Τρίτη 21 Φλεβάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΚΕ
Τροπολογίες για εργαζόμενους στην Τοπική Διοίκηση

Δύο νέες τροπολογίες κατέθεσε χτες το ΚΚΕ στη Βουλή, με στόχο την υπεράσπιση των συμφερόντων των εργαζομένων. Αφορούν στη διασφάλιση των δικαιωμάτων εργαζομένων με αναπηρία, αλλά και συμβασιούχων, που εργάζονται στους ΟΤΑ. Οι τροπολογίες κατατέθηκαν σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο συζητείται στις αρμόδιες Κοινοβουλευτικές Επιτροπές.

Η πρώτη προβλέπει τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας των ατόμων με αναπηρία που έχουν προσληφθεί σε δήμους και σε Δημοτικές Επιχειρήσεις των ΟΤΑ μέσω Προγραμμάτων Επιδότησης Νέων Θέσεων Εργασίας Ευπαθών Κοινωνικά Ομάδων του ΟΑΕΔ. Οπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, το 2004, «προκειμένου να προστατευτεί η εργασία των ατόμων με αναπηρία που προσλαμβάνονται μέσω αυτών των Προγραμμάτων», θεσπίστηκε η διάταξη της παρ. 1 του άρθρου 11 του ν. 3227, η οποία καθορίζει ότι «εάν ο εργοδότης επιθυμεί να κρατήσει στην εργασία τον εργαζόμενο μετά τη λήξη του επιδοτούμενου προγράμματος», «τότε ο εν λόγω εργαζόμενος εμπίπτει στις προστατευτικές διατάξεις του ν. 2643/98». Επιπλέον, το 2006 θεσπίστηκε η διάταξη του άρθρου 16 του ν. 3491, με την οποία δινόταν το δικαίωμα στα Δημοτικά Συμβούλια «να αποφασίσουν για τη μετάταξη των εργαζομένων με αναπηρία σε προσωποπαγείς θέσεις στο Δήμο».

Παρά τις ρυθμίσεις, ωστόσο, όπως και το γεγονός ότι η διάταξη του νόμου 3227 φέρει τη θετική γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, την οποία έχει αποδεχτεί το υπουργείο Εσωτερικών, οι Επίτροποι του Ελεγκτικού Συνεδρίου αρνούνταν να εγκρίνουν τα χρηματικά εντάλματα για τη μισθοδοσία αυτών των εργαζομένων.

Με αυτά τα δεδομένα και λαμβάνοντας υπόψη την ανεργία που πλήττει «με ιδιαίτερη σφοδρότητα τα άτομα με αναπηρία και τις οικογένειές τους», το άρθρο της τροπολογίας που κατέθεσε το ΚΚΕ προβλέπει τη ρητή εφαρμογή των παραπάνω νομοθετικών ρυθμίσεων.

Η δεύτερη τροπολογία, σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, συντάχθηκε με αφορμή τη στάση των Δήμων Κασσάνδρας, Κορίνθου, Αιγίου και Ανατολικής Μάνης, καθώς και ενός Συνδέσμου ΟΤΑ (ΦΟΣΔΑ Κεντρικής Μακεδονίας), οι οποίοι με διάφορες προφάσεις δεν εφάρμοσαν τις διατάξεις του άρθρου 16 του ν.4429/2016 που προβλέπουν την παράταση έως το τέλος του 2017 των συμβασιούχων εργαζομένων στους ΟΤΑ. Το σχετικό άρθρο της τροπολογίας του ΚΚΕ προβλέπει ότι «αποφάσεις και πράξεις ΟΤΑ α' βαθμού και Συνδέσμων ΟΤΑ α' βαθμού οι οποίες εκδόθηκαν κατά παράβαση της διάταξης του άρθρου 16 του ν.4429/2016 και με τις οποίες διαπιστώθηκε καταγγελία σύμβασης εργασίας, είναι αυτοδικαίως άκυρες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ