Τρίτη 7 Φλεβάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΚΗ ΑΣΤΙΚΗ ΤΑΞΗ
Διεκδικεί ενεργότερο ρόλο στις ενδοϊμπεριαλιστικές διεργασίες

ΡΩΜΗ.--

Με βασική επιδίωξη την επίτευξη μεγαλύτερης «ευελιξίας» προς όφελός της, η ιταλική αστική τάξη διεκδικεί ενεργότερο ρόλο στις διεργασίες στην Ευρώπη, στο φόντο και της ευρύτερης «κινητικότητας» που υπάρχει για το μέλλον της ΕΕ.

Ετσι, μιλώντας στο δίκτυο «Ράι Τρε», ο αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα υφυπουργός παρά την προεδρία της ιταλικής κυβέρνησης, Σάντρο Γκότζι, σχολίασε θετικά τις πρόσφατες δηλώσεις της Μέρκελ για «Ευρώπη πολλαπλών ταχυτήτων». Η Γερμανίδα Καγκελάριος δήλωσε από τη Βαλέτα της Μάλτας, όπου έγινε η τελευταία Σύνοδος της ΕΕ, ότι «τα τελευταία χρόνια έδειξαν πως θα υπάρξει μια ΕΕ πολλαπλών ταχυτήτων και ότι δεν πρέπει να συμμετέχουν πάντα όλες οι χώρες - μέλη στα ίδια στάδια της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης». Ο Γκότζι είπε ότι «είναι πολύ σημαντικό το ότι η Καγκελάριος υιοθέτησε θέσεις που έχουν επεξεργαστεί η Ιταλία και άλλες χώρες - μέλη» και ότι «η κυβέρνηση της Ρώμης, εδώ και πολλές βδομάδες, εργάζεται ακριβώς για την επίτευξη του στόχου αυτού». Πρόσθεσε μάλιστα ότι «είναι απατηλό να πιστεύει κανείς ότι σε μια Ενωση με 27 χώρες - μέλη μπορούν να προχωρήσουν όλοι μαζί, με την ίδια ταχύτητα και με στόχο περισσότερη ανάπτυξη, ασφάλεια, επενδύσεις, και κοινωνική πολιτική... Οι χώρες που θέλουν να προχωρήσουν με ταχύτερο ρυθμό, θα πρέπει να μπορούν να το κάνουν, με τη γενικότερη συναίνεση... Είναι σίγουρα θετικό το ότι η Καγκελάριος Μέρκελ ξεπέρασε τη μέχρι τώρα διστακτικότητά της». Ο Γκότζι είπε ακόμα: «Το πρόβλημα της Ευρωπαϊκής Ενωσης με 27 μέλη, σήμερα, είναι ότι πρόκειται για ένα ένδυμα το οποίο για κάποιους είναι πολύ φαρδύ, ενώ για κάποιους άλλους είναι πολύ στενό. Πρέπει να το ξαναφτιάξουμε, ραμμένο ακριβώς στα μέτρα των αναγκών των Ευρωπαίων πολιτών».

Στο μεταξύ, αναδεικνύοντας ότι η Ρώμη έχει ισχυρές προσδοκίες και από τη διεύρυνση των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων της λυκοσυμμαχίας, με φόντο την ευρύτερη όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στον πλανήτη, η υπουργός Αμυνας της χώρας, Ρομπέρτα Πινότι, έθεσε ξανά το ζήτημα της ενίσχυσης της στρατιωτικής συνεργασίας των μελών της ΕΕ. Σε συνέντευξή της στην «Ιλ Μεσαντζέρο» υπογράμμισε: «Ο πυρήνας των χωρών που κινήθηκε με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα προς την κοινή άμυνα - δηλαδή Ιταλία, Γαλλία, Γερμανία και Ισπανία - πρέπει να επεξεργαστεί ενισχυμένες συνεργασίες, οι οποίες να προάγουν ακόμα περισσότερο τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί. Η περαιτέρω επένδυση των χωρών αυτών προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση θα παρακινήσει θετικά και τις υπόλοιπες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ