Παρασκευή 3 Φλεβάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΕΕ
Εστιάζει στα μέτωπα αντιπαράθεσης με άλλα κέντρα

Η κατάσταση στην Ουκρανία, όπου αναζωπυρώνεται η «προσωρινά» παγωμένη ενδοϊμπεριαλιστική σύγκρουση, βρίσκεται πρώτη - πρώτη στην ατζέντα του Συμβουλίου
Η κατάσταση στην Ουκρανία, όπου αναζωπυρώνεται η «προσωρινά» παγωμένη ενδοϊμπεριαλιστική σύγκρουση, βρίσκεται πρώτη - πρώτη στην ατζέντα του Συμβουλίου
Εστιάζοντας σε μια σειρά μέτωπα όπου μονοπώλια της ΕΕ αντιπαρατίθενται με άλλα κεφάλαια και κέντρα για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων, συνέρχεται τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) της ΕΕ.

Πρώτη στα κύρια σημεία της ημερήσιας διάταξης φιγουράρει η Ουκρανία, όπου τις μέρες αυτές αναζωπυρώνεται η προσωρινά «παγωμένη» λόγω της συμφωνίας του Μινσκ σύγκρουση ανάμεσα σε ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ με τη Ρωσία, για τον έλεγχο αγορών και σφαιρών επιρροής. Στα προπαρασκευαστικά της Συνόδου κείμενα αναφέρεται ότι «το Συμβούλιο, υπό την προεδρία της Υπατης Εκπροσώπου της ΕΕ για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, κ. Federica Mogherini, θα συζητήσει για την κατάσταση στην Ουκρανία. Αναμένεται να αξιολογήσει την πρόοδο που σημειώθηκε το τελευταίο έτος όσον αφορά την εφαρμογή του προγράμματος μεταρρυθμίσεων στην Ουκρανία. Οι υπουργοί θα εξετάσουν πώς μπορεί να ενισχυθεί ο αντίκτυπος της βοήθειας που παρέχει η ΕΕ. Θα αξιολογήσουν ιδίως την ενωσιακή υποστήριξη για την υλοποίηση των συμφωνιών του Μινσκ».

Δεν περνά απαρατήρητο ότι δυο μέρες μετά το ΣΕΥ, μεταβαίνει για διήμερη επίσκεψη στην Ουκρανία ο Ελληνας πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, επισήμως για «επαφές με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της χώρας». Επίσκεψη εντασσόμενη στο πλαίσιο «αποστολών» που αναλαμβάνει η ντόπια αστική τάξη και οι κυβερνήσεις της για μεταφορά «μηνυμάτων» από και προς διάφορα κέντρα, αναζητώντας και έτσι τη γεωστρατηγική της αναβάθμιση σε ένα κουβάρι ενδοαστικών αντιθέσεων και ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

Επόμενο θέμα της ημερήσια διάταξης είναι η Λιβύη, με το ΣΕΥ να εστιάζει στην «πολιτική κατάσταση στη Λιβύη ένα έτος μετά τον σχηματισμό της κυβέρνησης εθνικής συμφωνίας». Παραπέρα, οι υπουργοί Εξωτερικών «θα εξετάσουν επίσης τρόπους συνεργασίας με τη Λιβύη για την αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης κατά μήκος της διαδρομής της Κεντρικής Μεσογείου».

Το Συμβούλιο θα συζητήσει και για την κατάσταση στην Αίγυπτο και το μέλλον των σχέσεων ΕΕ - Αιγύπτου, με τους υπουργούς να συζητούν για «τη μετανάστευση, την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και τον ρόλο της Αιγύπτου στην περιοχή».

Τέλος, το ΣΕΥ θα συζητήσει και για τη λεγόμενη «ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή», σε συνέχεια της συζήτησης που είχαν οι υπουργοί το Γενάρη, μετά τη διεθνή διάσκεψη της 15ης Γενάρη στο Παρίσι, κι ενόσω συνεχίζονται απρόσκοπτα οι δολοφονίες Παλαιστινίων αμάχων από τα ισραηλινά στρατεύματα κατοχής, αλλά και οι εποικισμοί του Ισραήλ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ