Παρασκευή 10 Φλεβάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΚΟ ΠΡΕΣΠΩΝ
Ενας ακόμα κερδοφόρος τομέας επενδύσεων

Η διαχείριση των υδάτινων πόρων στο σημερινό πλαίσιο γίνεται παράγοντας αντιθέσεων και ανταγωνισμών μεταξύ των αστικών τάξεων (φωτ. η λίμνη Πρέσπα)
Η διαχείριση των υδάτινων πόρων στο σημερινό πλαίσιο γίνεται παράγοντας αντιθέσεων και ανταγωνισμών μεταξύ των αστικών τάξεων (φωτ. η λίμνη Πρέσπα)
Ψηφίστηκε χτες επί της αρχής από την Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής η κύρωση συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας, Αλβανίας, Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας και Ευρωπαϊκής Επιτροπής «για την Προστασία και Αειφόρο Ανάπτυξη της Περιοχής του Πάρκου Πρεσπών», η οποία κατατέθηκε με μορφή νομοσχεδίου από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Σάκης Βαρδαλής, καταψηφίζοντας το νομοσχέδιο, επεσήμανε ότι από το άρθρο 2 κιόλας του νομοσχεδίου δίνεται το στίγμα του σκοπού της συμφωνίας. Στο άρθρο αυτό αναφέρεται ότι η συμφωνία θα λάβει υπόψη της τα διεθνή και ευρωπαϊκά κρατούντα. Γι αυτό άλλωστε στην κύρωση συμμετέχει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τα ευρωπαϊκά κρατούντα και πρότυπα, επεσήμανε ο βουλευτής του ΚΚΕ, είναι η εφαρμογή 60/2000, «η οποία μετατρέπει το νερό από αγαθό σε εμπόρευμα και οδηγεί στην ιδιωτικοποίηση, σε αύξηση του κόστους του νερού για όλο το λαό και για την αγροτική παραγωγή. Μια οδηγία, την οποία εμείς τότε την είχαμε καταψηφίσει. Δείτε τι κάνατε εσείς η σημερινή κυβέρνηση σε κείνη την οδηγία, γι' αυτούς ακριβώς τους λόγους. Γιατί ιδιωτικοποιεί και μετατρέπει σε εμπόρευμα το νερό». Η «διαχείριση των υδάτων - πρόσθεσε - έχει μεγάλη γεωστρατηγική σημασία», γιατί «αποτελεί παράγοντα αντιθέσεων και ανταγωνισμών μεταξύ των αστικών τάξεων στις περιοχές που υπάρχουν διασυνοριακά ή συνοριακά ποτάμια, λίμνες, παράκτια νερά, τα οποία δε γνωρίζουν σύνορα. Αυτό ακριβώς το ζήτημα χρησιμοποιείται και ως πρόφαση για ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, το ζήτημα της διαχείρισης του νερού, δηλαδή».

Τόνισε ότι «στα Βαλκάνια τα προβλήματα αυτά που συνδέονται με τους υδάτινους πόρους και το περιβάλλον είναι έντονα». Πρόσθεσε ότι σε αυτό το πλαίσιο δεν μπορεί να γίνεται λόγος για «ορθολογική διαχείριση των υδάτων που θα αποτελούσε προϋπόθεση για την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής, την εξασφάλιση των υγιεινών συνθηκών διαβίωσης των λαών και της προστασίας του περιβάλλοντος σε όφελος των λαών της περιοχής και όχι των αστικών τάξεων». Δεν μπορεί να γίνεται λόγος για νερό - κοινωνικό αγαθό, όταν κυριαρχούν οι στρατηγικές επιλογές της άρχουσας τάξης και της ΕΕ που υπηρετούν όλες οι αστικές κυβερνήσεις, όπως είναι και η σημερινή.

Από τα αστικά κόμματα εκφράστηκε μια γενική συμφωνία, παρά τις διάφορες επιφυλάξεις, όπως για παράδειγμα η ερώτηση από το Ποτάμι για το με τι όνομα «υπογράφει η ΠΓΔΜ τη συμφωνία» και άλλα παρόμοια. Ετσι ΝΔ, ΠΑΣΟΚ επιφυλάχτηκαν. Ενωση Κεντρώων, Ποτάμι υπερψήφισαν, ενώ η ΧΑ καταψήφισε γιατί δεν συμφωνεί με τα όσα προβλέπονται για την αστυνόμευση και τη φύλαξη του Πάρκου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ