Τετάρτη 8 Φλεβάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ
Βαφτίζει «συνεργάτες» τους εργαζόμενους και τους φορτώνει την ασφάλιση

Το κάλπικο ενδιαφέρον της κυβέρνησης για τους εργαζόμενους με «μπλοκάκι» δεν αποδεικνύεται μόνο μέσω της νέας εγκυκλίου, αλλά και από το γεγονός ότι το κράτος ως εργοδότης «βαφτίζει» εργαζόμενους σε υπηρεσίες του Δημοσίου ως «συνεργάτες», ενώ και εδώ υποκρύπτεται σχέση εξαρτημένης εργασίας. Μια τέτοια πρακτική ακολουθείται στην Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), που είναι υπό κρατικό έλεγχο, δείχνοντας έτσι και το «παράδειγμα» στους εργοδότες του ιδιωτικού τομέα.

Το γεγονός καταγγέλλει η Επιτροπή Αγώνα Μισθωτών και Αυτοαπασχολούμενων Οικονομολόγων και με ανακοίνωσή της, μεταξύ άλλων, σημειώνει: Η κυβέρνηση «διατείνεται ότι δήθεν προστατεύει τους μισθωτούς με μπλοκάκι και άλλους αυτοαπασχολούμενους με χαμηλό εισόδημα, και πως οι εργοδότες θα πληρώνουν μερίδιο των ασφαλιστικών εισφορών. Ωστόσο, με διάφορα προσχήματα, όπως ο διαχωρισμός της επαγγελματικής δραστηριότητας σε διαρκή ή ευκαιριακή, απαλλάσσει τους εργοδότες από την καταβολή οποιασδήποτε εισφοράς.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), που είναι υπό κρατικό έλεγχο. Η νέα διοίκηση της ΕΛΣΤΑΤ, στα χνάρια της προηγούμενης, εξακολουθεί να πρωταγωνιστεί στην εφευρετικότητα μεθόδων απασχόλησης φτηνού και ευέλικτου εργατικού δυναμικού, δίνοντας έτσι το σύνθημα και σε άλλους κεφαλαιοκράτες να ακολουθήσουν.

Η ΕΛΣΤΑΤ ...βαφτίζει "Ιδιώτες Συνεργάτες" και χαρακτηρίζει ως "αυτοαπασχολούμενους" όλους τους εργαζόμενους που απασχολεί για τη συλλογή στατιστικού υλικού. Στη συνέχεια, με τη νομική μεθόδευση ότι η εργασία τους "σε καμία περίπτωση δεν υποκρύπτει σχέση εξαρτημένης εργασίας", τους κατατάσσει στους "περιστασιακά αυτοαπασχολούμενους". Μάλιστα προβλέπει την πληρωμή τους τόσο με την έκδοση Δελτίων Παροχής Υπηρεσιών, όσο και με έκδοση αποδείξεων δαπάνης - τίτλων κτήσης.

Και με τους δύο τρόπους πληρωμής η ΕΛΣΤΑΤ μετακυλίει κάθε κόστος ασφάλισης και περίθαλψης στους εργαζόμενους, μην αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα το δικαίωμα στη σταθερή και μόνιμη εργασία. Τι άραγε θα εμποδίσει κάθε εργοδότη να πράξει το ίδιο;

Να λοιπόν με ποιον τρόπο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και η διοίκηση της ΕΛΣΤΑΤ πρωταγωνιστούν στο έργο της εκμετάλλευσης εργαζομένων ερευνητών - νέων επιστημόνων, δίνοντας το γενικό σύνθημα στους καπιταλιστές. Η κυβέρνηση συνεχίζει την πρακτική των κυβερνήσεων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και τώρα βάζει και το "κερασάκι" στην "τούρτα" της επί χρόνια άθλιας εκμετάλλευσης των εργαζομένων της ΕΛΣΤΑΤ. Να λοιπόν τι σημαίνουν και ποιον ωφελούν οι "βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές"».

Για το ζήτημα των εργαζομένων της ΕΛΣΤΑΤ, βουλευτές του ΚΚΕ κατέθεσαν σχετική Ερώτηση στη Βουλή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ