Παρασκευή 3 Φλεβάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
20ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΚΕ - ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ
Για τους εγκλωβισμένους πρόσφυγες και μετανάστες και τη σχέση τους με το εργατικό κίνημα

Η εξέλιξη της παγκόσμιας καπιταλιστικής οικονομίας, η όξυνση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και των πολέμων, θα επιδράσουν άμεσα στις προσφυγικές - μεταναστευτικές ροές, στην κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τους εγκλωβισμένους στη χώρα πρόσφυγες και μετανάστες, με τη δημιουργία συνθηκών μόνιμης διαβίωσης στη χώρα για ένα τμήμα τους. Αυτές οι εξελίξεις θα έχουν επίδραση στη ζωή της εργατικής τάξης. Τόσο του ντόπιου πληθυσμού που βρίσκεται γύρω από τις περιοχές που συγκεντρώνονται οι πρόσφυγες και οι μετανάστες, όσο και γενικότερα των εργαζομένων της χώρας. Ενδεχομένως η κατάσταση του μόνιμου εγκλωβισμού και των συνεπειών του να επιδράσει στο κίνημα της εργατικής τάξης.

Οι προβλέψεις για την παγκόσμια καπιταλιστική οικονομία δείχνουν πως θα υπάρξει μία τάση για αναιμικούς ρυθμούς ανάπτυξης, όμως οι δυσκολίες ελεγχόμενης απαξίωσης κεφαλαίου, η μετατόπιση του κέντρου οικονομικής ισχύος από ΗΠΑ, Ευρώπη, Ιαπωνία προς την Κίνα, κάνουν αυτές τις εκτιμήσεις αβέβαιες. Φέρνουν στην επιφάνεια τάσεις προστατευτισμού των εθνοκρατικών καπιταλιστικών οικονομιών, της εγχώριας καπιταλιστικής οικονομίας. Ο προστατευτισμός όμως δεν θα εκφραστεί μονάχα ως προς τα εμπορεύματα της εκάστοτε καπιταλιστικής οικονομίας απέναντι σε μια ανταγωνίστρια, βάζοντας εμπόδια στη διακίνηση «αλλοδαπών» εμπορευμάτων, όπως συνέβη με τον κινεζικό χάλυβα στην Ευρώπη. Θα εκφραστεί και με εμπόδια στην κίνηση του εμπορεύματος που λέγεται εργατική δύναμη. Κάτι που συμβαίνει ήδη στους κόλπους της ΕΕ, όπως στις χώρες του Βίσεγκραντ, που ύψωσαν τείχη απέναντι στις τεράστιες προσφυγικές ροές, καθώς και στις ΗΠΑ με τις διακηρύξεις του νέου Προέδρου για τη στάση απέναντι στους Μεξικανούς μετανάστες. Για αυτό ο εγκλωβισμός θα πάρει μόνιμα χαρακτηριστικά στην Ελλάδα. Είναι πιθανό η εξέλιξη μιας ανεξέλεγκτης ροής ανειδίκευτου εργατικού δυναμικού να δημιουργούσε μια γρήγορη και όχι ελεγχόμενη απαξίωση του εμπορεύματος εργατική δύναμη στις χώρες που δέχονται τις αθρόες προσφυγικές ροές, με συνέπεια το αστικό κράτος να βρεθεί σε κατάσταση μη ελεγχόμενη. Στην περίπτωση που δεν θα έρθουν οι επιθυμητοί ρυθμοί ανάκαμψης για την αστική τάξη στην ΕΕ, είναι πιθανόν οι πλεονάζοντες και υπεράριθμοι πρόσφυγες που θα βρίσκονται στα κράτη - μέλη της ΕΕ να εκδιωχθούν πάλι προς τα πίσω. Δεν θα έχουν τι να τους κάνουν, δεν θα μπορούν να τους εντάξουν στην παραγωγική διαδικασία, με αποτέλεσμα να είναι κίνδυνος για ριζοσπαστικοποίηση (με την επαναστατική έννοια) όταν συναντηθούν με το εργατικό κίνημα.

Η πιθανότητα μιας μεμονωμένης πολεμικής εμπλοκής ή μιας πιο γενικευμένης στη γύρω περιοχή επίσης θα δημιουργήσει νέο κύμα προσφύγων και μεταναστών. Η Ελλάδα, που βρίσκεται στην πύλη εισόδου και εξόδου του «τόξου» που γύρω του διαδραματίζονται οι πολεμικές συγκρούσεις, είναι ο χώρος του μόνιμου εγκλωβισμού των προσφύγων και μεταναστών. Οι απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης, η χρόνια αναγκαστική απόσπαση από την παραγωγική διαδικασία, η οποία είναι αναγκαία για τον εργαζόμενο, θα δημιουργήσουν και δημιουργούν έδαφος για να αναπτυχθεί ο αγώνας των ίδιων των εγκλωβισμένων για τα στοιχειώδη δικαιώματά τους όπως σίτιση, αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης και σε αρκετές των περιπτώσεων αγώνες με πολιτικά αιτήματα για άνοιγμα συνόρων. Ομως αυτήν τη στιγμή οι αντιδράσεις των εκτοπισμένων ελέγχονται σε μεγάλο βαθμό, με την καθοριστική παρέμβαση των ΜΚΟ και άλλων μηχανισμών.

Για την συμμετοχή των προσφύγων και μεταναστών στο εργατικό κίνημα

Χρειάζεται λοιπόν να συνδεθούν και αυτοί στο εργατικό κίνημα. Θα μείνουν εδώ, θα δουλεύουν με τις πιο αισχρές συνθήκες, θα ζουν εδώ, θα αγωνίζονται για καλύτερη ζωή εδώ. Πρέπει να δούμε πιο αποφασιστικά την συμπόρευση μαζί τους στο εργατικό κίνημα. Να κάνουμε παραπάνω βήματα, όπου μαζί με την έκφραση αλληλεγγύης να προχωρήσουμε στην από κοινού οργάνωση του αγώνα ντόπιοι και ξένοι εργάτες, γιατί έχουμε κοινό αντίπαλο τα μονοπώλια, την εξουσία του κεφαλαίου, τον καπιταλισμό. Να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη τους μέσα στις κοινότητές τους με την εκπαίδευση τον προσφυγόπουλων, να στηρίξουμε τον αγώνα που κάνουν για αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης με επίμονη προσπάθεια. Με κοινό συντονισμό σωματείων και πρωτοπόρων στοιχείων από πρόσφυγες, να μπούμε μπροστά στην ανάπτυξη κοινών αγώνων, με συμπόρευση μαζί τους, να συναντηθούμε μαζί τους στην πάλη για διεκδίκηση αξιοπρεπών χώρων διαβίωσης. Το μεγαλύτερος μέρος των εκτοπισμένων είναι νέοι και παιδιά. Χρειάζεται ιδιαίτερη δουλειά του κόμματος και της ΚΝΕ στους νέους εργαζόμενους, μαθητές και φοιτητές εναντίον της ύπουλης προπαγάνδας της ναζιστικής Χ.Α. και άλλων αντιδραστικών δυνάμεων. Οι κομμουνιστές πρέπει να πρωτοστατήσουν ώστε τα εργατικά σωματεία, οι φοιτητικοί σύλλογοι και οι μαθητικές κοινότητες να σταθούν δίπλα στους πρόσφυγες και μετανάστες και να αναπτύξουν πρωτοβουλίες κοινής δράσης.

Να αναπτυχθεί κοινός αγώνας ανατροπής του καπιταλισμού με πρόσφυγες και μετανάστες, γιατί η αντικαπιταλιστική πάλη, η πάλη ενάντια στις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης και στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, είναι απαραίτητη για να ξεριζωθούν οι αιτίες που εμποδίζουν τους λαούς να ζήσουν με αξιοπρέπεια και ασφάλεια, να γίνουν νοικοκύρηδες στον τόπο τους.

Το ενδεχόμενο εμπλοκής της Ελλάδας σε πόλεμο θα φέρει τους πρόσφυγες στην ίδια κατάσταση από όπου προσπάθησαν να ξεφύγουν.

Στο ενδεχόμενο πολέμου η αστική τάξη θα τους εκμεταλλευτεί. Μπορεί να τους χρησιμοποιήσει σαν ανθρώπινη ζώνη για άμυνα ή μπορεί να τους επιστρατεύσει με διάφορους τρόπους, όπως με εργασία για τους σκοπούς του πολέμου, κάτω από την σημαία για Ειρήνη, κάτι το οποίο επιζητούν και αυτοί, για αυτό άλλωστε έφυγαν από τον πόλεμο. Με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο, ο όγκος των προσφύγων και μεταναστών θα χρησιμοποιηθεί στις καταστάσεις αυτές. Οταν έδωσαν όλο το βιος τους για να ξεφύγουν από τον πόλεμο και ξαναπέφτουν στην ίδια κατάσταση, στα νησιά του Αιγαίου, στην πρώτη γραμμή του μετώπου, όταν μπροστά υπάρχει γκρεμός και πίσω ρέμα εμείς από τώρα να δούμε το να σπέρνουμε τις δικές μας ιδέες για επαναστατική ανατροπή στους κόλπους τους, για να καρποφορήσουν τότε ή σε όποια άλλη στιγμή, όπου και αν βρίσκονται.

Αρκετά οι λαοί μάτωσαν για να χαραχτούν με το αίμα τους οι δρόμοι μεταφοράς του ενεργειακού πλούτου. Η εργατική τάξη στη χώρα, η οργανωμένη πρωτοπορία, δεν πρέπει να τους αφήσουμε εκτός της δράσης μας. Εχουν την θέση τους μέσα στην εργατική - λαϊκή πάλη για να βγει η χώρα από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο με την εργατική τάξη νικήτρια.


Ψυλλίδης Μάριος
Επιτροπή Αιγαίου του ΚΣ της ΚΝΕ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δεν δεχόμαστε ως «κανονικότητα» τους νεκρούς πρόσφυγες και μετανάστες (2024-09-26 00:00:00.0)
Γολγοθάς περιμένει τους χιλιάδες εγκλωβισμένους το χειμώνα (2017-11-03 00:00:00.0)
Γύμνια (2017-10-20 00:00:00.0)
Διεθνιστική εκδήλωση αλληλεγγύης για τους πρόσφυγες (2017-03-29 00:00:00.0)
Για την Παγκόσμια Μέρα Κατά του Ρατσισμού (2017-03-21 00:00:00.0)
Συνθήκες μόνιμου εγκλωβισμού προσφύγων και μεταναστών (2016-12-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ