Πέμπτη 30 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ» ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
«Διευθέτηση εκκρεμοτήτων»... .

Το νομοσχέδιο του ΥΠΠΟ για τους ολυμπιακούς παγιώνει την αντιλαϊκή κατεύθυνση της «ολυμπιακής» προετοιμασίας και τις επιδιώξεις για νέα κέρδη του κεφαλαίου

Το νομοσχέδιο - «σκούπα» που «σαρώνει», κατά την έκφραση του υπουργού Πολιτισμού, τα εκκρεμή ζητήματα της προηγούμενης «ολυμπιακής» νομοθεσίας (Ν. 2730/99, 2819/2000 και 2833/2000) παρουσιάστηκε χτες από τον Ε. Βενιζέλο. Το, ογκώδες, κείμενο, με τον τίτλο «Θέματα Ολυμπιακής Φιλοξενίας, Ολυμπιακά έργα υποδομής και άλλες διατάξεις» αποτελείται από 20 άρθρα τα οποία αφορούν στις παρακάτω κατηγορίες: ολυμπιακά έργα Αττικής και Περιφέρειας, ολυμπιακή προετοιμασία, αναπλάσεις και βελτιώσεις της εικόνας των ολυμπιακών πόλεων, ολυμπιακή φιλοξενία, θέματα προσωπικού για την ολυμπιακή προετοιμασία, θέματα αθλητισμού, παραολυμπιακό κίνημα, θεσμικές παρεμβάσεις και θέματα πολιτισμού.

Σε ό,τι αφορά στην Αττική, νομοθετείται, ανάμεσα σε άλλα, η μεταφορά του σλάλομ από το Μαραθώνα στο Ελληνικό και καθορίζονται συνολικά οι περιοχές, όπου θα τοποθετηθούν οι προσωρινές ολυμπιακές εγκαταστάσεις, καθώς και η χωροθέτηση των έργων παροχής ηλεκτρικής ενέργειας στην ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας, τα οποία θα υποστηρίξουν τις ολυμπιακές εγκαταστάσεις. Ρυθμίζονται επίσης θέματα συγκοινωνιών, χώρων στάθμευσης, οδικής πρόσβασης στους αθλητικούς χώρους, ενώ καθορίζονται και 35 θέσεις για την κατασκευή υπόγειων χώρων στάθμευσης αυτοκινήτων δημόσιας χρήσης στην Αθήνα και άλλες 27 στη Θεσσαλονίκη.

Ανάλογες είναι και οι ρυθμίσεις για την περιφέρεια, με το ενδιαφέρον να πέφτει περισσότερο σε καλλωπισμούς των βασικών πυλών εισόδου στη χώρα (Ηγουμενίτσα, Ελευσίνα, Κέρκυρα, Λαύριο, Ραφήνα), ενώ, για τη Θεσσαλονίκη, οι υπόγειοι χώροι στάθμευσης των οχημάτων δημόσιας χρήσης θα είναι 27. Ανάμεσα σε άλλα, το νομοσχέδιο επιτρέπει τη δημιουργία αθλητικού, προπονητικού κέντρου για την προετοιμασία αθλητών με αναπηρίες ενόψει του 2004, στο δήμο Θερμαϊκού Θεσσαλονίκης.

Ο τομέας της «ολυμπιακής προετοιμασίας» ρυθμίζει θέματα ανακλήσεων παραχωρήσεων ακινήτων για την εκτέλεση των ολυμπιακών έργων (δηλαδή των προσωρινών παραχωρήσεων ακινήτων του δημοσίου και των ΟΤΑ για τις ανάγκες διεξαγωγής των αθλημάτων) και επεκτείνει τις απαλλοτριώσεις - «εξπρές» του Ν. 2730/1999 και στις άλλες πόλεις που θα φιλοξενήσουν ολυμπιακές εγκαταστάσεις (Ηράκλειο, Ν. Ιωνία Βόλου, Πάτρα κλπ). Ενώ, προσαρμόζει και τις διατάξεις του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών για τις υπαίθριες διαφημίσεις στον «ολυμπιακό» νόμο 2833/2000. Υπενθυμίζουμε, ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο του ΥΠΕΣ καθιστά, ουσιαστικά, υπό διωγμόν την πολιτική προπαγάνδα μέσω της αφίσας.

Επίσης, το νομοσχέδιο επικυρώνει τις φοροαπαλλαγές του «Αθήνα 2004», δίνοντάς του τη δυνατότητα να παραλαμβάνει με το καθεστώς της προσωρινής εισαγωγής, επιβατικά και φορτηγά αυτοκίνητα χωρίς την καταβολή ΦΠΑ, με την «προϋπόθεση» αυτά να επιστραφούν σε διάστημα έξι μηνών (!) μετά τη λήξη των ολυμπιακών. Επιπλέον, παρέχεται και η δυνατότητα επιβολής εισφορών υπέρ του «Αθήνα 2004» στα γραμματόσημα των ΕΛΤΑ που απεικονίζουν ολυμπιακά σήματα και σύμβολα. Ετσι, το νομοσχέδιο επισημοποιεί νέες πηγές εισφορών του «Αθήνα 2004» (και όπως πάντα από τις δικές μας τσέπες) πλην του γνωστού, υπέρογκου προϋπολογισμού των αγώνων.

Σε ό,τι αφορά στις αναπλάσεις της εικόνας των «ολυμπιακών πόλεων» προβλέπονται αρχιτεκτονικές και πολεοδομικές παρεμβάσεις σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Βόλο, Ηράκλειο, ενώ, για την Αθήνα, τα παραπάνω έργα «ομαδοποιούνται» σε ενότητες, όπως «ανάκτηση και ανάπλαση του παράκτιου μετώπου της πρωτεύουσας», αναπλάσεις πυλών εισόδου στην πόλη κλπ.

Καθορίζονται επίσης οι περιοχές των «χωριών Τύπου» και «αντιμετωπίζονται» ζητήματα προσωπικού για την «ολυμπιακή» προετοιμασία, όπως προσλήψεις και αποσπάσεις. Στα θέματα αθλητισμού καθορίζονται οι συμπληρωματικές χρήσεις γης και οι ειδικοί όροι δόμησης στην περιοχή του Σταδίου Καραϊσκάκη και «ρυθμίζεται» το θέμα των αθλητικών εγκαταστάσεων της ΓΓΑ.

Ενισχύεται ο ρόλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, η οποία είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου και επιχορηγείται από το ελληνικό δημόσιο, την ΕΕ και άλλους φορείς.

Στον τομέα του πολιτισμού, το νομοσχέδιο «ενταφιάζει» και τυπικά το πάρκο Ριζάρη με την κατασκευή του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος Γουλανδρή, αλλά «ενταφιάζει» και τις ελπίδες των εκτάκτων του ΥΠΠΟ για μονιμοποίηση, αφού, ναι μεν προβλέπει 3.705 νέες οργανικές θέσεις, αλλά για το υπάρχον προσωπικό δεν αναφέρεται ούτε λέξη. Το χειρότερο είναι, πως το ν/σ προβλέπει την «αξιοποίηση εθελοντών» εργαζομένων στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους, με ό,τι αυτό σημαίνει για το εργασιακό καθεστώς των κανονικών εργαζομένων και μάλιστα αποσυνδέει τον «εθελοντισμό» από τους ολυμπιακούς, αφήνοντας να εννοηθεί πως θα αποτελέσει καθεστώς.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κερδισμένο μόνο το μεγάλο κεφάλαιο (2012-09-04 00:00:00.0)
Κινδυνεύουν τα Ολυμπιακά έργα (2002-12-13 00:00:00.0)
Πιο συνοπτικές και αδιαφανείς διαδικασίες (2001-01-23 00:00:00.0)
Νέες φοροαπαλλαγές και εθελοντισμός (2001-01-10 00:00:00.0)
Ρυθμίσεις υποβάθμισης! (1999-09-01 00:00:00.0)
"Αρχαίο πνεύμα"... διαπλεκόμενο (1999-08-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ