Παρασκευή 24 Φλεβάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΗΜΕΡΙΝΟΣ - ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Σε δεύτερο γύρο στις 2 Απρίλη

Τελικά το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών που πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή στο Ισημερινό, όπως ανακοινώθηκε χτες, οδηγεί σε δεύτερο γύρο στις 2 Απρίλη. Ο Λένιν Μορένο, ο μέχρι τώρα αντιπρόεδρος και υποψήφιος του κυβερνώντος σχήματος «Μέτωπο Ενωμένοι», συγκεντρώνει το 39,28% (στο σχήμα αυτό συμμετέχουν το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα τού για τρεις θητείες Προέδρου Ραφαέλ Κορέα, «Συμμαχία για την Χώρα», και διάφορες άλλες κεντροαριστερές δυνάμεις), και ακολουθεί ο υποψήφιος της κεντροδεξιάς, τραπεζίτης Γκιγιέρμο Λάσο με 28,10%, ενώ η αποχή ήταν γύρω στο 18%, από τα 12,3 εκατομμύρια που κλήθηκαν στις κάλπες.

Σύμφωνα με τον εκλογικό νόμο του Ισημερινού, αν ο Μορένο έφτανε το 40%, και έχοντας 10 μονάδες διαφορά από τον δεύτερο υποψήφιο, θα εκλεγόταν από τον πρώτο γύρο.

Στην τρίτη θέση είναι η υποψήφια του Χριστιανοκοινωνικού Κόμματος Σύνθια Βιτέρι με 16,31%, και ακολουθούν ο σοσιαλδημοκράτης Πάκο Μονκάγιο με 6,71% και ο Αμπντάλα Μπουκάραμ, γιος του συντηρητικού πρώην Προέδρου της χώρας με 4,82%, και με μικρότερα ποσοστά οι άλλοι 3 υποψήφιοι. Ως τώρα Βιτέρι και Μονκάγιο έχουν καλέσει σε υπερψήφιση του Λάσο, ενώ ο Μορένο δήλωσε αισιόδοξος ότι θα συνεχιστεί η λεγόμενη «επανάσταση των πολιτών». Βεβαίως δεν πρόκειται για επανάσταση αλλά για παραλλαγή της σοσιαλδημοκρατικής διαχείρισης στο πλαίσιο του λεγόμενου «σοσιαλισμού του 21ου αιώνα». Του εγχειρήματος που, «πατώντας» στη λαϊκή δυσαρέσκεια από την προηγούμενη διακυβέρνηση των νεοφιλελεύθερων κυβερνήσεων στον Ισημερινό και άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής, έκανε μια σχετική ανακατανομή πλούτου προς τα πιο φτωχά τμήματα του πληθυσμού, αξιοποιώντας τα έσοδα από τους υδρογονάνθρακες, αλλά επί της ουσίας δεν άλλαξε την καπιταλιστική βάση της οικονομίας, και έδωσε νέα ώθηση στην κερδοφορία του κεφαλαίου.

Το ΚΚ Ισημερινού στήριξε τον υποψήφιο της «Συμμαχίας για την χώρα» του Ραφαέλ Κορέα, ωστόσο η Οργάνωση της Περιοχής Πιτσίντσα του Κόμματος, στην πρωτεύουσα της χώρας Κίτο, διαφώνησε με τη στήριξη της κυβερνητικής συμμαχίας, σημειώνοντας ότι διαχειρίζεται τον καπιταλισμό. Σε ανακοίνωσή της σημειώνει ότι «η κυβέρνηση Κορέα χτύπησε την εργατική τάξη, έθεσε σε κίνδυνο την Κοινωνική Ασφάλιση, ποινικοποίησε την κοινωνική διαμαρτυρία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ