Πέμπτη 30 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ
Πλήρως ταυτισμένος με τους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς

Ο Α. Τσοχατζόπουλος σε Επιτροπή της Βουλής προέβλεψε διεθνή διάσκεψη σε 4-5 χρόνια για την αλλαγή των συνόρων στα Βαλκάνια

Ο. Κολοζώφ: Οι ΝΑΤΟικές επεμβάσεις βαθαίνουν την κρίση στην περιοχή. Να γυρίσουν πίσω οι έλληνες στρατιώτες.

Πλήρως ταυτισμένος με τις επικίνδυνες ΝΑΤΟικές επεμβάσεις και σχεδιασμούς στην περιοχή των Βαλκανίων εμφανίστηκε χτες στη Βουλή ο υπουργός Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλος και μάλιστα εκτίμησε ότι «δεν αποκλείεται σε τέσσερα - πέντε χρόνια να γίνει διεθνής διάσκεψη για αλλαγή των συνόρων στην περιοχή» αποτέλεσμα βέβαια των συνεχών ΝΑΤΟικών επεμβάσεων.

Προχώρησε δε και σε «παλικαρισμούς», λέγοντας ότι σε περίπτωση που κάποιοι επιχειρήσουν αναθεώρηση των συνόρων στην περιοχή «η Ελλάδα δε θα μείνει απαθής» διευκρινίζοντας αργότερα ότι σε μια τέτοια περίπτωση η χώρα μας πρέπει να δράσει «πολιτικά και στρατιωτικά» σε συνεργασία με τη «διεθνή κοινότητα», προκειμένου να σταματήσει μία διαδικασία αλλαγής των συνόρων που αποτελεί «πάγια ελληνική θέση».

Κάτι που πρακτικά σημαίνει συνέχιση της συμμόρφωσης και της εμπλοκής της χώρας στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στην περιοχή όπως ακριβώς έγινε και στο Κοσσυφοπέδιο, όπου η Ελλάδα συμφώνησε και μετέχει με στρατιώτες σε μια επιχείρηση που εκ των πραγμάτων έχει αλλάξει τα σύνορα αφού απέσπασε το Κοσσυφοπέδιο από τη Γιουγκοσλαβία.

Οι δηλώσεις αυτές του υπουργού έγιναν στην ενημέρωση που έκανε στην επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής για τις εξελίξεις στην ΠΓΔΜ την ίδια ώρα που εκκρεμεί και δεν έχει απαντηθεί πρόταση της Αλ. Παπαρήγα για συζήτηση του θέματος στην Ολομέλεια του Τμήματος της Βουλής, σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων.

Ο Α. Τσοχατζόπουλος επιχείρησε να κάνει το «μαύρο - άσπρο», δικαιολογώντας τη ΝΑΤΟική επέμβαση στη γειτονική χώρα, λέγοντας ότι η «συμμαχία» δεν πήγε εκεί ως στρατιωτική δύναμη, αλλά για τη διευκόλυνση της πολιτικής συμφωνίας που υπέγραψαν τα κοινοβουλευτικά κόμματα της ΠΓΔΜ, με την οποία όπως είπε κατοχυρώνονται όλες οι απαιτήσεις των Αλβανών.

Εσπευσε δε να κατηγορήσει παράλληλα με τους Αλβανούς εξτρεμιστές και την κυβέρνηση των Σκοπίων για υπέρμετρο εθνικισμό έναντι των Αλβανών (θέση που συμμερίστηκαν αργότερα και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Θ. Πάγκαλος και Θ. Κοτσώνης), λέγοντας ότι με τη συμφωνία αναγκάστηκαν να κάνουν «αυτό που δεν ήθελαν». Στο σημείο αυτό είπε ότι ένα τμήμα της ηγεσίας της ΠΓΔΜ είναι έτοιμο να δεχτεί αλλαγή συνόρων και ανταλλαγή περιοχών και τόνισε ότι υπάρχει ένα κρίσιμο ερώτημα εάν η πρόσφατη συμφωνία για συνταγματικές αλλαγές «μπορεί να εγγυηθεί την ενιαία λειτουργία της ΠΓΔΜ ή περικλείει τον κίνδυνο διάλυσης αυτού του κράτους».

Την απόσπαση ουσιαστικά ενός μέρους της ΠΓΔΜ, η οποία όπως πρόβλεψε θα διαλυθεί πρότεινε ο Θ. Πάγκαλος, παίζοντας το ίδιο επικίνδυνο παιχνίδι με τις διαμελιστικές ΝΑΤΟικές πρακτικές στην περιοχή. Ζήτησε να δημιουργηθεί μια «υγειονομική ζώνη εκείθεν των συνόρων» (δηλαδή, μέσα στο έδαφος της ΠΓΔΜ) μήκους 10 έως 20 χιλιομέτρων υπό την κυριαρχία του ΟΗΕ, η οποία θα περιλαμβάνει τις περιοχές του Μοναστηρίου, της Γευγελής και της Αχρίδας. Παιχνίδι με τον υπουργό Αμυνας έκανε και η Μ. Δαμανάκη, η οποία αναρωτήθηκε εάν για τη δήλωσή του περί μη αδιαφορίας της Ελλάδας σε περίπτωση αλλαγής των συνόρων έχει ενημερωθεί το ΝΑΤΟ η ΕΕ και το Ελληνικό στρατιωτικό σώμα που είναι στην ΠΓΔΜ.

Ο Ορ. Κολοζώφ

Το πρόβλημα της ΝΑΤΟικής επέμβασης στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας και με ελληνική συμμετοχή είναι από τα σοβαρότερα, τόνισε στην παρέμβασή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Ορ. Κολοζώφ για αυτό και το κόμμα ζήτησε - χωρίς μέχρι στιγμής να πάρει απάντηση - η σχετική συζήτηση να γίνει σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων στο Θερινό Τμήμα της Βουλής.

Αυτή η επέμβαση, είπε, σχεδιάστηκε και δημιουργήθηκαν οι προϋποθέσεις, για να γίνει όπως έγιναν και οι προηγούμενες ΝΑΤΟικές επεμβάσεις, οι οποίες βάθυναν την κρίση στην περιοχή μας. Ο Ορ. Κολοζώφ υπογράμμισε ότι εάν ήθελε το ΝΑΤΟ να μην επεκταθεί η κρίση τότε θα αφόπλισε τον ΟΥΤΣΕΚΑ και δε θα άφηνε να λειτουργούν οι βάσεις στο Κοσσυφοπέδιο από όπου ξεκινούν οι επιδρομές εναντίον της ΠΓΔΜ. Αντίθετα, συνέχισε, στηρίχτηκε από τους ΝΑΤΟικούς συστηματικά ο ΟΥΤΣΕΚΑ και σήμερα η στρατιωτική επέμβαση δεν έγινε, για να συγκεντρωθούν «εθελοντικά» τα όπλα των Αλβανών τα οποία θα μπορούσε να συγκεντρώσει μια επιτροπή του ΟΗΕ. Αλλωστε, τόνισε, ο ΟΥΤΣΕΚΑ δε δεσμεύεται από τη συμφωνία που έγινε στη γειτονική χώρα εκτός εάν έχει γίνει κάποια κρυφή συμφωνία με το ΝΑΤΟ.

Η παρουσία του ΝΑΤΟ, είπε θα μοιράσει την περιοχή όπου από τη μία θα είναι οι Αλβανοί και από την άλλη οι Σλάβοι και σε αυτή τη διαδικασία συμμετέχει και η χώρα μας με το στρατιωτικό σώμα που έστειλε εκεί.

Η ελληνική κυβέρνηση, κατέληξε ο Ορ. Κολοζώφ έπρεπε να σταθεί μόνο στη βοήθεια που σωστά δόθηκε στην κυβέρνηση της ΠΓΔΜ και όχι να μετέχει στη στρατιωτική επέμβαση, η οποία όχι μόνο πρέπει να σταματήσει αλλά και να γυρίσουν πίσω όλοι οι Ελληνες στρατιωτικοί που βρίσκονται στην ΠΓΔΜ, τη Βοσνία και το Κοσσυφοπέδιο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ