κόμματος. Το γεγονός, επίσης, ότι οι ΚΟΒ στην περιοχή είναι, κατ' ανάγκη, εδαφικές, αυξάνει ακόμη περισσότερο την ευθύνη του Τομεακού στην καθοδήγηση και το σωστό εξοπλισμό τους. Μια ΚΟΒ ενός νησιού χρειάζεται να παρεμβαίνει, πολλές φορές το ίδιο χρονικό διάστημα, σε πολλά και διαφορετικά αντικείμενα. Ετσι π.χ. μια ΚΟΒ στη Σύρο χρειάζεται να παρεμβαίνει στο ναυπηγείο, στο πανεπιστήμιο, στο νοσοκομείο κ.α. ή αντίστοιχα στην Τήνο, στα super market, τους αγρότες κ.α., με τις αντίστοιχες κλαδικές Οργανώσεις να βρίσκονται πολλά ναυτικά μίλια μακριά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη βοήθεια που αυτές μπορούν να προσφέρουν. Συνεπώς, κάθε ΚΟΒ στα νησιά αυτά αναλαμβάνει αυξημένα καθήκοντα και θα πρέπει τόσο οι σύντροφοι όσο και ο κομματικός περίγυρός μας να είναι επαρκώς εξοπλισμένοι για το σύνολο των πεδίων δράσης μας, ο προγραμματισμός να πατάει στις υπάρχουσες δυνάμεις και συνθήκες και να υπάρχει αυστηρός μα εποικοδομητικός έλεγχος, με ποιοτικά κριτήρια. Είναι απαραίτητο να δυναμώσει τόσο σε επίπεδο Τομεακών Οργάνων όσο και μέσα στις ΚΟΒ η συζήτηση για ζητήματα και πλευρές της δράσης μας από τα οποία μπορεί και πρέπει να βγαίνουν συμπεράσματα, τα οποία θα μας βοηθήσουν στην εξειδίκευση, στον καλύτερο προγραμματισμό και τον εξοπλισμό μας. Η βελτίωση της λειτουργίας των Τομεακών, όπως αυτή περιγράφεται στις Θέσεις, σε συνδυασμό με την αμφίδρομη ποιοτική βελτίωση της λειτουργίας των ΚΟΒ, μπορεί να δώσει μεγαλύτερη ώθηση στην ικανότητα παρέμβασής μας με την πολιτική του Κόμματος, στο να γίνουν ακόμη πιο γερές οι Κομματικές Οργανώσεις στα νησιά.

Η ανάπτυξη του πνεύματος της πρωτοβουλίας στον καθένα από εμάς αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία, ακριβώς λόγω και των προαναφερθέντων προβλημάτων στην επικοινωνία των νησιών μεταξύ τους αλλά και με την ηπειρωτική χώρα. Ο κάθε σύντροφος και κατά συνέπεια και η κάθε ΚΟΒ θα πρέπει να διακατέχονται από μια συνεχή δημιουργική ανησυχία για το πώς θα βελτιώσουμε στοιχεία της δουλειάς μας, πώς δεν θα γινόμαστε ουρά των εξελίξεων, αλλά αντίθετα θα τις προλαβαίνουμε και θα επιδρούμε σε αυτές. Οι χαλαρότεροι ρυθμοί ζωής, η μικρή και κλειστή κοινωνία, η έλλειψη μαζικών φορέων ή η μη λειτουργία αυτών, η έλλειψη μαζικών εργασιακών χώρων είναι κάποια από τα βασικά χαρακτηριστικά γνωρίσματα των νησιών μας, τα οποία μπορούν να οδηγήσουν τον καθένα από εμάς στην επανάπαυση και στο ρουτίνιασμα, κάτι το οποίο καθρεφτίζεται, προφανώς, και στην ίδια τη δράση της Οργάνωσης. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, υπάρχει ο κίνδυνος να εμφανιστούν και σταδιακά να αποκρυσταλλωθούν και στις γραμμές μας λανθασμένες αντιλήψεις, όπως ότι οι συσχετισμοί στην τοπική κοινωνία είναι αμετάβλητοι και «ό,τι είναι να γίνει θα γίνει κεντρικά στις μεγάλες πόλεις». Εχουμε αντιμετωπίσει τέτοιες καταστάσεις, όπου οι σύντροφοι αφήνονται να τους «παρασέρνει το ρεύμα», δρουν επιλεκτικά και παθητικά, χαμηλώνουμε πολύ τον πήχη των απαιτήσεών μας και κινδυνεύουμε τελικά αν τα φαινόμενα αυτά δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα, μια Οργάνωση να μετατραπεί απλά σε τοπικό εκλογικό μηχανισμό, με καθαρά καμπανιακή δράση. Πέρα από τα οργανωτικά μέτρα που θα πρέπει να εφαρμόσουμε ή να ενισχύσουμε για την αποφυγή τέτοιων φαινομένων, είναι ζήτημα το πώς και εμείς οι ίδιοι αντιμετωπίζουμε την καθημερινότητά μας, τι αντιστάσεις έχουμε, αλλά και πόσο κοπιάζουμε να τις αναπτύσσουμε κολυμπώντας ενάντια στο ρεύμα, πόσο παραμένουμε συνεπείς με το στόχο που θέτει το Κόμμα, αλλά και την ικανοποίηση των όρων για την επίτευξή του.

Αυτά ως αναφορά σε κάποιες από τις πτυχές της κομματικής δράσης στην περιοχή, η οποία και προφανώς δεν γίνεται να περιγραφεί στο σύνολό της μέσα σε αυτό το μικρό κείμενο.

Το Κόμμα μας κάνει συνεχώς βήματα προς τα εμπρός και σε αυτή την κατεύθυνση κινούνται και οι Θέσεις της ΚΕ, με συμπεράσματα τα οποία πατάνε γερά στην πραγματικότητα και προτάσεις που δείχνουν με σαφήνεια το δρόμο που πρέπει να χαράξουμε ώστε η δράση μας να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις και το χαρακτήρα της εποχής. Πρέπει να σηκώσουμε τα μανίκια μας, σύντροφοι, γιατί έχουμε δουλειά μπροστά μας.


Καΐλης Νικόλας
ΚΟΒ Σύρου

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αποχαιρετά τον σύντροφο Νίκο Ζαραϊδώνη (2024-06-26 00:00:00.0)
Προσφορές στη μνήμη του συντρόφου Μάκη Μαΐλη (2021-01-30 00:00:00.0)
Πολύμορφη δράση για την κάλυψη των φιλόδοξων στόχων (2018-11-15 00:00:00.0)
Για την ενίσχυση της συντροφικής συζήτησης στο Κόμμα (2017-02-10 00:00:00.0)
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ (2016-02-24 00:00:00.0)
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ (2014-07-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ