Παρασκευή 3 Φλεβάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συνέρχεται σήμερα η άτυπη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ

Συνέρχεται σήμερα στη Μάλτα η άτυπη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ (Ευρωπαϊκό Συμβούλιο) για να εξετάσει την πρόοδο ως προς την υλοποίηση της αντιμεταναστευτικής πολιτικής και τη συμπλήρωσή της με νέα μέτρα, αυτή τη φορά για την ανάσχεση των ροών απ' την Αφρική, αλλά και τη «νέα γεωπολιτική κατάσταση», που διαμορφώνουν οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί και δοκιμάζει τη συνοχή της ΕΕ, όπως με ανησυχία διαπιστώνει και στην προσκλητήρια επιστολή του προς τους ηγέτες των κρατών - μελών, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντ. Τουσκ.

Στην επιστολή όπου σκιαγραφούνται οι πολύ μεγάλες αντιθέσεις καπιταλιστικών κρατών και τμημάτων του κεφαλαίου, υποδεικνύονται τρεις βασικές απειλές, επικίνδυνες για τη σταθερότητα της ΕΕ, όπως αναφέρεται. Η πρώτη έχει να κάνει με την «αποφασιστικότητα της Κίνας», την «επιθετική πολιτική της Ρωσίας», τις «ανησυχητικές δηλώσεις» της νέας αμερικανικής κυβέρνησης, τους πολέμους, την τρομοκρατία και την «αναρχία» στη Μέση Ανατολή και την Αφρική. Η δεύτερη με την άνοδο του «αντιευρωπαϊκού, εθνικιστικού και όλο και πιο ξενοφοβικού αισθήματος στην ίδια την ΕΕ» και η τρίτη με τη «μείωση της εμπιστοσύνης στην πολιτική ολοκλήρωση» και την «παράδοση στα λαϊκιστικά επιχειρήματα».

Σε ό,τι αφορά στο Προσφυγικό, το ενδιαφέρον της ΕΕ στρέφεται στην Αφρική, με σαφείς ενδείξεις της πρόθεσης να αξιοποιηθεί η μετανάστευση για να πατήσει η λυκοσυμμαχία γερά το πόδι της σε αφρικανικά κράτη, αρχής γενομένης απ' τη Λιβύη. Ετσι, στο επίκεντρο της συνόδου θα βρεθεί η «εντατικοποίηση της συνεργασίας» με τις λιβυκές αρχές με ενίσχυση των μηχανισμών καταστολής.

Χτες, ο Ντ. Τουσκ συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της Λιβύης Fayez al-Sarraj. Αμέσως μετά πρόβαλε τη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας - που έχει εγκλωβίσει χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες στην Ελλάδα - σαν παράδειγμα προς μίμηση και για τη Λιβύη, προκειμένου να κλείσει η διαδρομή προς Ιταλία...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διαπάλη και συμβιβασμοί σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων (2017-12-16 00:00:00.0)
Νέοι σχεδιασμοί επέμβασης και «επενδύσεων» για χάρη των μονοπωλίων (2017-12-02 00:00:00.0)
Συνεδριάζει σήμερα (2017-10-19 00:00:00.0)
Η Κοινή Διακήρυξη ΕΕ - ΝΑΤΟ (2016-07-08 00:00:00.0)
Με συμφωνία της κυβέρνησης ο εγκλωβισμός προσφύγων και μεταναστών (2016-03-11 00:00:00.0)
Δείχνει τα «γαμψά» της «νύχια» σε μετανάστες - πρόσφυγες (2015-10-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ