Πέμπτη 23 Φλεβάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Υποψίες κινεί το πόρισμα για την «ιατρική κάνναβη»

Την ώρα που η κυβέρνηση ετοιμάζεται να «σερβίρει» νέα αντιλαϊκά μέτρα στο λαό, υποψίες κινεί η χτεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας σχετικά με το πόρισμα της Ομάδας Εργασίας για την «ιατρική χρήση της κάνναβης».

Συγκεκριμένα, το υπουργείο Υγείας, αναφέροντας αρχικά ότι «είναι αποδεκτές οι φαρμακολογικές ιδιότητες και οι υπό διερεύνηση επακόλουθες θεραπευτικές ενδείξεις της κάνναβης κατόπιν εγκριτικών διαδικασιών, είτε με τη μορφή δραστικών ουσιών που περιλαμβάνονται στο φυτό, είτε εκχυλισμάτων ή τμημάτων του φυτού», καταλήγει: «Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου δεσμεύεται να προωθήσει τη λήψη μέτρων, ώστε οι ασθενείς με συγκεκριμένες παθήσεις, οι οποίες περιλαμβάνονται στις θεραπευτικές ενδείξεις, να αποκτήσουν πρόσβαση σε φαρμακευτικά σκευάσματα με αποδεδειγμένο κλινικό όφελος».

Να θυμίσουμε ότι το ισχύον νομοθετικό καθεστώς επιτρέπει και ρυθμίζει τόσο την παραγωγή όσο και τη διάθεση κάνναβης για ιατρικούς σκοπούς, προβλέποντας για τη διαδικασία αυτή κρατικό μονοπώλιο. Γεγονός που επισημαίνεται και στο πόρισμα της Ομάδας Εργασίας. Το πρώτο ερώτημα που τίθεται είναι τι είδους μέτρα πρέπει να προωθήσει η κυβέρνηση, αφού υπάρχει ήδη το νομικό πλαίσιο για να αξιοποιείται η κάνναβη από την επιστήμη, όπου κι όταν χρειάζεται. «Καμπανάκι κινδύνου» χτυπά η ...παρατήρηση της Ομάδας Εργασίας, όπου αναφέρεται συγκεκριμένα: «Πιθανή παρέμβαση στον ν. 4139/2013 (σ.σ. δηλαδή στο ισχύον νομικό πλαίσιο) θα ήταν επομένως σκόπιμη, μόνο στην περίπτωση που αποφασιζόταν το άνοιγμα της παραγωγής ή και της διάθεσης της κάνναβης και σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα πέραν του κρατικού μονοπωλίου, για ιατρικούς σκοπούς. Στην περίπτωση αυτή, θα αρκούσε κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Υγείας και Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ύστερα από γνώμη της Επιτροπής Ναρκωτικών (...)».

Υπενθυμίζεται ότι μέλη της Ομάδας Εργασίας είναι πανεπιστημιακοί, ψυχίατροι, επιστημονικοί συνεργάτες του πρωθυπουργού, του υπουργού Υγείας και του υπουργού Δικαιοσύνης, νομικοί, μέλη του συλλόγου ασθενών (κάποιοι εκ των οποίων είναι... όλως τυχαίως και μέλη διαφόρων ΜΚΟ για την αποποινικοποίηση της κάνναβης), ενώ εκκωφαντική ήταν η απουσία εκπροσώπων των διοικήσεων και των εργαζομένων στις δομές πρόληψης και απεξάρτησης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι τώρα σε διάφορες χώρες η ευρεία προπαγάνδα γύρω από την «ιατρική χρήση» της κάνναβης έχει αξιοποιηθεί ως όχημα για τη νομιμοποίηση των ναρκωτικών. Την ίδια στιγμή, στην Ευρώπη δύο εταιρείες μονοπωλούν την παραγωγή και διάθεσή της σε χιλιάδες «ασθενείς», 8 εταιρείες στο Ισραήλ εξάγουν κάνναβη, ενώ στις ΗΠΑ οι εταιρείες - ιδιωτικές κλινικές που μονοπωλούν ανά Πολιτεία την παραγωγή και διάθεση κάνναβης, είναι από τις πιο κερδοφόρες στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης στον υποδείκτη «green economy». Στις ΗΠΑ, σε όσες Πολιτείες έχουν νομιμοποιήσει προγράμματα ιατρικής χρήσης της κάνναβης, η ουσία εκτρέπεται από τα προγράμματα αυτά στο παράνομο εμπόριο, αποτελώντας σημαντική πηγή παράνομης χρήσης, με 1 στους 3 Αμερικανούς μαθητές να έχει κάνει χρήση κάνναβης με ιατρική συνταγή (Εκθεση του EMCDDA 2015).

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προς νομιμοποίηση της κάνναβης για «ψυχαγωγικούς σκοπούς» (2022-10-21 00:00:00.0)
Κάνοντας μπίζνες με την κάνναβη... (2018-11-21 00:00:00.0)
Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τη «φαρμακευτική κάνναβη» (2018-03-02 00:00:00.0)
Νέα πεδία κερδοφορίας για τους επιχειρηματικούς ομίλους (2018-02-24 00:00:00.0)
Ξεκίνησε η συζήτηση στην Επιτροπή της Βουλής (2018-02-23 00:00:00.0)
«Δούρειος Ιππος» για τη νομιμοποίηση της χρήσης ναρκωτικών (2017-10-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ