Τετάρτη 29 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΟΙΝΕΣ ΣΕ ΕΜΠΟΡΟΥΣ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ
Αποσπασματικές ρυθμίσεις που δε λύνουν το πρόβλημα

Σε επόμενο νομοσχέδιο θα συζητηθεί η διάταξη για την καθιέρωση πλειοψηφικού στις εκλογές των δικηγόρων

Αποσπασματικές διατάξεις, που δεν εντάσσονται σε ένα συνολικό πλαίσιο αντιμετώπισης του προβλήματος των ναρκωτικών, περιλαμβάνει το νομοσχέδιο «Για την έκτιση ποινών εμπόρων ναρκωτικών», που συζητιέται από χτες στο Θερινό Τμήμα της Βουλής.

Με αυτές καθορίζονται αυστηρότερες προϋποθέσεις για τη χορήγηση του ευεργετήματος της απόλυσης, υπό τον όρο της ανάκλησης, σε εμπόρους ναρκωτικών, που έχουν καταδικαστεί σε στερητική της ελευθερίας τους ποινή. Ειδικότερα, αυξάνονται τα απαιτούμενα χρόνια έκτισης της επιβληθείσας ποινής στους εμπόρους ναρκωτικών, οι οποίοι μπορούν να απολυθούν εφόσον έχουν εκτίσει για πρόσκαιρη κάθειρξη τα 4/5 της ποινής και έχουν παραμείνει στη φυλακή εκτίοντας πραγματική ποινή ίση με τα 2/3 της ποινής που τους επιβλήθηκε, αντί των 3/5 και του 1/3, αντιστοίχως, που ισχύει σήμερα.

Δεν είμαστε αντίθετοι με αυτές καθαυτές τις διατάξεις για τους εμπόρους ναρκωτικών, είπε ο εισηγητής του ΚΚΕ, Αντ. Σκυλλάκος, αλλά είμαστε αντίθετοι στη συνολική κυβερνητική πολιτική για τα ναρκωτικά. Επισήμανε ότι πληθαίνουν και στην κυβέρνηση οι απόψεις ότι δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα των ναρκωτικών, οι οποίες οδηγούν στην αποδοχή, στη συντήρηση και στην αναπαραγωγή του. Ετσι, συνέχισε, υπάρχουν προσπάθειες για όλο και μικρότερες αντιστάσεις, είτε αυτές είναι ηθικές, είτε πολιτικές, είτε νομικές. Τέτοια είναι η πρόταση του ΣΥΝ, με την οποία συμφωνούν και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, για χορήγηση ναρκωτικών από το κράτος και νομιμοποίηση των «μαλακών», που οδηγεί στην αποδοχή και στην καλλιέργεια της λογικής της μικρότερης αντίστασης στο πρόβλημα των ναρκωτικών.

Χαρακτηριστικό, επίσης, είπε ο Αντ. Σκυλλάκος, είναι και το ότι ενισχύονται τα προγράμματα της μεθαδόνης, που από μόνα τους συντηρούν το πρόβλημα, ενώ κινδυνεύουν να κλείσουν λόγω μη χρηματοδότησης οι θεραπευτικές κοινότητες.

Μιλώντας για τις άλλες διατάξεις του νομοσχεδίου, όπως για την έναρξη ισχύος των διαδικασιών της επιτάχυνσης της Δικαιοσύνης, υπογράμμισε ότι σήμερα τις επιφυλάξεις που είχε εκφράσει το ΚΚΕ τις έχουν και οι αρμόδιοι φορείς και τόνισε ότι ούτε με την παράταση για τη νέα χρονιά θα έχουν λυθεί τα προβλήματα. Εξέφρασε την αντίθεσή του στην ανάθεση τήρησης των πρακτικών των δικών σε ιδιώτες και ζήτησε η θητεία των «ανεξάρτητων διοικητικών αρχών» μέχρι την εφαρμογή του νέου Συντάγματος να μην ξεπεράσει το τέλος του χρόνου.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης στην αρχή της συνεδρίασης δήλωσε ότι δε θα θέσει σε συζήτηση τη διάταξη του νομοσχεδίου για την καθιέρωση πλειοψηφικού στις εκλογές των Δικηγορικών Συλλόγων, αλλά θα τη μεταφέρει σε επόμενο νομοσχέδιο, χωρίς όμως να την αποσύρει. Ο Αντ. Σκυλλάκος υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση πήρε μία πολιτική απόφαση χωρίς να ρωτήσει τους δικηγόρους και εξέφρασε την έντονη αντίθεσή του για την καθιέρωση του πλειοψηφικού συστήματος, η οποία μάλιστα γίνεται και λίγους μήνες πριν τις εκλογές των δικηγόρων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ