Τετάρτη 8 Φλεβάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Παζάρια πριν από τη Γενεύη

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΓΕΝΕΥΗ.--

Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Συρία, Στάφαν ντε Μιστούρα, συμμετέχοντας στα παζάρια και τις παρασκηνιακές ζυμώσεις πριν από την επανέναρξη των νέων ενδοσυριακών διαπραγματεύσεων στη Γενεύη της Ελβετίας στις 20 του μήνα, επιβεβαίωσε χτες πως είχε «σειρά επιτυχημένων συναντήσεων με στελέχη της νέας κυβέρνησης στις ΗΠΑ» μεταξύ των οποίων και ο υπουργός Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον.

Οπως ανακοινώθηκε στη συνάντηση με τον Τίλερσον, ο ντε Μιστούρα επικέντρωσε τις συνομιλίες πάνω στο «περιεχόμενο του πολέμου στη Συρία», αλλά και στις δυσκολίες επανάληψης της διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας σε κατοικημένες περιοχές που είναι υπό πολιορκία, σημειώνοντας ότι ο περασμένος μήνας ήταν από τους χειρότερους όσον αφορά σε αυτό το ζήτημα.

Το ίδιο 24ωρο, ο Σύρος Πρόεδρος, Μπασάρ Ασαντ, μιλώντας σε βελγικά ΜΜΕ υποστήριξε ότι η ΕΕ δεν θα πρέπει να έχει κανέναν ρόλο στην ανοικοδόμηση της Συρίας εκτός και εάν αλλάξει την πολιτική της έναντι της Δαμασκού, σταματώντας την υποστήριξη σε τρομοκράτες. Σε άλλο σημείο είπε πως οι πρόσφατες δηλώσεις του Προέδρου των ΗΠΑ, Ντ. Τραμπ, για καταπολέμηση της ισλαμικής τρομοκρατίας «γεννούν υποσχέσεις», αλλά είναι ακόμη πρόωρο να αναμένει κανείς χειροπιαστά αποτελέσματα. Χαιρέτισε επίσης την πιθανότητα αυξημένης αμερικανο-ρωσικής συνεργασίας, εκτιμώντας ότι «θα ωφελήσει τον κόσμο».

Παράλληλα, χτες σε αεροπορικές επιδρομές κατά θέσεων τζιχαντιστών, που έχουν πυκνώσει τις θέσεις τους στην επαρχία Ιντλίμπ, αναφέρθηκε πως σκοτώθηκαν τουλάχιστον 15 άτομα, μεταξύ των οποίων γυναικόπαιδα, και πως τραυματίστηκαν αρκετές δεκάδες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ