Παρασκευή 24 Φλεβάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Χωρίς πρόσβαση σε εξετάσεις χιλιάδες οροθετικοί

Δραματικές διαστάσεις για την υγεία χιλιάδων ανθρώπων που ζουν με HIV έχει πάρει η έλλειψη αντιδραστηρίων για την εργαστηριακή επιβεβαίωση της HIV λοίμωξης, αλλά κυρίως για τη μέτρηση του ιικού φορτίου και της γονοτυπικής αντοχής. Μόνο στο Εθνικό Κέντρο Αναφοράς Ρετροϊών της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, εκκρεμούν πάνω από 5.000 εξετάσεις. Στο αντίστοιχο κέντρο της Θεσσαλονίκης, που καλύπτει τις ανάγκες της Βόρειας Ελλάδας, παραμένουν προς εξέταση 1.500 δείγματα, ενώ στο εργαστήριο της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας εκκρεμούν άλλα 400 δείγματα αίματος. Το αποτέλεσμα είναι χιλιάδες άνθρωποι να μην έχουν πρόσβαση σε επιβεβλημένες εξετάσεις.

Αυτά καταγγέλλει με επιστολή του ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδας «Θετική Φωνή», ο οποίος υπενθυμίζει ότι στις 12 Νοέμβρη 2016, «το υπουργείο Υγείας δεσμεύτηκε πως έχει δρομολογηθεί η άμεση παραγγελία εξετάσεων από τα τέσσερα Εθνικά Κέντρα Αναφοράς, για την κάλυψη των τρεχουσών αναγκών, ωστόσο κάτι τέτοιο ποτέ δε συνέβη».

Παράλληλα, θυμίζει ότι και σε σχετική συνεδρίαση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, το υπουργείο Υγείας είχε ισχυριστεί πως έχουν ξεκινήσει ήδη από τον Ιούνη του 2016 οι διαδικασίες διεθνούς διαγωνισμού για την προμήθεια αντιδραστηρίων από το ΚΕΕΛΠΝΟ. «Οχτώ μήνες μετά βρισκόμαστε ακόμη στο στάδιο της σύνταξης του τελικού κειμένου του διαγωνισμού, ενώ παραμένει άγνωστο πότε θα διενεργηθεί και πότε θα τελεσφορήσει», επισημαίνει ο Σύλλογος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ