Παρασκευή 3 Φλεβάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Σηκώνει την αντιπαράθεση

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

«Νερό στο μύλο» της αντιπαράθεσης και του ανταγωνισμού με εταίρους και αντιπάλους έριξε πάλι ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, επιδιώκοντας την προώθηση των αμερικανικών μονοπωλιακών συμφερόντων με μέτρα προστατευτισμού και τακτικές κινήσεις επίδειξης πυγμής.

Το περασμένο 24ωρο, για παράδειγμα, ο Πρόεδρος Τραμπ επανήλθε στην πυραυλική δοκιμή που πραγματοποίησε την περασμένη Κυριακή το Ιράν, λέγοντας αυτή τη φορά πως «τίποτε δεν αποκλείεται» όσον αφορά την αντίδραση της Ουάσιγκτον. Η δήλωσή του αυτή ήταν απάντηση στην ερώτηση εάν θα εξέταζε τη στρατιωτική επιλογή στο πλαίσιο αντίδρασης μετά την αυστηρή «προειδοποίηση» που απηύθυνε νωρίτερα στην ιρανική ηγεσία ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Μάικλ Φιν.

Παρόλα αυτά, εκπρόσωπος του Πενταγώνου δήλωσε πως επί του παρόντος οι αμερικανικές Ενοπλες Δυνάμεις «δεν έχουν αλλάξει τη στάση τους απέναντι στο Ιράν».

Αργότερα, ο Πρόεδρος Τραμπ επιβεβαίωσε ότι μίλησε «σκληρά» στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε το Σάββατο με τον Αυστραλό πρωθυπουργό, Μάλκομ Τερνμπουλ. Ο Τραμπ είπε πως οι Αμερικανοί δεν θα πρέπει να ανησυχούν όταν μιλά «σκληρά» σε ξένους ηγέτες. Επανέλαβε ότι «ουσιαστικά όλες οι χώρες εκμεταλλεύονταν τις ΗΠΑ» και ότι «αυτό δεν πρόκειται να ξαναγίνει».

Η «Ουάσιγκτον Ποστ» έγραφε πως ο Τραμπ επέκρινε την περσινή συμφωνία του Προέδρου Ομπάμα με την αυστραλιανή κυβέρνηση για την είσοδο στις ΗΠΑ περίπου 1.400 μεταναστών, των οποίων οι αιτήσεις για άσυλο είχαν απορριφθεί. Οι πληροφορίες ανέφεραν ότι ο Τραμπ περιέγραψε τη συμφωνία ως «τη χειρότερη που είχε δει», κατηγορώντας την Αυστραλία ότι προσπαθεί «να εξαγάγει τους επόμενους βομβιστές της Βοστόνης...». Επίσης, η αντιπαράθεση σχετίζεται και με την πρόσφατη απόφαση για απόσυρση από τη «Διειρηνική Συμφωνία», όπου συμμετέχει και η Αυστραλία.

Λεπτομέρειες ανακοινώθηκαν και σε σχέση με την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε πριν μία βδομάδα ο Τραμπ με τον Μεξικάνο ομόλογό του, Ε. Π. Νιέτο. Ο Τραμπ του είπε πως εάν δεν μπορεί ο μεξικανικός στρατός να «μαζέψει» ορισμένους «κακούς ανθρώπους», μπορεί να στείλει τον αμερικανικό στρατό να «βοηθήσει». Χτες, ο Τραμπ είπε πως αστειευόταν και πως η συνομιλία του με τον Μεξικανό ομόλογό του ήταν «ειλικρινής και εποικοδομητική»...

Μερική χαλάρωση κυρώσεων στη ρωσική μυστική υπηρεσία

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σον Σπάισερ, επιβεβαίωσε τη χαλάρωση «συγκεκριμένων κυρώσεων» που είχε επιβάλλει η προηγούμενη κυβέρνηση έναντι της Ρωσίας, διευκρινίζοντας ότι έγινε για να «επιτραπούν συγκεκριμένες επαφές» με τη ρωσική υπηρεσία ασφαλείας FSB και δεν αφορά σε οικονομικά ζητήματα.

Αίσθηση προκάλεσε η εμφάνιση του Προέδρου Τραμπ σε εκδήλωση στην Ουάσιγκτον, στην οποία διαβεβαίωσε πως θα παλέψει για τη θέσπιση συστήματος που θα επιτρέπει στις ΗΠΑ «την είσοδο ανθρώπων που θα αγκαλιάζουν πλήρως τις αξίες μας για θρησκεία και προσωπική ελευθερία». Απείλησε με διακοπή της ομοσπονδιακής χρηματοδότησης το πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ στην Καλιφόρνια, επειδή ματαίωσε νωρίτερα την προγραμματισμένη ομιλία του 32χρονου αντιδραστικού δημοσιογράφου, Μίλο Γιαννόπουλος, που είναι υπεύθυνος στην ακροδεξιά ιστοσελίδα «Μπρέιτμπαρτ Νιους» και είναι ένθερμος υποστηρικτής του Τραμπ. Αφορμή για τη ματαίωση της εκδήλωσης έδωσαν οι φοιτητικές κινητοποιήσεις με αφορμή τις μισαλλόδοξες θέσεις του Γιαννόπουλου για γυναίκες, μειονότητες.

Μέσα σε αυτό το φορτισμένο κλίμα, αναχώρησε χτες από το Βερολίνο για τις ΗΠΑ ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, επιδιώκοντας να συναντηθεί με τον Αμερικανό ομόλογό του, Ρεξ Τίλερσον, και τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Μάικ Πενς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ