Τετάρτη 26 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΥΤΑΠΟΔΕΙΚΤΟ «ΦΙΑΣΚΟ»

Ηεπαναδιατύπωση της τροπολογίας για τα «πανωτόκια», απέδειξε το αυταπόδεικτο. Η κυβέρνηση ποτέ δεν είχε σκοπό να προωθήσει κάποια ρύθμιση που θα αποτελούσε λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν εκατοντάδες χιλιάδες λεηλατηθέντες από τις τράπεζες. Αλλωστε, η απόσταση που υπήρχε ανάμεσα σ' αυτό που μπορεί να θεωρηθεί ουσιαστική λύση του προβλήματος των ληξιπρόθεσμων δανείων, και της αρχικής τροπολογίας, δεν άφηνε περιθώρια για ψευδαισθήσεις. Ο,τι και να περιείχε το λεγόμενο επαναδιατυπωμένο κείμενο, θα ήταν - όπως και είναι - αναμάσημα των αξιώσεων που προβάλλουν οι τραπεζίτες, στην κατεύθυνση της νομιμοποίησης της αυθαιρεσίας μέσω της οποίας καταλήστευαν - και εξακολουθούν να ληστεύουν - τους πελάτες τους τόσα χρόνια.

Μια... αξιοπρεπής και «εκσυγχρονιστική» κυβέρνηση δε θα μπορούσε βέβαια να κάνει διαφορετικά. Το μόνο πρόβλημά της ήταν πώς θα αξιοποιηθεί ο χρόνος, ώστε να αποσιωπηθεί, να μην αποκαλυφθεί η περιφρόνηση της απόγνωσης των ενδιαφερομένων και να παρουσιαστούν οι σχετικές ρυθμίσεις ως «πράξη γενναίας παρέμβασης» και «οριστικής λύσης ενός καυτού προβλήματος». Πώς θα ενεργοποιούνταν, δηλαδή, η περιβόητη...«επικοινωνιακή πολιτική», ώστε να μετριαστούν οι αρνητικές εντυπώσεις από το «φιάσκο».

***

Οι ρυθμίσεις όμως, όπως κι αν διαβαστούν, δεν επιτρέπουν θριαμβολογίες. Οταν από αυτές αποκλείεται η συντριπτική πλειοψηφία των ενδιαφερομένων, με το αιτιολογικό ότι στο παρελθόν έχουν προχωρήσει σε ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων χρεών εξαιτίας της εκβιαστικής πολιτικής των τραπεζών, ή όταν το «όφελος» για κάποιον που πήρε στεγαστικό δάνειο 15 εκατομμυρίων και η τράπεζα του ζητάει να επιστρέψει 250 είναι περί τα 50 εκατομμύρια (βάσει της ρύθμισης δηλαδή, θα πρέπει να επιστρέψει... μόνο 200), ποιος εκπρόσωπος της κυβέρνησης θα αποτολμούσε να θριαμβολογήσει;

Σ' αυτά ακριβώς τα πλαίσια εμφανίστηκε η νέα επιχειρηματολογία Παπαντωνίου και η φιλολογία για «μπαταχτσήδες». «Στο ποσοστό των δανειοληπτών - λέει ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας - που δεν πλήρωσαν τα χρέη τους είναι και κάποιοι μεγαλοοφειλέτες, κάποιοι μεγαλοκαρχαρίες, που δεν είναι ότι δεν μπόρεσαν, είναι ότι δε θέλησαν να πληρώσουν και αυτούς δυστυχώς δεν μπορούμε να τους εξαιρέσουμε από τις ευνοϊκές ρυθμίσεις». Μετά λοιπόν από αυτά τα περισπούδαστα, η υπουργική επιχειρηματολογία καταλήγει με το ότι «γι' αυτό πρέπει να είμαστε μετρημένοι και να βρεθεί η χρυσή τομή».

Η λογική, που επιδιώκει να «περάσει» η κυβέρνηση διά του υπουργού της, είναι απλή. Οι κυβερνώντες υποτίθεται πως θέλουν να δώσουν λύση στο αδιέξοδο που προέκυψε για όσους είχαν πραγματικό οικονομικό πρόβλημα και δεν πλήρωσαν τις υποχρεώσεις τους στις τράπεζες, αλλά αν γενικευτεί αυτό, μαζί με τα ξερά, θα καούν και τα χλωρά. Θα επωφεληθούν και οι μεγαλοκαρχαρίες, που εσκεμμένα πήραν δάνεια - όπως άλλωστε κατά κανόνα κάνουν - έχοντας σκοπό να μην τα πληρώσουν και γι' αυτό προκρίνεται η «χρυσή τομή». Καλό το παραμύθι, αλλά προορίζεται μόνο για όσους δεν μπορούν να ξεχωρίσουν τα μήλα από τα πορτοκάλια. Φαίνεται όμως πως σ' ένα τέτοιο διανοητικό επίπεδο κατατάσσει η κυβέρνηση τους αποδέκτες της προπαγάνδας της, όταν από τα πλέον επίσημα χείλη ακούγονται αυτού του είδους τα επιχειρήματα.

***

Χωρίς να έχει εμβαθύνει κανείς σε θέματα τραπεζικών εργασιών και ρυθμίσεων και απλά έχοντας υπόψη του ότι κάθε είδους μέτρο λειτουργεί στη βάση συγκεκριμένων κριτηρίων (όπως άλλωστε γίνεται και με την προωθούμενη τροπολογία), εύκολα μπορεί να δώσει τις απαιτούμενες αποστομωτικές απαντήσεις. Αν λοιπόν δεν υπήρχε άρνηση της κυβέρνησης να δώσει λύση στο πρόβλημα, θα μπορούσαν οι αρμόδιοι, με την εφαρμογή διαφόρων κριτηρίων και εναλλακτικών συνδυασμών τους, να χωρίσουν την ήρα από το στάρι. Με αυτόν τον τρόπο θα ήταν δυνατόν, σε μεγάλο βαθμό, να προσδιοριστεί ποιοι είναι οι μεγαλοκαρχαρίες, ποιοι οι εκ συστήματος κακοπληρωτές, ποιοι οι «μπαταχτσήδες» και ποιοι τα θύματα μιας πολιτικής, που τους οδηγεί σε πραγματική οικονομική δυσπραγία. Στη βάση αυτού του διαχωρισμού θα μπορούσαν να προωθηθούν ρυθμίσεις που θα οδηγούσαν σε μια - σχετική έστω - ανακούφιση εκείνων που πραγματικά βρίσκονται στο όριο της οικονομικής και φυσικής καταστροφής, εξαιτίας της αυθαιρεσίας των τραπεζών και των «πανωτοκίων».

Ενα πρώτο, για παράδειγμα, κριτήριο προς αυτή την κατεύθυνση, θα μπορούσε να είναι ο διαχωρισμός των περιπτώσεων στη βάση των κατηγοριών των δανείων. Εντελώς ενδεικτικά, ορισμένες πολύ γενικές κατηγορίες θα μπορούσαν να είναι: στεγαστικά δάνεια, καταναλωτικά δάνεια, προσωπικά δάνεια, αγροτικά δάνεια, δάνεια για κεφάλαια κίνησης, επιχειρηματικά δάνεια, δάνεια για επενδύσεις. Και σε κάθε μία από αυτές τις κατηγορίες, θα μπορούσαν επίσης να ισχύσουν επιμέρους ομαδοποιήσεις. Για παράδειγμα στις περιπτώσεις των στεγαστικών δανείων, διαφορετικά θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν όσοι ενδιαφερόμενοι έχουν δάνειο για πρώτη κατοικία, από εκείνους που έχτισαν μια έπαυλη, στα επιχειρηματικά δάνεια, αλλιώς κάποιος μικρός επαγγελματίας από κάποιον μεγαλοεπιχειρηματία κ.ο.κ.

***

Η ουσία πάντως είναι μία και μοναδική: Ανεξάρτητα από τις κυβερνητικές προθέσεις να δημιουργηθεί η εντύπωση πως με τη ρύθμιση δίνονται λύσεις σε ένα ιδιαίτερα σοβαρό πρόβλημα, η τοκογλυφία των τραπεζών εξακολουθεί να κατέχει κυρίαρχη θέση: Τα «πανωτόκια» είναι εδώ και ένα χρόνο καθ' όλα νόμιμα και αργά ή γρήγορα ένα νέο κύμα θυμάτων θα ενσκήψει στον ορίζοντα. Από την άλλη, τα επιτόκια είναι πλέον πολλαπλάσια από τον πληθωρισμό, αφού όταν ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή ήταν στο 20%, τα επιτόκια κυμαίνονταν περί το 28%, ενώ τώρα που ο Δείκτης είναι γύρω στο 2-2,5%, τα επιτόκια εξακολουθούν να είναι αρκετά πάνω από το 11%. Πλευρά του παραλογισμού που γεννά η κερδοσκοπία του τραπεζικού κεφαλαίου, θα πει κανείς. Μόνο που η μέθοδος αυτή, κέρδη δηλαδή για το κεφάλαιο και πολυποίκιλες επιπτώσεις για τους πολλούς, είναι η μέθοδος που απαιτεί ο μονόδρομος των διαρθρωτικών αλλαγών προς την ΟΝΕ. Ενας μονόδρομος που λόγω της πολιτικής λιτότητας «σπρώχνει» τους εργαζόμενους προς τον τραπεζικό δανεισμό, οι δε τράπεζες στη βάση της απροκάλυπτης ληστείας των «μη επώνυμων» πελατών τους, πολλαπλασιάζουν κάθε χρόνο τα δισεκατομμύρια των κερδών τους.


Γιώργος ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ