Παρασκευή 10 Φλεβάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Συνομιλίες, «μηνύματα» και «ζεστή ατμόσφαιρα»

Copyright 2017 The Associated

Σε μια - κατά τον πρωθυπουργό - «πολύ ουσιαστική και πολύ ζεστή ατμόσφαιρα» συζήτησαν χτες τα ευρωΝΑΤΟικά σχέδια, αλλά και τις «δουλειές» των επιχειρηματικών ομίλων των δυο χωρών, ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Π. Ποροσένκο, συνάντηση που έκλεισε τη διήμερη επίσκεψη του κυβερνητικού επιτελείου στη χώρα.

Στις κοινές δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο πρωθυπουργός ουσιαστικά επιβεβαίωσε ότι στις αποσκευές της διήμερης επίσκεψής του στην Ουκρανία βρίσκονταν διαφόρων ειδών «μηνύματα» προς την αντιδραστική κυβέρνηση της Ουκρανίας, που ανέλαβε με πραξικοπηματικές κινήσεις την αστική διαχείριση, με τη στήριξη ΗΠΑ - ΕΕ και ΝΑΤΟ, στην αντιπαράθεσή τους με τη Ρωσία.

Μιλώντας για τα «δύσκολα και μη ευχάριστα θέματα», όπως χαρακτήρισε το μακελειό του ουκρανικού λαού που βρίσκεται πάλι σε εξέλιξη στα νοτιοανατολικά σύνορα της χώρας, σημείωσε με νόημα πως «Για μας είναι σαφές: Και ως ευρωπαϊκή χώρα η Ελλάδα, αλλά και ως ενεργό μέλος του Οργανισμού Ασφάλειας και Συνεργασίας στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), του Οργανισμού Συνεργασίας Εύξεινου Πόντου (ΟΣΕΠ) και άλλων διεθνών Οργανισμών, είναι ξεκάθαρο ότι οι εξελίξεις στην παρευξείνια γειτονιά μας, μάς επηρεάζουν. Επηρεάζουν το περιβάλλον ασφάλειας, τις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη γειτονιά της, τις διεθνείς οικονομικές μας σχέσεις και τον ενεργειακό χάρτη στην περιοχή».

Στο πλαίσιο δε αυτό, της διασφάλισης και της προώθησης των θέσεων των ευρωπαϊκών και αμερικανικών μονοπωλίων γενικά και ειδικά σε ό,τι αφορά τον «ενεργειακό χάρτη» της περιοχής, από την τοποθέτηση του πρωθυπουργού δεν έλειψαν αναφορές όπως ότι «ο συνομιλητής μου είναι ένας ρεαλιστής και διορατικός ηγέτης, αντιλαμβάνεται τα νέα δεδομένα και σε αυτά τα νέα δεδομένα πιστεύω ότι θα πράξει ό,τι είναι απαραίτητο για να υπερασπιστεί το συμφέρον της χώρας του», συνοδευόμενες από επισημάνσεις όπως ότι «επανέλαβα (...) τη σημασία περαιτέρω ενίσχυσης των σχέσεων της Ουκρανίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση μέσω της εφαρμογής της Συμφωνίας Σύνδεσης. Μετέφερα στον Πρόεδρο Ποροσένκο το μήνυμα από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι έχει υπάρξει πρόοδος στο θέμα αυτό».

Μάλιστα ο πρωθυπουργός επιχείρησε να παρουσιάσει τα «νέα δεδομένα» - αναφορά που πήγαινε προφανώς στις ανακατατάξεις στο ιμπεριαλιστικό σύστημα και στην επιχείρηση αποκατάστασης των σχέσεων των ΗΠΑ με τη Ρωσία, όπως έχει δηλώσει ο νέος Αμερικανός Πρόεδρος - ως «ευκαιρία», προσπερνώντας το γεγονός ότι είναι αυτοί οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί και λυκοφιλίες που τροφοδοτούν εκ νέου το μακελειό στα νοτιανατολικά, και μιλώντας για «περίοδο που αναδεικνύει δυνατότητες για την ενίσχυση των διπλωματικών πρωτοβουλιών προς την κατεύθυνση της ειρήνης»! Κάπως έτσι ο Αλ. Τσίπρας ανακάλυψε και ότι «συμφώνησε» με τον Π. Ποροσένκο «για την ανάγκη τήρησης της εκεχειρίας και κυρίως την εφαρμογή της Συμφωνίας του Μινσκ», που «πρώτη και καλύτερη» βέβαια παραβιάζει η... ουκρανική κυβέρνηση!

Κατά τα άλλα ο Αλ. Τσίπρας, βάζοντας μπροστά το «ενδιαφέρον για την ελληνική κοινότητα», ανέλαβε να αναδείξει τα «ιδιαίτερα» συμφέροντα της ελληνικής αστικής τάξης στην Ουκρανία, αλλά και τον «χρήσιμο», «αναβαθμισμένο» ρόλο που μπορεί να παίξει η Ελλάδα στις διάφορες αποστολές, ως «δίαυλος επικοινωνίας», στο πλαίσιο πάντα του ευρωΝΑΤΟικού πλαισίου στο οποίο είναι σταθερά ενταγμένη.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, είπε χαρακτηριστικά πως «εμείς δεν είμαστε μια χώρα που απλά παρακολουθούμε από απόσταση τις εξελίξεις στην Ουκρανία, με την άνεση της γεωγραφικής απόστασης. Διότι, όπως επεσήμανα πριν, έχουμε μια πολυάριθμη ελληνική κοινότητα, που διαβιεί στις περιοχές όπου παρατηρούνται συγκρούσεις. Και βεβαίως, είμαστε και η μοναδική χώρα που διατηρεί Προξενείο στη Μαριούπολη. Αρα, το ενδιαφέρον μας είναι έντονο και εξ αυτού του λόγου έχουμε μια ενεργητική πολιτική προώθησης της ασφάλειας, της συνεργασίας και των απαραίτητων ενεργειών για να έχουμε μια διέξοδο στην ουκρανική κρίση».

Ταυτόχρονα, σε ερώτηση για το αν υποστηρίζει την επέκταση των κυρώσεων στη Ρωσία, ο Αλ. Τσίπρας έσπευσε να κρατήσει ψηλά τη «σημαία» των ευρωενωσιακών αποφάσεων για επιβολή κυρώσεων, παρότι, όπως είπε, επηρέασαν αρνητικά την ελληνική οικονομία. Ανέφερε επ' αυτού: «Η Ελλάδα είναι κράτος - μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης και παρά το γεγονός ότι έχει ιδιαίτερο οικονομικό συμφέρον να υπάρξει άμεσα μια διευθέτηση της κρίσης και να αρθούν οι κυρώσεις και συνεπώς τα αντίμετρα που επηρέασαν εξαιρετικά οδυνηρά την ελληνική οικονομία, εντούτοις δεν διασπάσαμε την ευρωπαϊκή ενότητα σε αυτό το κρίσιμο ζήτημα...».

Η επίσκεψη αποτέλεσε επιπλέον ευκαιρία για «μπίζνες» ανάμεσα σε επιχειρηματικούς ομίλους των δύο πλευρών. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, εξετάστηκαν οι «προοπτικές περαιτέρω ενίσχυσης των σχέσεών μας, κυρίως σε οικονομικό επίπεδο, με έμφαση, όπως ειπώθηκε, στους τομείς των κατασκευών, των έργων υποδομής, της Ενέργειας και του Τουρισμού». Για την επιτάχυνση μάλιστα σ' αυτήν την κατεύθυνση αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί το συντομότερο δυνατό το 6ο Μεικτό Διυπουργικό Συμβούλιο Ελλάδας - Ουκρανίας.

Αργότερα, ο πρωθυπουργός είχε συνάντηση με εκπροσώπους της ελληνικής κοινότητας Ουκρανίας. Επιπλέον ανακοινώθηκε ότι σε λίγες μέρες θα πραγματοποιήσει ειδικό ταξίδι στη Μαριούπολη ο αρμόδιος υφυπουργός Εξωτερικών, ο Τ. Κουίκ.

Οι δηλώσεις του Προέδρου της Ουκρανίας

Σε ό,τι αφορά τις δηλώσεις του Πέτρο Ποροσένκο, αυτός εμφάνισε την αντιδραστική κυβέρνησή του ως «αμυνόμενη», που «δέχεται την επίθεση του Ρώσου εισβολέα». Ισχυρίστηκε ότι εφαρμόζει τη συμφωνία εκεχειρίας του Μινσκ, όταν τις τελευταίες μόνο μέρες έχουν γίνει χιλιάδες επιθέσεις στις θέσεις που ελέγχουν οι πολιτοφυλακές στις αυτοαποκαλούμενες Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονμπάς (Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ).

Οσον αφορά τη διεξαγωγή τοπικών εκλογών και απόδοση ειδικού καθεστώτος αυτονομίας, κάτι που προβλέπει η συμφωνία του Μινσκ, το απέρριψε κατηγορηματικά, λέγοντας ότι «αυτό δεν πρόκειται να συμβεί όσο υπάρχουν ξένα στρατεύματα στις δύο περιοχές».

Επίσης αξιοποίησε την πόλη Αντβίγιφκα, που δέχεται τα πυρά των πολιτοφυλάκων, ως «πόλη σε κρίσιμη ανθρωπιστική κατάσταση εν μέσω ψύχους», αποσιωπώντας πλήρως ότι ακριβώς αυτή η πόλη είναι το κέντρο επιχειρήσεων που ο ουκρανικός στρατός και τα εθνικιστικά τάγματα που τον συνδράμουν έχουν επιλέξει για να εξαπολύουν επιθέσεις τις τελευταίες μέρες, τοποθετώντας μέσα σε κατοικημένες περιοχές άρματα μάχης και βαρύ οπλισμό. Κατά τα άλλα και ο Ποροσένκο μίλησε για τις δυνατότητες της ευρύτερης συνεργασίας Ουκρανίας - Ελλάδας και ευχαρίστησε για τη «θέση της Ελλάδας, που στηρίζει την εδαφική ακεραιότητα και ανεξαρτησία της Ουκρανίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ