Παρασκευή 24 Φλεβάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ
Μετά από κινητοποιήσεις έγιναν δεκτές οι μετεγγραφές

Δεκτές έκανε τις μετεγγραφές φοιτητών το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ, μετά από τις κινητοποιήσεις του φοιτητικού συλλόγου του Τμήματος και σε συντονισμό με φοιτητές άλλων πανεπιστημίων και ΤΕΙ. Ο Σύλλογος Φοιτητών Ηλεκτρολόγων - Μηχανολόγων σημειώνει πως αυτή η εξέλιξη είναι αποτέλεσμα του αγώνα:

«Το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι όταν οι φοιτητές παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους μέσα από τους φοιτητικούς τους συλλόγους, μακριά από "σωτήρες" και "μεσσίες", όταν στο επίκεντρο μπαίνει η πραγματική αιτία, όταν οργανώνουν την πάλη τους ενάντια σε κυβερνήσεις, ΕΕ και μονοπώλια μπορούν να έχουν κατακτήσεις.

Βάζουμε στην μπάντα λογικές όπως "τίποτα δεν αλλάζει" και "ο αγώνας δεν έχει νόημα", καθώς αποδεικνύεται ότι μέσα από μαχητικούς συλλόγους που διεκδικούν σπουδές με βάση τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες μπορούν να αλλάξουν πολλά και ο αγώνας αποκτά νόημα στην πράξη. Συνεχίζουμε στο δρόμο του αγώνα και της διεκδίκησης».

Αναφερόμενος στο ιστορικό της υπόθεσης, θυμίζει ότι στις 24/1, «το Τμήμα Μηχανολόγων αποφάσισε να μην κάνει δεκτές τις ενστάσεις των μετεγγραφόμενων φοιτητών, επικαλούμενο τις εκπαιδευτικές δυνατότητες και υποδομές του, καταδικάζοντάς τους να μείνουν έξω από τη σχολή τους. Γιατί είναι παιδιά λαϊκών οικογενειών, που τα τελευταία 8 χρόνια της κρίσης έχουν δει τα εισοδήματα και τα δικαιώματά τους να τσακίζονται, γεγονός που σημαίνει ότι αδυνατούν να σπουδάσουν μακριά από τον τόπο διαμονής τους, τη στιγμή μάλιστα που στις πόλεις που έχουν περάσει είτε δεν υπάρχουν εστίες είτε αυτές είναι πολύ λίγες και μόνο για πρωτοετείς.

Σε κόντρα με την υπάρχουσα κατάσταση, ο Σύλλογος Φοιτητών Ηλεκτρολόγων - Μηχανολόγων ΑΠΘ, αφού συγκέντρωσε υπογραφές από ένα μεγάλο μέρος των φοιτητών του Τμήματος, πραγματοποίησε κινητοποίηση στον πρόεδρο, απαιτώντας να μην αποτελέσει αυτή η κατάσταση αιτία για να μείνουν αυτά τα παιδιά εκτός τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και να γίνουν δεκτές οι μετεγγραφές στο σύνολό τους.

(...) Στη συνέχεια, αφού η προσπάθεια των φοιτητών αγκαλιάστηκε από πολλούς φοιτητικούς συλλόγους, οι οποίοι πήραν αποφάσεις στήριξης, σε συνδυασμό με αποφάσεις στήριξης των μετεγγραφέντων στο ΤΕΙ της Αθήνας (...) ο αγώνας κλιμακώθηκε με την κινητοποίηση που πραγματοποίησε στο υπουργείο Παιδείας στις 7/2 η Επιτροπή Μετεγγραφέντων Σπουδαστών ΤΕΙ Αθήνας και εκπρόσωποι Συλλόγων και Επιτροπών Αγώνα από τις σχολές του ΤΕΙ.

(...) Τελικά, στις 16/2 το Τμήμα Μηχανολόγων έκανε δεκτές τις μετεγγραφές».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ