Κυριακή 5 Φλεβάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Προχωρά το αντιλαϊκό αλισβερίσι

Η βδομάδα που πέρασε ολοκληρώθηκε με προσδοκίες ότι η «Διάσκεψη για την Κύπρο» θα συνεχιστεί το Μάρτη, όπως ανακοινώθηκε μετά και την επίσημη μετονομασία της «Διάσκεψης για την Ασφάλεια» που ξεκίνησε στις 12 Γενάρη «υπό τη μορφή πενταμερούς», με τη συμμετοχή των δύο «κοινοτήτων» της Κύπρου και των τριών «εγγυητριών δυνάμεων», αλλά και της ΕΕ ως «παρατηρητή» και «συμβαλλόμενο μέρος».

Ετσι, στο «τραπέζι» των διαπραγματεύσεων θα εκτυλιχθεί ένα ακόμα πιο σκληρό «πάρε - δώσε», με τις πιθανές συγκλίσεις γύρω από εναλλακτικές προτάσεις για το νέο «σύστημα ασφαλείας» να εξαρτώνται από τα ανταλλάγματα που θα διατυπώνονται και σε κεφάλαια όπως η διακυβέρνηση, το Εδαφικό, το Περιουσιακό, η «χρηματοδότηση της λύσης» κτλ., αλλά και ζητήματα που αφορούν ευρύτερα την περιφέρεια.

Βέβαια, την όξυνση των διεργασιών αποτυπώνει πρώτα από όλα το εύρος των ιμπεριαλιστικών κέντρων που εκφράζουν ενδιαφέρον και κινητοποιούνται γύρω από την προώθηση ενός συμβιβασμού με μοχλό το νέο σχέδιο διχοτόμησης της Κύπρου. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι το Κυπριακό απασχόλησε κρίσιμες συναντήσεις εκπροσώπων ισχυρών ιμπεριαλιστικών συμφερόντων των προηγούμενων ημερών, όπως αυτές που είχαν στην Αγκυρα η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τ. Μέι αλλά και η Καγκελάριος της Γερμανίας Αγκ. Μέρκελ.

Από τη μεριά της, η Τουρκία δεν παραιτείται από τη διασφάλιση καταλυτικής παρουσίας στην Κύπρο, επιμένοντας καταρχάς στη διατήρηση στρατιωτικής της δύναμης εκεί. Την ίδια στιγμή, χαρακτηριστική τού πόσο ευρύτερο είναι το παζάρεμα που εξελίσσεται είναι η σημασία που η Αγκυρα δίνει και στη διασφάλιση των τεσσάρων ελευθεριών της ΕΕ για τους Τούρκους που θα βρίσκονται στην Κύπρο μετά από μια πιθανή «λύση», θέμα που - σύμφωνα με πληροφορίες - τέθηκε έντονα και στις συναντήσεις Μέρκελ - Ερντογάν.

Είναι σαφές βέβαια πως οι εξελίξεις θα αλληλεπιδράσουν και με τα Εληνοτουρκικά, όπως χαρακτηριστικά ανέδειξαν και οι δηλώσεις που έκανε προχτές από την Αθήνα ο ειδικός σύμβουλος του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Εσπαν Μπαρθ Αϊντε, αφού εξήγησε ότι «θα προτιμούσε» να μην υπήρχαν οι νέες εντάσεις στα Ελληνοτουρκικά: «Ωστόσο, πιστεύω ότι αν όλοι χρησιμοποιήσουμε τα χαρτιά μας με σωστό τρόπο, μπορεί να δούμε την Κύπρο ως ένα πεδίο συνεργασίας, όχι μόνο ανάμεσα σε Τουρκοκύπριους και Ελληνοκύπριους, αλλά επίσης και ανάμεσα σε Ελλάδα, Τουρκία και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη. Αρα, αντί να αφήσουμε τις συνομιλίες να επηρεαστούν αρνητικά από άλλα γύρω ζητήματα, μπορεί να δούμε ότι είναι θετική η συνέχιση των συνομιλιών για ευρύτερες εξελίξεις στην περιφέρεια».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εντείνονται οι διεργασίες για το Κυπριακό (2021-04-02 00:00:00.0)
Νέες απειλές για Προσφυγικό και Κύπρο (2019-09-11 00:00:00.0)
Η Τουρκία παζαρεύει σκληρά το ρόλο της με ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ (2019-08-07 00:00:00.0)
Νέες τουρκικές πιέσεις για συνεκμετάλλευση των υδρογονανθράκων (2019-08-06 00:00:00.0)
Διευρύνεται η εμπλοκή ισχυρών ιμπεριαλιστικών κέντρων (2017-01-29 00:00:00.0)
Οι ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί στο επίκεντρο (2013-02-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ